Yandex Metrica

Son dakika: 25 Kasım'ı bekleyenler dikkat! Bakanlıktan 'Efsane Cuma' müdahalesi

Son dakika: 25 Kasım'ı bekleyenler dikkat! Bakanlıktan 'Efsane Cuma' müdahalesi

Alışveriş tutkunlarının merakla beklediği 'Efsane Cuma' adıyla bilinen indirimlere Ticaret Bakanlığı tarafından kritik denetimler getiriliyor. Taklit ürün ve fiyat uyarısında bulunan Bakanlık, kurallara aykırı hareket eden markalara inceleme başlatılacağını da açıkladı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:00

Alışveriş tutukunları için kritik öneme sahip olan indirim günleri Türkiye'de 'Efsane Cuma' uygulamasıyla devam ediyor...

Kredi borcu olanlar yandı: BDDK yakın takibe alacak: Kara listeye girebilirsiniz: Kredi borcu olanlar yandı: BDDK yakın takibe alacak: Kara listeye... Haberi Görüntüle

BAKANLIKTAN KRİTİK UYARI

Bu yıl 25 Kasım'da yapılacak olan 'Efsane Cuma' indiirm günleri için birçok firma özel indirimli fiyatlarlka satışlarını artırmayı planlarken Ticaret Bakanlığı'ndan konuya ilşkin kritik uyarı geldi.

Aman dikkat! Hatice Kolcak'tan Aman dikkat! Hatice Kolcak'tan "bunu sakın yapmayın" uyarısı: Altın alırken... Haberi Görüntüle

FIRSATÇILARA GEÇİT YOK!

Her sene olduğu gibi bu sene de 'indirim' adı altında fırsatçılık yapanlara karşı bakanlığın bir dizi önlem aldığı biliniyor. Bakanlık, internet alışverişlerinde malın veya hizmetin özellikleri, fiyatı gibi unsurların karşılaştırılması, satıcı ve sağlayıcı hakkındaki şikâyetlerin incelenmesi uyarısında bulundu.

Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı ve kıyma fiyatları cep yakıyor Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı... Haberi Görüntüle

SATICI HAKKINDA ÖN İNCELEME YAPILMALI

Buna göre, tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralanıyor:

Gerçekten ihtiyaç duyulan mal ve hizmeti belirleyerek, sadece bu ihtiyaçları gidermek amacıyla alışveriş yapılmalı.
Alışveriş öncesinde arama motorlarında satıcı hakkında kısa bir ön incelemede bulunularak, satıcı/sağlayıcının (açık ad ve adres, ticari unvan, sabit telefon numarası, vergi kimlik numarası, MERSİS kaydı, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi kaydı, güven damgası akreditesi gibi) ayrıntılı bilgilerinin olup olmadığı kontrol edilmeli. Gerekirse satıcı/sağlayıcı hakkındaki şikayetler ve bu şikayetlere ilişkin satıcıların müşteri destek planlarının incelenmesi olası mağduriyetlerin önüne geçebilir.
Çevrim içi alışverişte malın veya hizmetin özellikleri, fiyatı gibi unsurlarının kolay, hızlı ve ücretsiz karşılaştırma imkanı olduğu göz önüne alınarak, benzer mecralardan ürünün yaklaşık fiyatının araştırılması fiyat konusunda aldatılmayı önleyebilir.

Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı ve kıyma fiyatları cep yakıyor Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı... Haberi Görüntüle

YÜKSEK İNDİRİM ALDATMACISINA DİKKAT EDİLMELİ

İndirim kampanyaları kapsamında birçok alışveriş sitesi ve diğer satıcılar, oldukça yüksek oranda indirim yapıyor ya da yaptığını iddia ediyor. Satıcıların, önce ürünlerin fiyatlarını artırması, sonra ise bu fiyat üzerinden indirim yapmasına sıklıkla rastlanıyor. Tüketicilerin bu gibi uygulamalara karşı son derece dikkatli olması önem taşıyor. Bu gibi yanıltıcı uygulamalara maruz kalmamak ve gerçekte ne oranda indirim yapıldığını anlamak için ürünlerin önceki satış fiyatlarını araştırmak ve gerçekçi olmayan veya yüksek görünen indirimlere dikkatli yaklaşmak gerekiyor.
İnternet sitesinin adı, adres çubuğunda her zamanki gibi görünmüyorsa sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşın site adı kontrol edilmeli.

Merkez Bankası'nın faiz kararı yarın belli olacak! Faiz artışı devam edecek mi? İşte ekonomistlerin tahminleri... Merkez Bankası'nın faiz kararı yarın belli olacak! Faiz artışı devam... Haberi Görüntüle

SATIŞA SUNULAN MİKTARIN BELİRTİLMESİ GEREKİYOR

İndirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli olarak satışa sunulan mal veya hizmetin indirimden önceki fiyatı, satışa sunulan miktar sınırlı ise bu miktar açık ve anlaşılır biçimde belirtilmeli.
İndirimli satış reklamlarında, hangi mal veya hizmetlerin indirimli satışa konu edileceği veya ne kadar indirim uygulanacağı hususlarında anlam karışıklığına yol açarak tüketicileri yanıltabilecek veya gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturacak ifade veya görüntülere yer verilmemeli.
Bir mal veya hizmetin indirimden önceki satış fiyatının tespitinde, indirimin uygulandığı tarihten önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınmalı.

Altın güne nasıl başladı? 19 Nisan uzmanlardan altın yorumu: Yön yukarı mı? Altın güne nasıl başladı? 19 Nisan uzmanlardan altın yorumu: Yön ... Haberi Görüntüle

KURALLARA UYMAYANA BAKANLIKTAN İNCELEME

Bakanlık tarafından aykırılıkların tespiti halinde idari müeyyide uygulanırken özel indirim günlerine yönelik Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu tarafından da resen inceleme başlatılacağı da duyuruldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading