Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika: EYT'de yeni detay ortaya çıktı! Erken emeklilikte askerlik borçlanması için gün verildi

Son dakika: EYT'de yeni detay ortaya çıktı! Erken emeklilikte askerlik borçlanması için gün verildi

Milyonlarca emekli adayının yakından takip ettiği EYT'de yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Buna göre, askerlik borçlanmasının yapılacağı tarih de büyük önem arz ediyor. İşte EYT hakkında ortaya çıkan son bilgiler.

Ekonomi

06.02.2024, 15:30

AK Parti hükümeti, milyonlarca emekli adayının yüzünü güldürecek EYT çalışmasını tamamladı. Çalışmanın yakın zamanda Meclis'e gelmesi, Ocak 2023'te ise onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Peki, EYT yasasıyla emekli olmak için neler yapmak gerekiyor? Askerlik borçlanma başvurusu ne zaman yapılmalı?

Merkez Bankası kararları dengeleri değiştirdi! Rekor kıran altın haftanın son... Haberi Görüntüle

KADEMELİ YAŞ DÜZENLEMESİ OLMAYACAK

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Cem Kılıç NTV'de katıldığı bir programda vatandaşların sorularını yanıtladı:

Kademeli yaş düzenlemesi olmayacak. Sayın Bakan yaş ile ilgili bir düzenleme olmayacağını paylaştı. Prim günü koşullarında da değişiklik olması doğru değil ve açıklamalara istinaden muhtemelen de olmayacaktır. 8 Eylül 1999 öncesinde 4A SGK kadınlar 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü koşulu tekrar yürürlüğe koyulacak. Bağ-kur'lular içinse 1999 öncesi koşullar kadınlarda 7200 prim günü erkeklerde ise 9000 prim günü, devlet memurları açısından aynı kadınlarda 7200 prim günü erkeklerde ise 9000 prim günü emekli olabiliyordu. Sayın Bakan'ın açıklamalarından koşulların tekrar bu şekilde olması yönünde bekleniyor.

Ic Enterra Yenilenebilir Enerji katılım endeksine uygun mu? Ic Enterra... Haberi Görüntüle

KAMUDA ÇALIŞANLAR EYT YASASINDAN YARARLANABİLECEK Mİ?

Kamuda çalışanlar da EYT'den yararlanabilir. Devlet memuru kadın ve erkek çalışanlar 8 Eylül 1999 öncesi işe girdiyse aynı şekilde yararlanacak. Sayın Bakan'ın 1,5 milyon kişi açıklaması yanlış anlaşıldı. Bu rakam toplam rakamı değil ilk planda sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayanları ifade ediyor. EYT'den faydalanacak kişi sayısı 1,5 milyon ile sınırlı kalmayacak. Eksik sigorta günü ve prim gün sayısı olanlarda gelecek dönemlerde bu kanundan faydalanabilecek.

Emekli kartı nedir? Emekli kartı avantajları neler, nerelerde kullanılır? Emekli... Haberi Görüntüle

KHK'LILAR FAYDALANABİLECEK Mİ?

Bu çok teknik bir konu. KHK ile kamuda kadro alan işçiler 696 sayılı KHK ile kadroya geçerek işe başladılar. Ancak bu kararnamenin geçici bir 23. maddesi var. Madde şunu söylüyor, emeklilik için gerekli olan yaş, prim günü ve sigortalılık koşullar tamamlanmış ise kurumlar kadrodaki işçilerini emekli eder. Kadro geçen çalışan kişi yaş kalkınca koşulları sağladığında zorunlu olarak emekliliğe ayrılacaklar.

Kredi kartı borcunuz varsa bunu hemen yapın! Hemen ödemezseniz... Haberi Görüntüle

ASKERLİK BORÇLANMASI NE ZAMAN YAPILMALI?

Askerlik borçlanması kritik bir mevzu. Borçlanmanın yılbaşından önce yapılması gerekir çünkü asgari ücretin yeni yılda değişmesi ile Sosyal Güvenlik Sistemi'ndeki tüm parametreler değişime uğrayacaktır. Borçlanma tutarı yükselecektir. Ancak her askerlik borçlanması bu EYT kapsamına girmez. Askerlik Borçlanması için birinci koşul, eğer askerlik hizmeti henüz işe başlamadan önce yapıldıysa borçlanın derim. Çünkü o zaman sigortalılık başlangıçınızı borçlandığınız süre kadar öne çeker. 96,97 yıllarda askerlik yapan onu borçlanarak öne çekebilir ve EYT kapsamına girer. Askerlik borçlanması 1999 öncesine çekilir ise faydanabilir.

8 bankadan bayram öncesi cepleri rahatlatacak müjde! 1 lira faiz... Haberi Görüntüle

DOĞUM BORÇLANMASI

Kadınlar için doğum borçlanması sigorta prim gününü artırır. Erkeklerde olduğu gibi sigorta başlangıcını öne çekmez. Dolayısıyla 2000 yılında sigorta giriş varsa malesef doğum borçlanması yapılsa da EYT uygun hale gelmez.

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! 12 bin TL'ye kadar promosyon fırsatı! Bankalar... Haberi Görüntüle

PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR NE YAPACAK?

Bu düzenleme tek seferlik değil. 8 Eylül 1999 öncesi koşullara ne zaman sahip olunur ise çalışanlar o zaman EYT'den faydanabilecek. Ocak ayında yasa çıkar ise çalışan 690 prim günü eksiğini tamamlayarak emekli olabilir.

2024 FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak? Mart ayı ABD... Haberi Görüntüle

STAJ YAPANLARA YÖNELİK BİR GİRİŞİM VAR MI?

Staj mağduriyet alanı olarak ortaya cıkıyor. EYT kapsamına maalesef girmiyorlar umarım bu yönde bir adım olur.

Altında fırtına öncesi sessizlik! Fed kararı altın fiyatlarını nasıl etkiler?... Haberi Görüntüle

EYT'DEN KİMLER YARARLANACAK?

asanın çerçevesi oluşturulurken öncelikle kapsam belirlenecek. Böylece kimlerin hak sahibi olacağının tespiti yapılacak. Bu sayede yasa çıkar çıkmaz hemen emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da ortaya çıkacak.

Genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor

Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut.

Bu tarihten önce SSK'lı olmuş şu anda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma yapılacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading