Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika: Fahiş fiyatlara karşı olağanüstü önlem alınacak! Tavsiye edilen satış bedeli uygulaması geliyor

Son dakika: Fahiş fiyatlara karşı olağanüstü önlem alınacak! Tavsiye edilen satış bedeli uygulaması geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından fahiş fiyatlara karşı alınacak önlemler noktasında yeni tavsiyeler ortaya çıktı. Söz konusu seçenekler arasında 'Tavsiye edilen satış fiyatı' uygulaması da var.

Ekonomi

23.01.2024, 20:06

Zincir marketlerin kurda ya da enerjide herhangi bir fiyat artışı olmamasına rağmen fiyatları fahiş seviyelerde artırması neticesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yapmış ve önlem alınacağını duyurmuştu.

Fahiş fiyat uygulayanların ifşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tekrar durumunda işletmeye geçici kapatma cezası verilebilir” diye konuştu. 

2024 emekli ikramiyesi Nisan'da mı verilecek? Emekli maaşı ilk ve... Haberi Görüntüle

"İFŞA EDİLMELİ" ÖNERİSİNDE BULUNDU

Üretici-market arasındaki fiyat uçurumuna karşı yeni önlemlerin alınacağı sinyali sonrasında gözler atılabilecek adımlara çevrildi. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, fahiş fiyat uygulayanların ifşa edilmesini önererek, beş tedbir tavsiyesinde bulundu.

EYT'siz kısmi emeklilik mümkün mü? 3615 ve 5480 gün sayısı... Haberi Görüntüle

ALINABİLECEK 5 ÖNLEM VAR

Ağaoğlu, önlem adımlarını şöyle sıraladı:

“Tüketicinin evrensel 8 temel hakkından birisi bilgilenme hakkıdır. Bizi aldatan, fahiş fiyat uygulayan kim ise ifşa edilmeli. Tekrar durumunda işletmeye geçici kapatma cezası verilebilir. Kapatmanın sebebi de işletmenin camına asılmalı. Böylece tüketici en büyük silahı olan tüketmeme hakkını kullansın. Israrla devam ediyorsa hapis cezası uygulanabilir. Bununla ilgili ekonomik suça, ekonomik ceza gerekebilir. TCK 337. maddede hüküm var. Fiyatların, işçi ücretlerinin yükselmesine, alçalmasına neden olan eylemde bulunanlar hapisle cezalandırılabiliyor. Bu cezanın ertelenemez ve paraya çevrilemez olması lazım. Dördüncü olarak gıda ürünlerinin üretimine dijital takip sistemi kurulmalı. Beşinci olarak ise paketli temel ihtiyaç ürünlerine tavsiye edilen satış fiyatı yazılmalı.”

Son dakika... SGK'dan emeklilere promosyon müjdesi: 19 banka ile protokol... Haberi Görüntüle

"TÜKETİCİYİ İYİCE ALIŞTIRDIKLARINI SANIYORLAR"

Aydın Ağaoğlu, yaklaşık iki aydır maliyet unsuru olarak ileri sürülen akaryakıt fiyatları, dolardaki artış, enerji, elektrik, doğalgaz, personel ücretlerinin istikrarlı gittiğine dikkat çekti. Ağaoğlu, “Hatta fiyatlarda düşüşler var. Fakat çıkan fiyatlar inmediği gibi, merdiven çıkar gibi alışmışlar, tüketiciyi iyice alıştırdıklarını sanıyorlar. Sürekli fiyatlar artıyor. Buna tepkisiz kalmak mümkün değil” diye konuştu.

Yeni Şafak'ın haberine göre TÜKONFED Piyasa İzleme Komisyonu Üyesi Murat Bal ise, “Özellikle son bir ayda enerji, lojistik fiyatlarında, hammadde girdisinde ve işçi ücretlerinde bir artış olmamasına rağmen marketler fiyatlarda artışa gidiyor” derken, ifşa ve kapama cezası önerisine destek verdi. Bal, “Özellikle sebze ve meyvede aracılar çok fazla kazanıyor” dedi. TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Baki Öztürk de “Şu an para cezaları kesiliyor ancak büyük firmalar bu cezalardan çok etkilenmiyor. İfşa firmaların cirolarının önüne geçecektir” şeklinde konuştu.

Ev satın almak artık hayal değil! O bankadan dikkat çeken... Haberi Görüntüle

BAHÇELİ'DEN "FETÖ İLE İRTİBATLARI ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ

Bazı marketlerdeki fahiş fiyat artışı iddialarını değerlendiren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Piyasa koşulları içinde, serbest piyasa ilkelerine aykırı davrandıkları yerde, mevzuatın el verdiği ölçüde idari ve cezai yaptırımları uyguluyoruz" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "sürekli zam yapan zincir marketlerin, FETÖ ile irtibat ve ilişkisinin titizlikle araştırılması" şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Muş, konuyu rekabet hukuku açısından denetlediklerini, Rekabet Kurulu’nun, 6 zincir markete yaklaşık 2,7 milyar lira para cezası verdiğini kaydetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading