Yandex Metrica
SON DAKİKA
Son dakika: Asgari ücretliye rekor zam geliyor! Tarih belli oldu

Son dakika: Asgari ücretliye rekor zam geliyor! Tarih belli oldu

Milyonlarca asgari ücretli vatandaş, kasım ayında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonundan çıkacak yeni zam oranını merak ediyor. Peki, yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 19:48

2023 yılında geçerli olması beklenen asgari ücret tutarı, kasım ayında yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında belli olacak. 

Konuya ilişkin bir bilgilendirme yapan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram masada konuşulan formülleri anlattı. Bayram konuşmasında şunları söyledi:

“2022 yıl başında ocak ayında toplu iş sözleşmesine göre yüzde 5, artı enflasyon farkı alınacaktı. Devletimiz oluşan hayat pahalılığından dolayı 5 artı yüzde 2.5’luk bir sosyal refah düzenlemesi yaptı. Yani yüzde 7.5 artı enflasyon farkı ödendi.

1 dolara yurt dışı uçak bileti! AJet ucuz bilet kampanyası... Haberi Görüntüle

"YÜZDE 7 ARTI ENFLASYON FARKINDA ANLAŞILMIŞTI"

2022 Temmuz ayında ise toplu iş sözleşmesine göre yüzde 7 artı enflasyon farkında anlaşılmıştı. Buna istinaden memurlarımız yüzde 41.69 emeklilerimiz, SSK ve Bağkur’lularımız yüzde 42.35 zam aldı.

Buradaki asıl istisna memurlara yöneliktir. Memurlar hiç enflasyon olmasa dahi belirtmiş olduğumuz yüzde 7.5 ve 7’lik farkı alacaklar. Ancak gelinen süreçte temmuzda yüzde 40’lık bir enflasyon farkı yansıtıldı.

O dönemde asgari ücrete ilişkin ve memur ile emeklilerin ücret artışına yönelik enflasyon beklentisi yüksek olduğu için sene sonu enflasyon tahminlerimizi yüzde 80 olur şeklinde yapmıştık.

Hedef 100 bin varil! Cumurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Şırnak Türkiye'nin petrol... Haberi Görüntüle

ORTA VADELİ PLAN'DA ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 65

Ancak devletimizin yayınlamış olduğu Orta Vadeli Plan’da (OVP) enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğu ve TÜİK enflasyon beklentisinin yüzde 79 olduğu bir durumda yine memur ve emeklilerimiz yüzde 30 ile yüzde 40 arasında bir maaş artışı alacaklar.

Bu da nasıl hesaplanacak? İlk dönem enflasyon verisi yüzde 42.35 olarak yansıtılmıştı. Sene sonunda yüzde 83.35 çıkarsa aradaki yüzde 40’lık fark hem memurlarımıza hem emeklilerimize yansıtılacaktır.

Ancak hem OVP’de belirtilen yüzde 65’lik sene sonu enflasyon tahmini, hem de TÜİK enflasyon beklentisinin yüzde 79 olduğu göz önünde bulundurulunca enflasyonun sene sonu itibarıyla düşme eğilimine gireceği tahmin ediliyor.

Araç sahiplerinin beklediği haber nihayet geldi. Geçtiğimiz haftalarda akaryakıta peş... Haberi Görüntüle

İKİ AYIN TOPLAMI YÜZDE 3.83

Bunun hesaplaması ayrıca temmuz ayında ve ağustos ayında oluşan ve diğer aylarda oluşan enflasyon farkının toplanması suretiyle bulunacak. Temmuz ve ağustos ayı şu anda zaten iki ayın toplamı 3.83’tür. Asgari ücrete ilişkin de senede bir defa belirleniyordu.

Asgari ücret komisyonu sene ortasında tekrar toplanma kararı aldı. Hatta ekim döneminde tekrar toplanıp asgari ücretin bir defa daha artırılması bazı sendikalarca isteniyor. Ancak hatırlayacağınız üzere Sayın Cumhurbaşkanı temmuz ayında yapılan yüzde 30’luk zamda bunun geçici bir artış olduğunu, asıl zammın 1 Ocak 2023 itibarıyla yapılacağından bahsetmişti.

Düşük maaş alan emekliler dikkat! Emekliye seyyanen zam yapılacak mı?... Haberi Görüntüle

"BU BİR ZAM DEĞİL, BİR DÜZELTMEDİR"

Bu bir zam değil, bir düzeltmedir. Yani geçmiş 6 ayın enflasyon farkının hem asgari ücret hem de memur ve emeklilere yansıtılmasıdır.

Özellikle asgari ücretlinin hayat pahalılığı altında ezilmemesi için 1 Ocak 2023 itibarıyla asgari ücrette ciddi bir artış bekliyoruz.

TBMM'de gündeme geldi: Emeklilere yeni destek paketinin detayları belli oldu!... Haberi Görüntüle

"ASGARİ ÜCRET ARTIŞI EN AZ YÜZDE 40 SEVİYESİNDE OLACAK"

Hatta memur ve emeklilere yüzde 40 artış yapılması hasebiyle asgari ücrette de yüzde 40’lık bir artışı tahmin etmiştim. Ancak artış yüzde 30’da sınırlı kalmıştı. 1 Ocak 2023’te yapılacak asgari ücret artışı en az yüzde 40 seviyesinde olacaktır. Bu da 5 bin 500 lira olan asgari ücret seviyesinin 7 bin 500 ile 7 bin 750 lira civarına yükselmesidir. Bu seviyenin dahi asgari ücretli için yeterli bir seviye olmadığı. Açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğu bilinmektedir.

2024 en yüksek temettü dağıtacak hisseler hangileri? 2024 yılında 9... Haberi Görüntüle

İŞVERENLERE VERGİ VE SGK PRİM TEŞVİKLERİ

Bu noktada işverenlerimize de halihazırda verilen vergi desteğinin yanında SGK prim teşviklerinin verilmesi elzemdir. Aynı şekilde işverenlerimiz de asgari ücretli çalıştırdığı ölçülerde. Yani 1 asgari ücretli çalıştıran da 1500 asgari ücretli çalıştıran işverenlerimizin aynı SSK primini ödememesi gerekmektedir. O yüzden devletimiz asgari ücretli çalıştıran kişileri kademeli olarak ayırarak farklı SGK primlerini getirmesi elzemdir.

TCMB olağanüstü toplanacak! Masada hangi konular var? Haberi Görüntüle

"HEM ASGARİ ÜCRETLİMİZ HEM DE İŞVERENLERİMİZİN YÜZÜ GÜLECEKTİR"

Bununla birlikte hem asgari ücretlimiz hem de işverenlerimizin yüzü gülecektir. Ancak şöyle bir durum söz konusudur. Asgari ücretlinin üzerinden gelir vergisinin sıfırlanması ve yapılabilecek SGK prim indirimleri sonrasında normal çalışanların da asgari ücret üzerinde çalışanların da resmiyette asgari ücretli gösterilmesi sorunu ortaya çıkabilir.

Hem Sayın Cumhurbaşkanının hem de Çalışma Bakanı Bilgin’in söylemiş olduğu üzere enflasyon oranında daha yüksek bir artışı beklemekteyiz. Bu da önceki döneme nazaran yüzde 35 ile yüzde 40’lık bir enflasyon farkı hem memur ve emeklilerimize hem de asgari ücretlilere yapılacak. Ancak tüm çalışan ve emeklilere buna ilaveten sosyal refah payı düzenlemesi bekliyoruz.

Zaten devletimiz şu anda dar gelirli ve yoksul vatandaşlara doğal gaz yardımı, yakacak yardımı ve son açıklanan pakete göre de 2 bin TL’nin altında olan icra borçlarının silinmesi suretiyle Sosyal refah düzenlemesi yapmakta. Ancak maddi olarak da bir ücret artışına gidilmesi gündemdedir.”

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading