Yandex Metrica

Son dakika: Merkez Bankası'ndan konut kararı! O hamle ortaya çıktı

Son dakika: Merkez Bankası'ndan konut kararı! O hamle ortaya çıktı

Merkez Bankası, Finansal İstikrar Raporu yayınlandı. Söz konusu raporda konut fiyatlarının küresel ölçekte de yükseldiği ifade edilerek, 'Liralaşma stratejisi ile birlikte döviz kurunda sağlanan istikrar, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve konut arzının toparlanması ile birlikte konut fiyatlarında normalleşme yaşanması beklenmektedir' sözleri kaydedildi.

Ekonomi

23.01.2024, 19:19

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2022 dönemine ilişkin Finansal İlişkin Raporu'nu yayınladı. 

Söz konusu raporda, Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşta ve Çin'de artış gösteren vaka sayılarına karşı alınan önlemlerin, küresel iktisadi faaliyet üzeirnde aşağı yönlü risk oluşturduğu ifade edilerek, küresel goda güvenliğinde artan belirsizlikler ile emtia fiyatlarındaki ve taşımacılık maliyetlerinideki yüksek seviyenin etkisi ile küresel ölçekte yüksek enflasyonun devam ettiği bildirildi. 

Kredi kartının asgarisini ödeyenler dikkat! 18 Nisan'da duyuruldu Kredi kartının asgarisini ödeyenler dikkat! 18 Nisan'da duyuruldu Haberi Görüntüle

KÜRESEL BORÇLULUK 2021 YILINDAN İTİBAREN AZALIŞ EĞİTİMİNE GİRMİŞTİR 

Raporda, "Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarına yönelik beklentilerin bir sonucu olarak gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) yönelik portföy akımları dalgalı bir seyir izlemektedir. Salgın sürecinde belirgin artan küresel finansal borçluluk 2021 yılı ilk çeyreğinden itibaren azalış eğilimine girmiştir" sözlerine yer verildi. 

İslam Memiş piyasalar alev alacak diyerek duyurdu: O tarihte yer yerinden oynayacak İslam Memiş piyasalar alev alacak diyerek duyurdu: O tarihte yer... Haberi Görüntüle

2021'DEKİ İKTİSADİ FAALİYETLER 2022'DE DEVAM EDİYOR 

Diğer yandan 2021 yılında iç ve dış talebin katkısı ile güçlü bir seyir izleyen iktisadi faaliyetlerin 2022 yılının ilk çeyreğinde de seyrini koruduğu belirtilerek, "2021 yılının son çeyreğinde büyümenin temel belirleyicisi özel tüketim öncülüğünde nihai yurt içi talep olmuş, net ihracatın büyümeye katkısı devam etmiştir. Hanehalkı borçluluğu, iktisadi faaliyetin güçlü seyrinin de etkisiyle 2020 yılı 3'üncü çeyreğinden itibaren azalmış olup, seviye olarak GOÜ ortalamasının oldukça altında bulunmaktadır. Öte yandan, borçlanmanın artan oranda sabit gelirli kesim tarafından yapılması öngörülebilir nakit akışı oluşturarak finansal istikrarı desteklemektedir. Hanehalkı finansal varlıklarındaki artış eğilimi, mevduat ve mevduat dışı finansal varlıklardaki güçlü büyüme ile devam etmektedir. Bu dönemde, hanehalkının hisse senedi ve yatırım fonları gibi mevduat dışı TL finansal varlıklara yönelimi de dikkat çekmektedir. Bu eğilimler finansal derinleşmeyi güçlendirici nitelikleri ile öne çıkmaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Haberi Görüntüle

'KONUT FİYATLARINDA NORMALLEŞME BEKLİYORUZ'

Konut fiyatlarında ise normalleşme beklendiği belirtilerek, "Konut kredisi kullanımları 2021 yılı son çeyreğinde kamu bankalarının uygun faizli kampanyaları ve konut fiyatlarında artış beklentileri ile birlikte nominal olarak artış kaydetmiş, 2022 yılı ilk iki ayında geriledikten sonra mart ayında tekrar hareketlenmiştir. Konut kredisi kullanımlarına konut fiyat etkisinden arındırılarak bakıldığında ise reel olarak kredi kullanımının tarihsel ortalamasına yakın olduğu gözlenmektedir. Bu durum, kullandırılan konut kredisi tutarında gözlenen nominal artışın büyük ölçüde konut fiyatlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. Mevcut rapor döneminde konut satışlarının büyük çoğunluğunu ipoteksiz satışlar oluşturmaya devam etmiştir. İlgili dönemde, artan ipoteksiz konut talebi, yükselen inşaat maliyetleri ve konut arzında yaşanan durgunluğun etkisi ile konut fiyatları önemli ölçüde yükselmiş ve 2022 Şubat ayı itibarıyla yıllık fiyat artışları yüzde 90'ın üzerine çıkmıştır. Küresel ölçekte de benzer fiyat gelişmelerinin olduğu konut piyasasında, liralaşma stratejisi ile birlikte döviz kurunda sağlanan istikrar, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve konut arzının toparlanması ile birlikte konut fiyatlarında normalleşme yaşanması beklenmektedir." sözleri kaydedildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading