AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerine AK Parti adına söz aldı.
Dünya ekonomisinin, Kovid-19 salgını nedeniyle uzunca süredir ilk kez karşılaşılan ciddi belirsizlikler, güçlü kaoslar ve krizlerle karşıya kaldığını söyleyen Kurtulmuş, yaşanan sürecin yalnızca ekonomik değil aynı zamanda siyasi, sosyal ve askeri köklü değişiklikleri de gündeme getirdiğini dile getirdi.
Ocak 2020'den itibaren küresel ekonominin her alanını etkileyen gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Kurtulmuş, tedarik zincirlerinin kırılmasının ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarındaki yüksek artışın bütün dünya ekonomilerini etki altına aldığı bir dönemden geçildiğini ifade etti.
Brent petrol güne nasıl başladı? İşte 10 Eylül 2024 piyasadaki...'TAHIL KRİZİNİ ÇÖZMEK İÇİN ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPTIK'
Enerji ve gıda fiyatları ile lojistik ve navlun fiyatlarındaki olağanüstü yükselişlerin, dünya ekonomisinde ciddi fiyat artışlarına neden olduğunu belirten Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın yarattığı krizin, dünya piyasalarında özellikle enerji ve gıda fiyatlarındaki artışı körükleyen temel nedenlerden olduğunu vurguladı.
Kurtulmuş, Türkiye'nin, Ukrayna ve Rusya'ya ait tahılların dünya piyasalarına çıkabilmesi için güvenli bir koridor oluşturulması konusunda üzerine düşen çalışmayı titizlikle yerine getirdiğine işaret etti.
Merkez Bankası'ndan enflasyon rakamları sonrası ilk açıklama: Gıda fiyatları geriledi,...'SON 40 YILIN KÜRESEL ENFLASYON KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK'
Son 40 yılın en yüksek küresel enflasyonuyla karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Kurtulmuş, "Yaklaşık yüzde 6,7'lik enflasyon dünya ekonomisinin on yıllar boyunca karşılaşmadığı son derece yüksek bir rakam hatta buna paralel olarak ABD de dahil olmak üzere güçlü olduğunu zannettiğimiz ekonomilerde bile resesyon riskinin ortaya çıktığı ve bu konuların konuşulmakta olduğunu görüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Araç sahipleri müjde! O yakıt grubuna indirim geldi: 9 Eylül...'BİR YERDE YAŞANAN OLAY DÜNYAYI ETKİLİYOR'
Bu dönemle birlikte bir gerçeğin daha yakından gözlemlendiğine dikkat çeken Kurtulmuş şu ifadelere yer verdi:
Sigara fiyatlarına yeni ayarlama: İndirim mi geliyor?Artık dünya ekonomisi, ulusal ekonomiler ile çok iç içe geçmiş, dünyadaki herhangi bir yerdeki ekonomik gelişme, dünyanın bütün ülkelerini ve bütün ekonomilerini etkiler hale gelmiştir. Bu anlamda Rusya'ya yapılan yaptırımların da dünya ekonomisindeki bu olumsuz gelişmeleri fevkalade ciddi şekilde etkileyen bir fonksiyon icra ettiğini hep beraber görüyoruz. Yine bütün bunların sonucu olarak küresel ekonomide maalesef ciddi bir yavaşlama ortaya çıktı. 2022 için küresel ekonomideki büyüme yüzde 4,5'ten yüzde 3 seviyelerine indirildi. Bu gelişmelerin dünyada herhangi bir ekonomiyi etkisi altında bırakmaması mümkün değildi. Hiç kuşkusuz Türkiye de bundan etkilendi.
'HÜKÜMET GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR'
Yaşanan bu durum karşısında Türkiye ekonomisinde 3 temel alanda çalıştıklarına dikkat çeken Kurtulmuş şu sözleri kaydetti:
Aralık 2021'den itibaren dövizde ortaya çıkan olağanüstü oynaklık ve yükselişin, dolarizasyonun dengelenerek, Türk parasının özendirilerek bunun bir şekilde önlenmesi ile ilgili çalışmaları hükümet sürdürmektedir. Enflasyon artışının Türkiye ekonomisi, özellikle vatandaşımızın üzerindeki etkilerinin farkındayız. Hükümet gerekli tedbirleri almak için gece gündüz çalışmaktadır. Bu amaçla kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirlerin her birisi detaylı olarak çalışılmakta ve bunların ekonomi üzerindeki etkilerinin bir an evvel ortadan kaldırılması için mücadele verilmektedir. Bu çerçevede özellikle pandemi sonrasında ortaya çıkan süreçte gıdada, enerjide ve konut alanında arz güvenliğini artıracak ve böylece üretim maliyetlerini de düşürerek orta vadede enflasyonun etkilerini azaltacak çalışmalarının üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Yine uzun vadeli enflasyonun etkilerini azaltmak için katma değeri yüksek alanlar özendirilmekte, buradaki çalışmalara odaklanılmakta ve özellikle Ar-Ge ve yerli üretim desteklenmeye çalışılmaktadır.