Yandex Metrica

Socar ve Vitol anlaştı: Türkmen gazına yeni rota

Socar ve Vitol anlaştı: Türkmen gazına yeni rota

İki dev petrol şirketi Socar ve Vitol,  Türkmen gazının Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı üzerinden taşıma konusunda anlaştı.

Ekonomi

14.03.2024, 13:18

Dünya petrol ticaretinin en önemli şirketlerinden Vitol ve Azerbaycan'ın devlet petrol şirketi SOCAR,  Türkmen gazının Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı üzerinden taşıma konusunda anlaştı. Anlaşmaya ilişkin Reuters'e konuşan bir yetkili, "SOCAR ve Vitol, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden yılda yaklaşık 1 milyon ton Türkmen gazı taşımayı kabul etti. Tedarikler Ekim ayından itibaren başlayacak." şeklinde konuştu. 

Gelişmenin Türkmenistan'ın, Rusya'nın Karadeniz limanı Novorossiisk üzerinden transit sevkiyatlarda keskin bir düşüşe neden olacağı ifade edildi. 

İstanbulkart sahiplerine duyuru: Otopark ücretlerine yüzde 50 indirim uygulanacak! işte kampanyaya dahil olan bölgeler... İstanbulkart sahiplerine duyuru: Otopark ücretlerine yüzde 50 indirim uygulanacak! işte... Haberi Görüntüle

TÜRKMENİSTAN UZUN SÜREDİR PAZAR ARAYIŞINDAYDI

Rusya ve Azerbaycan'IN Türkmen gazı rekabetinin uzun bir geçmişi var. Türkmen gazının, Hazar Denizi’nin altından geçecek bir boru hattıyla Azerbaycan’a, oradan da Türkiye’ye ve batı pazarlarına ulaştırılması aslında 90’lı yıllardan bu yana gündemde. Ancak Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Mavi Akım Boru Hattı, bu projeyi arka plana itmişti.

Şimdi Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, İran ve Türkmenistan'ın imzaladığı, Hazar Denizi'nin hukuki statüsüyle ilgili anlaşma, Türkmen-Azeri doğal gaz işbiliğinin önünü yeniden açtı. Bunun farkında olan Rusya'nın, Türkmenistan’ı bu projeden vazgeçirmek istediği biliniyordu. Dünyanın en büyük dördüncü doğal gaz rezervine sahip olan Türkmenistan ise pazar arayışlarını bir süredir devam ettiriyordu. 

Kelepir arsa! Kiradan daha ucuza geliyor: Milli Emlak duyurdu Kelepir arsa! Kiradan daha ucuza geliyor: Milli Emlak duyurdu Haberi Görüntüle

ENERJİDE TÜRKİYE'NİN ELİ GÜÇLENİYOR

Hazar petrolleri dünyaya Türkiye üzerinden gidiyor. İş birliği süreci Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile başladı. Trans Anadolu Gaz Boru Hattı Proiesi (TANAP) de 2018’de hayata geçti. Enerjide işbirliği alanları genişlerken, Türkiye’den aktarılan her enerji kaynağı Türkiye’nin pozisyonunu daha da güçlendiriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading