Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Son dakika: SGK beklenen müjdeyi resmen duyurdu! 1800 prim günüyle erken emekli olabileceksiniz

Son dakika: SGK beklenen müjdeyi resmen duyurdu! 1800 prim günüyle erken emekli olabileceksiniz

Erken emeklilikten faydalanman isteyenlere son dakika haberi geldi. Üstelik SGK'nın açıklamasına göre SSK'lı, Bağ-Kur'lu, kamu çalışanı farkı bulunmayacak. Hastalanan, ameliyat olan ve rapor alıp işine devam edemeyen kişiler nasıl emekli olabileceklerini araştırıyor. SGK resmen açıkladı. İşte detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 19:50

Hastalığı olan vatandaşlar erken emeklilik için araştırmalar yapıyor. Bu noktada vatandaşların karşısına malulen emeklilik çıkıyor. Peki, nasıl malulen emekli olunur, Sağlık Kurulu raporu nasıl alınır, vergi indiriminden nasıl yararlanılır? Malulen emeklilik hakkında merak edilen soruları Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan yanıtladı.

Ev satın almak artık hayal değil! O bankadan dikkat çeken... Haberi Görüntüle

KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİR?

Bir işverene bağlı işçi olarak çalışanlar, kendi adına Bağ-Kur’lu olarak çalışanlar ve kamu görevlileri; çalışma gücünü ya da iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle meslekte çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi halinde malulen emekliliğe ya da bir başka deyişle sakatlık nedeniyle emekliliğe hak kazanıyor. Bunun için de malul olduğunuza dair rapor almanız gerekiyor.

Tüm çocuklu ailelere BEDAVA destek: PTT’den TCKN’ye yatacak! 5330 TL... Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİ OLMANIN ŞARTLARI NELER?

En az on yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartları yerine getirenlere malullük aylığı bağlanıyor.

Altın yön bulmaya çalışıyor! Altın haftaya nasıl başladı? İşte 25... Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİ BAŞVURUS NEREYE YAPILIR?

Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor.

ŞOK'a İPhone 15 ve Dyson V11 geliyor! 16 Mart 2024... Haberi Görüntüle

NASIL RAPOR ALINIR?

Önce, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), müdürlüğü malulen emeklilik için size sevk yazısı verecek. Bu yazı ile devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ne gideceksiniz. Malullük raporunu sadece bu hastaneler verebiliyor. Bu hastaneler yoksa devlet hastaneleri de sağlık raporu düzenleyebiliyor. Özel hastanelerden alınacak malul olduğunuza dair rapor geçerli sayılmıyor.

Hatay Havalimanı'nda çift yönlü uçuşlar başlıyor! Bakan Uraloğlu tarih verdi Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİLİKTE HASTANE RAPORU YETERLİ Mİ?

Değil; geçerli hastanelerden alacağınız sağlık kurulu raporu ve diğer belgelerle birlikte SGK il müdürlüklerine başvuracaksınız. Başvurunuz SGK Sağlık Kurulu’na gönderilecek. Kurul, malulen emekli olacağınıza karar verecek. Hastaneden alacağınız raporla illa da emekli olacaksınız diye bir durum söz konusu değil. Kurul, maluliyeti kabul de etmeyebilir.

En düşük emekli maaşı 15 bin TL'ye çıkıyor! Seçim öncesi... Haberi Görüntüle

İŞE BAŞLANDIĞINDA MALUL OLAN KİŞİ MALUL AYLIĞI ALABİLİR Mİ? 

İlk sigortalı olduğunuz tarihte malul durumunuz varsa ya da malul durumunuza neden olan rahatsızlıklar başlamışsa maluliyet aylığı alamazsınız ancak erken emeklilik için başvurabilirsiniz.

Uzmanlar yorumladı! Nisan ayından sonra ekonomi nasıl olacak? Altın, döviz,... Haberi Görüntüle

VERGİ İNDİRİMİNDEN NASIL FAYDALANILIR?

Vergi indiriminden yararlanabilmek için özür oranınızı bildirir raporunuz ile defterdarlık ya da vergi dairesine başvuruda bulunmanız gerekiyor.

Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonist yeni vergi... Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİLİKTE KURUL RAPORU YETERLİ Mİ?

Bu, Sağlık Kurulu’nun vereceği karara bağlı. Sağlık Kurulu tamamen malulen emekli de edebileceği gibi malulen emekli edip, kontrol muayene şartı getirebilir. Bu durumda kontrol muayene tarihi verilir ve o tarihte SGK müdürlüklerinden hastaneye sevkinizi alır, muayene olup, yeni raporu Sağlık Kurulu’na verirsiniz. Kontrol muayenesini olmazsınız emekli aylığınız kesilir.

Evlenecek çiftlere müjde! 150 bin TL evlilik kredisinde son durum... Haberi Görüntüle

MESLEK HASTALIĞINDA MALULEN EMEKLİ OLUNUR MU?

Olunur; sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya iş şartları nedeniyle uğranılan geçici veya sürekli hastalıklad, bedensel veya ruhsal rahatsızlıklar nedeniyle de erken emekli olunur. Malulen emeklilik için SGK’ya yapılacak başvuru, hastaneye sevk süreci ve Sağlık Kurulu raporu meslek hastalığı için de geçerlidir.

25 Mart döviz fiyatları! Dolar ve Euro fiyatlarında son durum... Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİLİKTE HANGİ HASTALIKLAR GEÇERLİ OLACAK?

Malulen emekli olabilmek ve emekli aylığı alabilmek için listelenen belli hastalıkları var. SGK, hastalık listesini yayınlıyor. Hastalıklar; nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları olarak gruplara ayrılmış durumda ve liste çok uzun ve detaylı. Bazılarını sıralayayım: Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda geliyor.

Uzmanlar duyurdu: Asgari ücretlilere müjde! Asgari ücrete Temmuzda 8 bin... Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİ OLANIN MAAŞINDA DÜŞÜŞ OLUR MU?

Malulen emeklilikte alacağınız maaş, normal emekli olacağınızda alacağınız maaştan çok daha düşük olur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading