Yandex Metrica
SON DAKİKA

Son dakika: Altını olanlar dikkat! Tarihi rekorlar peş peşe geldi! Ekonomistler geleceği rakamı resmen açıkladı

Altın fiyatları hafta başından bu yana yükseliş seyrine devam ederken hem gram altında hem de ons altında tarihi rekorlar peş peşe geldi. Peki altın fiyatlarında yükseliş devam edecek mi?

Ekonomi

23.01.2024, 20:19

Altın fiyatları, haftanın ikinci işlem gününde yükseliş seyrine devam ederken 2023'in ilk günlerinden bu yana trend devam ediyor. Peki, altında yükseliş devam edecek mi?

Para ve emtia piyasalarında gözler geçtiğimiz hafta perşembe günü ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarındaydı. Buna göre ABD'de tüketici fiyatları altıncı ayda da yıllık bazda geriledi ve 2021 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geldi.

5865 TL'ye konut sahibi olun! 2+1 3+1 ev sahibi olmak... Haberi Görüntüle

RİSK İŞTAHI ARTTI

ABD’de aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 6.5 seviyesine inerken, aylık enflasyon ise yüzde 0.1 oranında düşüş gösterdi. ABD’de enflasyonun yavaşlama göstermesi para ve emtia piyasalarında risk iştahını artırdı.

ABD’de iş gücü verileri ve enflasyonun iyileşme göstermesi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki toplantılarda faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentilerini kuvvetlendirdi. Fed’in bir sonraki toplantıda politika faizini 25 baz puan artırabileceği beklentileri güçlendi.

Ramazan bayramında 2500 TL destek: 2024 Ramazan yardımı için kimler... Haberi Görüntüle

GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRÜLÜYOR

ABD’de enflasyon rakamlarının düşüş göstermesinin ardından altın, hisse piyasaları, kripto paralar toparlanma gösterdi. Özellikle güvenli liman altında görülen sert yükseliş dikkat çekti.

Geçtiğimiz güne 1920 dolardan başlayan ons altın 1929 doları görerek neredeyse 9 ayın en yüksek seviyesini test etti. Ons altın en son 25 Nisan tarihinde 1934 doları görmüştü. Ons altın günü 1916 dolar seviyesinden kapattı.

Bugüne 1916 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda gerileme göstererek 1911 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1908 dolar, en yüksek ise 1919 dolar seviyeleri görüldü. Haftanın ikinci işlem gününe 1158 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre gerileyerek 1154 lira seviyesinde hareket ediyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1151 lira, en yüksek ise 1160 lira seviyesi test edildi.

TCMB olağanüstü toplanacak! Masada hangi konular var? Haberi Görüntüle

ALTINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ons altında 9 ayın zirvesi olan 1929 doların test edilmesinin ardından an itibarıyla 1915 dolardan işlem görüyor. Bu durum gram altını da hareketlendirdi. Merkez Bankası’nın TL mevduatlarda 3 ay ve daha fazlası için zorunlu karşılık oranını sıfıra indirilmesiyle paranın bir bölümünün mevduata diğer bölümünün ise altına doğru yöneldiğini görüyoruz.Borsa yatırımcısı borsada olmaya devam ediyor. Paranın yönü 1 Şubat’ta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararında 50 yerine 25 baz puanlık bir faiz artışı yapabilme ihtimali ile birlikte küresel bazda altına yönlenmiş gözüküyor. Altında yükseliş sürer.

Altın yeniden rekor kıracak mı? İslam Memiş altın yatırımcılarına 'hazırlanın'... Haberi Görüntüle

GLOBAL ALTIN FİYATLARI VE DOLAR KURU ETKİLİ

Gram altının fiyatlanmasında global altın fiyatları ve dolar kuru etkili oluyor. Globalde altının yükseliş trendinin ve dolar kurunda görülen ılımlı volatilitenin devam edeceği kanısındayız. Bu doğrultuda gram altının 1.000 TL seviyesini koruması halinde 1.250 TL sınırını geçebileceği düşüncesindeyiz.

Fed son toplantılarında, 4 defa 75 baz puan faiz artışının ardından 50 baz puan daha faiz artışı gerçekleştirdiğini takip ettik. Bu kararların tarihin en agresif Fed kararlarından olduğunu söyleyebiliriz. Merkez bankalarının faiz kararları etkilerinin biraz geç görüldüğünü de biliyoruz. Fed’in bu etkileri gözlemlemeden agresif faiz artışlarına gitmesinin ülke ekonomisindeki aktiviteye zarar verebileceğini düşünüyoruz. Ilımlı resesyon ihtimallerinden bahseden Powell ve ekibinin, 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirerek ekonomideki etkileri takip edeceği görüşündeyiz.

ABD enflasyonu son 6 ayda %9,1’den %6,5 seviyesine kadar geriledi. Aralık ayındaki enflasyon verisinin alt kalemlerine baktığımızda konaklama, işçi maliyetleri ve gıda fiyatlarında yükselişin devam ettiğini ve bu kalemlerde gevşeme gerçekleşmesi halinde enflasyonda kalıcı bir düşüşün görülebileceği görüşündeyiz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading