TCMB Başkanı Kavcıoğlu, hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyledi.
Kavcıoğlu, talebin canlı olduğu sektörlerde fiyatlarda daha yüksek artışlar gördüklerini ve fiyatların yenide salgın öncesine haline geleceğini değerlendirdiklerini ifade etti. "Rezervlerdeki iyileşme öngörülerimizle uyumlu seyrediyor." diyen Kavcıoğlu, rezervlerin, yaklaşık 30 milyar dolar artarak 120 milyar doların üzerine çıtığına vurgu yaptı.
Düşük maaş protestosu pahalıya patladı! Samsung'un 104 çalışanına gözaltı"2008'DEKİ KRİZDEN DAHA MALİYETLİ"
Halen küresel enflasyonun ivmelendiği bir süreç yaşandığını hatırlatan Kavcıoğlu, küresel üretimin talep artışına yetişemediğini ve pandemide politika tepkilerinin çok güçlü olduğunu söyledi.
Birinci dönem ekonomilerin tarihte görülmemiş şekilde durma noktasına geldiği dönem olduğunu söyleyen Kavcıoğlu, pek çok önlemler alındığına dikkat çekti. Kavcıoğlu, 2. dönem aşılama ile toparlanmanın hızlandığı talep artışına cevap verilemediğini ve küresel enflasyonun ivmelendiği süreç olarak devam ettiğine dikkat çekti.
Salgın döneminin ekonomik bakımdan 2008'deki krizden daha maliyetli olduğunu hatırlatan Kavcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Merkez Bankaları maliyetli sürecin ardından enflasyonu kontrol etmek gibi zorlu bir görev üstlenmiştir. Salgının dünya genelinde yayılması belirgin yavaşlamaya neden olmuştur. 2008 krizinden farklı olarak salgın döneminin ekonomik açıdan daha da maliyetli olduğunu söyleyebiliriz. Devamında belirsizliklerdeki artış, firmaların nakit akışındaki bozulma talepte de problemlere neden olmuştur. 2020 mart içinde hizmetler sektörünün zayıflamasına neden olmuştur. Hizmet sektörünün emek yoğun sektör olması istihdam açısından maliyetlerinin de çok ötesinde olmasına neden olmuştur. Bu süreçte merkez bankaları varlık adımları gibi genişleyici politika adımları atmıştır. Krize ilk tepkiler faiz indirimiyle verilmiştir."
O ilimizde beyaz petrol heyecanı! 14 sondaj kuyusu açılacak: Müjde...REZERVLER 30 MİLYAR DOLAR ARTIŞLA 120 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI
Kavcıoğlu, politika faizleri aşağı çekilirken, 2008 krizinden sonra görülen düzeyin de altına indiğini gördüklerini ve Türkiye'de faizlerin indirilmesiyle Merkez Bankasının faiz indiren ülkeler arasında yer aldığını belirtti.
Türkiye'nin 2020'de pozitif büyüyen 2 ekonomiden birsi olduğunu kaydeden Kavcıoğlu, büyümedeki olumlu görünümün sürdüğünü gördüklerini, Avrupa'daki aşılamayla birlikte olumlu görünüm Turizm ve dış talep kanalları aracılığıyla çok büyük olumlu yansımaların gözlemlendiğini dile getirdi. Kavcıoğlu, "Net ihracatta da büyümeye olumlu katkı geldiğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Rezervlerdeki iyileşmenin ise öngörüleriyle uyumlu seyrettiğini söyleyen Kavcıoğlu, rezervlerin yaklaşık 30 milyar dolar artarak 120 milyar doların üzerine çıktığını aktardı.