Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika: İşsizlik maaşı belli oldu!

Son dakika: İşsizlik maaşı belli oldu!

Son dakika haberleri... 2023 asgari ücret zammının açıklanmasının ardından en düşük ve en yüksek işsizlik maaşı da belli oldu. Peki, 2023 işsizlik maaşı ne kadar olacak? İşsizlik maaşından kimler faydalanabilecek? İşte, detaylar...

Ekonomi

05.02.2024, 12:53

Son dakika haberleri... 2023 asgari ücret zammının geçtiğimiz hafta açıklanmasının ardından en düşük ve en yüksek işsizlik maaşları da hesaplandı. İşsizlik ödeneği en geç bir ay içinde hesaplara yatarken, malullük, dul aylığı alanların işsizlik maaşı kesilmiyor. Hastalık halinde başvuruda 30 günü aranmazken, ödenek için işten çıkış kodu önem taşıyor. İşçi ve işvereni korumak için devreye alınan kısa çalışma ödeneğinde Temmuz-Aralık döneminde 9.706 TL olan tavan da 15.000 TL’ye çıktı.

Düşük maaş alan emekliler dikkat! Emekliye seyyanen zam yapılacak mı?... Haberi Görüntüle

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik ödeneği almaya hak kazananlara İŞKUR, GSS primini ödeme dışında yeni bir iş bulma, aktif işgücü hizmetleri kapsamında kurs, programlar ayarlıyor. İşsizlik ödeneği, en az 4 ay (120 gün) çalışan bir işçi için işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplanıyor. Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.

Son dakika... Fed mart ayı faiz kararını açıkladı Haberi Görüntüle

15 BİN LİRAYA ÇIKACAK

Sabah’ta yer alan habere göre, işçi ve işvereni korumak için olağanüstü durumlarda devreye alınan, sıkıntıda olan işletmelerin de başvurduğu kısa çalışma ödeneği tavanı da yeni asgari ücretle birlikte arttı. Kısa çalışma ödeneği son 12 aylık ortalama brüt ücretin yüzde 60'ı üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücretin yüzde 150'si oranında tavan uygulanıyor. Temmuz-Aralık döneminde 9 bin 706 lira olan bu tavan yeni asgari ücretle birlikte 2023 yılında 15 bin liraya çıkacak. Salgınla mücadele döneminde 3 milyonun üzerinde çalışan kısa çalışma ödeneği almıştı. Aralık itibariyle bu sayı binlere düşmüş durumda.

Trafikte bu kurala uymayanlara dikkat! Denetimde sürücülere 1.506 TL ceza... Haberi Görüntüle

İŞSİZLİK MAAŞINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

İşsizlik maaşı alabilmek için, son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmesi, son 120 gün hizmet akdiyle çalışılması zorunluluğu bulunuyor. İş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içinde başvuranlar hak ettikleri işsizlik maaşını tam olarak alıyor. Ödeneğe hak kazanabilmek için ayrıca, hizmet akdinin ya işverence sona erdirilmesi ya da işçi tarafından "haklı" bir gerekçeye dayalı olarak feshedilmesi koşulu aranıyor. İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar da işsizlik ödeneği alabiliyorlar.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading