Yandex Metrica
SON DAKİKA
SGK son noktayı koydu! Emekli maaşlarında kesinti yaşanacak

SGK son noktayı koydu! Emekli maaşlarında kesinti yaşanacak

SGK, Türkiye'de emekli olup yurt dışında yaşamaya başlayan vatandaşlar için harekete geçti. SGK'nın paylaştığı duyuruda 'kasıtlı ve kusurlu davranışta' bulunanların maaşlarının kesileceği bildirildi. 

Ekonomi

23.01.2024, 19:18

SGK, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için harekete geçti. Yayınlanan duyuruda, Türkiye'den emekli olan kişilere maaş kesintisi uyarısı yapıldı. 

Emekli promosyonları ne zaman hesaplara yatar, bugün mü 2024? Emekli... Haberi Görüntüle

"KASITLI VE KUSURLU DAVRANIŞTA BULUNDUĞU KABUL EDİLECEK"

SGK, yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının, emekli aylığı ile ilgili durum değişikliklerini 1 ay içinde kuruma bildirmeleri gerektiğini, yurtdışında çalışmaya başlamasına rağmen bildirimde bulunmadığı belirlenen emeklilerin “kasıtlı ve kusurlu davranışta” bulunduğunun kabul edileceğini kaydetti.

Banka kredi faizleri ve mevduat faizi artacak mı? 2024 Mart-Nisan... Haberi Görüntüle

HANGİ DURUMLARDA KİŞİLER KUSURLU KABUL EDİLİYOR?

SGK, emekli maaşlarıyla ilgili yazısında, aylık bağlanmasıyla ilgili sakıncalı durumları da sıraladı. Buna göre şu durumlar, emekli aylığı alanlar için “kasıtlı ve kusurlu” davranış olarak kabul ediliyor:

Kuruma verilen belgelerle gerçeğe aykırı bildirimde bulunulması.

Durum değişikliklerinin bir ay içinde kuruma bildirilmemesi. Sahte bilgi ve belgelerle sağlık hizmetleri ve ödeneklerden yararlanılması, gelir veya aylık bağlatılması.Sahte hizmetle sağlık hizmetleri ve aylık bağlatılması.Boşanma nedeniyle gelir veya aylık bağlandıktan sonra boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşanması.Gelir ve aylıklarının kesilmesi gerektiği halde bu durumun gizlenmesi veya bildirilmemesi.Sigortalılar ile gelir veya aylık alanlara yapılan ödemelerden, hak sahipliği sona ermesine tahsilat yapılması.

Öte yandan Türkiye'den emekli olan gurbetçi sayısı 713 bini geçti. Sosyal Güvenlik Kurumu, yurtdışındaki sürelerini borçlanarak Türkiye'den emekli olan gurbetçilerin yabancı ülkede 6 aydan fazla yaşamaları durumunda çalışmadıklarını ve sosyal yardım almadıklarını belgelemeleri uyarısında bulundu.
Kurum, yoklama belgesini üç ay içinde göndermeyenlerin aylıklarını ise bildirim yapmaksızın durdurabiliyor. SGK, yurtdışı sürelerini borçlanıp aylık bağlananlara yönelik duyuru yayınladı.Kurum, gerekli görülen zaman ve hallerde yurtdışında geçen süreleri borçlanıp malullük, yaşlılık, emekli aylığı bağlananların aylık alma şartlarının devam edip etmediğini araştırabiliyor.

Fahiş artış oranı ekonominin baş gündemiydi! Konut fiyatlarıyla ilgili dikkat... Haberi Görüntüle

BELGELERİN 3 AY İÇERİSİNDE İLETİLMESİ GEREKİYOR

Altı aylık sürenin aşılması halinde gerekli belgelerin 3 ay içinde SGK'ya verilmesi gerekiyor. Belgeleri süresinde vermeyenlerin aylıkları kesilecek.
Ödenmekte olan aylıklar, ilgililerin yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alması halinde kesiliyor. Kurum, her yıl Emniyet Genel Müdürlüğü'nden kayıtları alarak altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulanan aylık sahiplerini belirliyor.Yoklama belgelerinin kaydedileceği programı da mart sonu itibarıyla işletime açtı. Aylık sahiplerinden yurt ışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri üç ay içinde kuruma göndermelerini isteyebiliyor.

2024 FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak? Mart ayı ABD... Haberi Görüntüle

SAYI 800 BİN'E YAKLAŞTI

İstenen belgeleri üç ay içinde göndermeyenlerin aylıklarını ise bildirim yapmaksızın durduruluyor. Kurum'dan yapılan açıklamada, "Altı aydan fazla yurtdışında bulunan aylık sahiplerinin;ödenmekte olan aylıklarının durdurulması yönünde bir işlemle karşılaşmamaları için yoklama belgesini yurt dışında bulundukları 6 aydan sonraki üç ay içerisinde aylığı bağlamış olan sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine göndermeleri hususunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor" denildi.Almanya, Belçika başta olmak üzere yurtdışından gelen emeklilik başvuruları son yıllarda adeta patladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik için başvuran gurbetçi sayısı 800 bine yaklaştı. Emekli olanların sayısı 600 bini geçti. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları borçlanarak emekliliğe hak kazanabiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading