Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika: Döviz alacaklar dikkat! Tek tek açıklandı! 14 TL'ye düşüyor

Son dakika: Döviz alacaklar dikkat! Tek tek açıklandı! 14 TL'ye düşüyor

Dolar kuruna ilişkin yaptığı tahminlerle büyük ses getiren ekonomist Necmettin Batırel'den çok konuşulacak bir çıkış daha geldi. Batırel, doların 14.25 liraya düşeceğini iddia etti.

Ekonomi

23.01.2024, 19:28

Dövizle ilgili çarpıcı tahminlerde bulunan Ekonomist Necmettin Batırel'den yeni açıklama geldi. 
Aralık ayında doları olanların bozdurması yönünde çağrılar yapan ve tahminleri çok kısa sürede gerçekleşen ekonomist Necmettin Batırel bu kez kurun 14,25 liraya düşeceğini iddia etti.

Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonist yeni vergi... Haberi Görüntüle

BDDK'NIN KREDİ KARARI

İşte Necmettin Batırel'in tahmini:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredilerin amaçlarına uygun kullanılmadığını görünce çok önemli bir karar aldı. 15 milyon TL (900 bin dolar) üzerinde döviz varlığı olan şirketin TL kredisi alması yasaklandı...

15 milyon TL’nin altında olan şirket bu rakamı aşmama sözü (taahhütname) vererek kredi alacak…

Bunu daha anlaşılır hâle getirelim. Şirketler TL kredi başvurusu yaptıkları tarihte, kasalarında nakdi olarak yabancı para ve altın dâhil, döviz mevduatları toplamı 15 milyon liranın üzerindeyse talepleri reddedilecek. BDDK bu kararı neden aldığını şöyle açıklıyor: "Bazı şirketlerin döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri görülmüştür. Yani üretime, istihdama, yatırıma gitmesi gereken uygun şartlı TL ticari kredi kaynakları döviz alımı amacıyla kullanılmaya devam etmektedir..."

Peş peşe gelen zamlardan sonra sürücüleri rahatlatacak haber! Akaryakıta yeni... Haberi Görüntüle

HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

BDDK verilerine göre, 17 Haziran itibarıyla, şirketler toplam mevduatlarının yaklaşık %60’ını yabancı parada tutuyor. Bu düzenleme sadece bağımsız denetime tabi firmaları etkileyecek. KOBİ’lerin büyük kısmı kapsam dışı kaldı. BDDK’nın operasyonu ilk bakışta 20 Aralık akşamında yaşanan kur korumalı hamlesinin tekrarı olarak görülebilir...

Ama asla bir sermaye kontrolü değil. Yalnız döviz fazlası olan şirketler çok kötü yakalandılar...

Bu kararla haksız kazanç elde edilmesinin önüne geçildi. Suni döviz talebi de böylece engellendi...

Altını çizerek söylemek istiyorum: BDDK’nın ana amacı kesinlikle döviz değil, alınan kredilerin yerinde kullanılmasını sağlamak...

Artık bankalar proje kredisi verecek. Talep eden şirketin getireceği proforma faturaya ödeme yapılacak. Böylece verilen krediler tamamen yatırıma dönük olarak kullanılacak...

Piyasalarda seçim haftası! İslam Memiş altın yatırımcılarını uyardı: Fiyatlar sil... Haberi Görüntüle

'TÜRK LİRASI HIZLA GERÇEK DEĞERİNE KAVUŞACAK'

Ancak halıyı kaldırınca ortaya çıkan manzaranın çok farklı olduğu görüldü. Meğer şirketler aldıkları TL kredileriyle bol bol döviz toplamışlar. Bunun sonucunda kurlar aşırı yükselmiş maliyetler artmış, sonunda ülke enflasyon canavarının eline düşmüş. İşte şimdi bu zincir kırılıyor. Bir defa alınan bu fazla dövizler piyasaya geri verilecek. Üzerindeki köpük kalkacak Türk lirası hızla gerçek değerine (1 dolar=14.25 TL) kavuşacak. Hükûmet bir taşla 3 kuş vurdu.

Asgari ücretlilere 3000 TL bayram ikramiyesi! Dar gelirlilere Ramazan Bayramı'nda... Haberi Görüntüle

'25 LİRA OLACAK DİYE DOLAR TOPLAYANLAR BU KARARA AĞLIYOR'

Birincisi, temmuz ayından itibaren şirketlerin kur korumalı dönüşünün döviz talebi meydana getirme riski bu şekilde ortadan kaldırıldı. Bu kararla olası bir talep kesilecek, hatta daha fazlasını, şirketleri, belirlenen kriterlere göre döviz satmaya iterek döviz arzını arttıracak.

İkincisi kredi mekanizmasının aslına uygun çalışması sağlanarak Türkiye istikrarlı büyüme potasında kalacak.

Üçüncüsü döviz kurlarındaki suni yükseliş frenlenerek akaryakıt başta olmak üzere ithal ara malları ile gıda, gübre ve tohumların fiyatlarındaki aşırı artışın önüne geçildi. 25 lira olacak diye dolar toplayanlar (aralarında bazı Prof.lar da var) bu karara ağlıyor!..

Bunlar timsah gözyaşları. Benim milletim gülüyor, esas olan bu. İşte işini bilen hükûmet, işte işini bilen ekip. İşte sonuç... Helal olsun.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading