Yandex Metrica
SON DAKİKA
SGK düzenlemeye gitti emeklilikte yaşa takılanlara müjdeyi verdi! Yetkili isim: 'Erken emekli olabileceksiniz!'

SGK düzenlemeye gitti emeklilikte yaşa takılanlara müjdeyi verdi! Yetkili isim: 'Erken emekli olabileceksiniz!'

SGK ve yetkili kurumlar tarafından gelen açıklamalara göre erken emekli olmak için birçok şart yer alıyor. Bazı vatandaşlar malulen emekli olmak konusunda birçok gelişmeden habersiz olabiliyorlar. Fakat yeni yıl ile birlikte malulen emeklilikte birçok değişikliğe gidildi. Detaylar haberimizde...

Ekonomi

12.02.2024, 18:33


Artık erken emekli olmak için yıllarca beklemek zorunda kalmayacaksınız. Yaş sınırlarını beklemeden sigortalı çalışma süresi ve prim gün ödeme şartlarını yerine getiren vatandaşlar erken emekli olabilecekler. Engelli olma durumları karşısında eğer vatandaşlar sigortalı olarak çalışamıyor ya da çalışsalar bile zorluk çekiyorlarsa artık emekli mümkün hale geldi.

Dolar alacaklar dikkat! Dev bankadan flaş dolar tahmini: Beklenen seviyeyi... Haberi Görüntüle

MALULEN NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Malulen emeklilik şartları devlet tarafından belirlenmekte olup herkes için aynı şekillerde uygulanmaktadır.

Güncel malulen emeklilik maaşı şartları şu şekilde sıralanmaktadır:

Engel durumunun öncesinde en az 15 yıl boyunca sigortalı olarak çalışılmış olma şartı ilk sırada yer almaktadır.

Malulen emekli olma durumu aynı zamanda 1800 gün bakıma muhtaç ya da çalışmama durumunda olmayı gerektirir. Bu şartı sağlayanlar için prim günü hesaplamaları yapılmadan da emeklilik olabilmektedir.

Yaşlılık ya da engel durumuna ilişkin maluliyetin rapor halinde ilgili birimlere beyan edilmesi gerekmektedir.

Malulen emeklilik durumlarında bu şartların sağlanması durumunda sistem üzerinden işleme yapılmakta olup otomatik olarak maluliyet durumu beyan edilmektedir. Bu şartların sağlanması sürecinde aynı zamanda rapor alınırken mutlaka heyet raporu olarak bilinen şekilde geçerli raporların alınması gerekmektedir.

Malulen emeklilik durumu meslek hastalığı olarak bilinmesine rağmen bazı durumlarda mesleki olarak oluşmasa da çalışma durumu olmayan kişiler için devlet tarafından sunulmakta olan bir emeklilik hakkı olarak bilinmektedir.

SASA neden tavan yaptı? 2024 Kaç gün daha tavan yapar?... Haberi Görüntüle

2022 MALULEN EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR?

2022 yılında emekli olan engelli vatandaşlar için verilen emekli maaşları, prim ödeme gün sayısına, ödenen prime esas kazanca ve malullük oranına göre belirlenmektedir. Bu sebeple malulen emekli olunduğunda herkesin eşit veya aynı maaşı alması mümkün olamamaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük emekli maaşı 2.500 TL olacak demesinden sonra en düşük malulen emekli maaşıda 2.500 TL olarak güncellenmiştir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading