SGK milyonlarca kişiye erken emeklilik müjdesini verdi! Yaşı doldurup prim günü eksik olanlar da faydalanabilecek
Erken emeklilik için, kadınlar doğum, erkekler ise askerlik borçlanmasından faydalanırken, bazı alanlardaki eğitim ve staj sürelerinde de bu imkan bulunuyor. Bu konuda SGK'nın çeşitli duyuruları yer alıyor. Detaylar haberimizde...

Türkiye'de emekli olunması için işe başlanılan tarihe göre belirlenen sene, yaş ve prim koşullarının tamamlanması gerekiyor. Hangi durumlarda emeklilik yaşı düşürülür? İşte erken emeklilikle ilgili merak edilenler..
2160 GÜN KAZANMAK MÜMKÜN
Kadınlar doğum yapmalarının ardından prim ödemedikleri süre için borçlanabilir, 3 çocuğa kadar her çocuk için 2 sene borçlanma yapılabiliyor. Çocuk başına 720, en çok 2160 gün kazanılabiliyor.
Doğum borçlanması sigorta yapıldıktan sonra dünyaya gelen çocuklar için geçerli oluyor. Fakat anneler stajın başladığı tarihten sonra doğum yapmışsa bunlar için de borçlanma imkanı sunuluyor. Stajla sigortalı çalışmaya başlanılan süre arasında çocuk doğduysa, borçlanmayla sigorta başlangıcı geri alınabiliyor ve yaş ile prim şartı düşüyor.
ASKERLİK BORÇLANMASIYLA ERKEN EMEKLİLİK
Erkekler, askerlik borçlanmasıyla erken emekli olma fırsatını yakalıyor. Borçlanma ile 540 güne varan prim kazanma imkanı bulunuyor.
Sigortası başlamadan önce askerlik yapan kişiler, borçlanma ile emekli olacağı yaşı öne çekebiliyor. Tarihlerin tutması durumunda bazen 1 günlük borçlanma bile emeklilik yaşını 1 yıl öne çekebiliyor.Askerliğini sigortadan sonra yapan kişiler için de borçlanma imkanı sunuluyor. Ancak bu kapsamda yaşı geri çekme durumu mevcut değil. Emeklilik için eksik olan primler bu yolla tamamlanıyor. Askerliğini yedek subay olarak yapan kişier, okullarında geçen zamanı borçlanabiliyor.
YURT DIŞINDA ÇALIŞAN DA ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR
Yurt dışında çalışan kişiler, belirlenmiş koşullarda, çalıştıkları süreleri borçlanabiliyor ve erken emekli olmaya hak kazanıyor. Kadınlar yurt dışında 18 yaşından sonra geçirdikleri zamanları çalışmasalar dahi borçlanabiliyor.
HANGİ DURUMLARDA BORÇLANMA YAPILABİLİYOR
Takvim'den Çığıl Ön Yener'in haberine göre, borçlanma yapılabilen durumlar aşağıda yer alıyor:
- Memurlar ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanabiliyor.
- Kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan sigortalılar, kısmi süreli çalıştıkları aylara ilişkin eksik süreleri (25 Şubat 2011 yılından sonraki) borçlanabiliyor.
- Sigortalı olmadan avukatlık stajını yapanlar staj sürelerini, en fazla 1 sene olacak şekilde, borçlanabiliyor.
- Doktorların fahri asistanlıkta geçirdikleri süre de borçlanma kapsamında.
- Doktora öğrenimi ya da tıpta uzmanlık için yurtta ya da yurt dışında geçirilen normal doktora ya da uzmanlık öğrenim süreleri için de borçlanma yapılabiliyor.
- 1416 sayılı kanun kapsamında yurt dışında geçen öğrenim süreleri için borçlanma imkanı sunuluyor.
- Uzman ve usta öğreticilikte geçen zamanlar için de borçlanma yapılabiliyor.
- Grev ve lokavtta geçen zamanlar da borçlanma kapsamında yer alıyor.