Yandex Metrica

SGK duyurdu! Başvurusu henüz onaylanmayan EYT'lilere müjde! Mart ayından yapılan başvurular bu tarihte onaylanacak!

SGK duyurdu! Başvurusu henüz onaylanmayan EYT'lilere müjde! Mart ayından yapılan başvurular bu tarihte onaylanacak!

28 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlnmasından sonra binlerce kişi emeklilik hakkına sahip oldu. Mart ayının ilk haftası itibariyle EYT'lilerin emeklilik başvurularını toplamaya başlayan SGK'da inceleme işlemleri devam ederken, şu ana kadar onaylanmayan başvuruların da hangi tarihe kadar tamamlanacağı açıklandı.

Ekonomi

11.02.2024, 04:21

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kapsamında 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olmasının önündeki engeller tek tek kaldırılmaya devam ediliyor. Mart ayının ilk günlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), EYT'lilerin başvurularını e-Devlet ve SGK şube müdürlükleri aracılığıyla toplamaya başladı. 

Son dakika altın fiyatları! 13 Nisan gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu? 2024 güncel altın fiyatları Son dakika altın fiyatları! 13 Nisan gram altın ve çeyrek... Haberi Görüntüle

2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ EMEKLİ OLDU 

Her ne kadar 2 milyon 250 bin hak sahibinin olduğu belirtilmiş olsa da, şu ana kadar 1 milyon 600 bin dolaylarında başvuru işlemi SGK'ya iletilirken, bunların 800 bine yakını olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirme aşamasını tamamladı. Geriye kalan başvurularınsa hangi tarihe kadar sonuçlanaağı ortaya çıkmaya başladı. 

Masadaki formüller: Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Masadaki formüller: Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Haberi Görüntüle

YIĞILMANIN ÖNÜNE GEÖMEK İÇİN 7/24 ÇALIŞILIYOR 

SGK, normal dönemlerde aylık 50 bine kadar emekli başvurusu incelediğinden, EYT nedeniyle yaşanan yığılmanın önüne geçebilmek için çok sayıda personelini 7 gün 24 saat çalışabilecekleri bir vardiya sistemine geçirdi. Çalışanlar, aylardır bu sistemde EYT'lilerin mağdur olmaması için kesintisiz olarak gönderilen talepleri değerlendirmekte. Buna karşın henüz başvuruların ancak yarısı sonuçlandırılabildi. 

Rotayı Cumhurbaşkanı Erdoğan çizecek! Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye-Irak arasındaki Kalkınma Yolu'nda tarihi adım! Rotayı Cumhurbaşkanı Erdoğan çizecek! Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye-Irak arasındaki Kalkınma... Haberi Görüntüle

10 GÜNDE VİTES YÜKSELTECEK 

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerden önce Mart ayında alınan emeklilik taleplerinin tamamını neticelendirmeyi hedefleyen SGK, mesaiye kalan personel sayısında da artışa gitti. İlk maaşını almak için gün sayan yüz binlerce EYT'liye, seçimlerden önceki cuma itibariyle ödeme yapmayı hedefleyen kurum, kalan 10 günde vites yükseltecek. 

Gram, çeyrek, yarım, tam altın bugün ne kadar, kaç TL 19 Nisan? İşte Kapalıçarşı altın alış satış rakamları güncel durumu... Gram, çeyrek, yarım, tam altın bugün ne kadar, kaç TL... Haberi Görüntüle

EYT BAŞVURULARININ İNCELEMESİ NEDEN UZUN SÜRÜYOR?

Yaşanan gecikmenin temel olarak 4 nedeni bulunmakta. İlk olarak kıdem tazminatı için başvuru yapmayan EYT'liler kenara koyulduğunda, yaklaşık 1 milyon 600 binlik emekli adayını teker teker değerlendirmeye almak oldukça uzun bir süreç yaşanmasına neden olmakta. 

SGK, normal şartlarda aylık 30 ile 50 bin kişilik işlem hacmini birden 15 kat yukarı çıkarmış durumda. Başvuru sayısının çok olmasının yanı sıra, mükerrer başvurular da memurların işini oldukça zorlaştıran etmenlerin başında geliyor. Yalnızca bir EYT'liden 200'ün üzerinde başvuru geldiğini belirten yetkililer, 1.6 milyonluk talep sayısının yaklaşık 300-400 bin kadarının mükerrer olabileceğine vurgu yaptı. 

SGK'dan sigortalı vatandaşlara müjde! Şartları sağlayan çalışanlara özel 8 bin 240 TL ödeme! SGK'dan sigortalı vatandaşlara müjde! Şartları sağlayan çalışanlara özel 8 bin... Haberi Görüntüle

E-DEVLETTEN BAŞVURLAR YAPILMIYOR 

Geçersiz başvuruların dışında, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunmasına karşın, ilgili borcu ödemeden başvuru yapan vatandaşların da sayısı yüz binleri bulmakta. EYT sürecinin ilk günlerinde yapılan ısrarlı uyarılara karşın vatandaşlar, e-Devlet aracılığıyla prim borçlarını sorgulamadan başvurularını göndermekte, bu nedenle yaptıkları emeklilik talebi sistemde geçersiz sayılmakta. 
Son olarak, gerekli şartları sağlamadığını bilmesine rağmen çok sayıda vatandaşın "Ya tutarsa" zihniyetiyle EYT'li olmak için form gönderdiği bildirilirken, yetkiler söz konusu işlemlerin cezai yaptırıma tabii tutulacağını hatırlattı. 

Bakan Uraloğlu'ndan 23 Nisan müjdesi: Yarın bu hatlar ücretsiz olacak! Bakan Uraloğlu'ndan 23 Nisan müjdesi: Yarın bu hatlar ücretsiz olacak! Haberi Görüntüle

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR?

,E-Devlet’ten EYT emeklilik başvurusu yapmadan önce ilk yapmanız gereken işten ayrılmak. İstifa dilekçenizi verip işten çıkış belgenizi aldığınız takdirde emeklilik başvurunuzu yapmaya hazırsınız. E-Devlet’ten işlemlerinizi başlatmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:E-Devlet Kapısı giriş ekranını açın. Kullanıcı şifreniz veya Garanti BBVA İnternet Bankacılığı bilgileriniz ile sisteme giriş yapın.

Arama kısmına aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi birini yazın, çıkan sonuçlardan ‘Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi’ bağlantısına tıklayın.

Çıkan ekranda ‘Yeni Başvuru’ butonuna tıklayın.

‘Tahsis Talep Türü’ sekmesinden “Yaşlılık Aylığı” ifadesini seçin.

‘Sigortalı Türü’ sekmesinde yer alan “4/A SSK” ve “4/B BAĞKUR” seçeneklerinden size uygun olan sigorta kapsamını seçin, ardından “Başvur” butonuna tıklayın.

Sonrasında T.C. kimlik numarası ve ad soyad bilgileriniz ekrana otomatik olarak gelecektir. Emekli maaşınızın yatmasını istediğiniz bankayı ekranda seçtikten sonra açıklama kısmına ilgili bankanın şubesini yazın.

İletişim bilgileri bölümüne cep telefonu numaranızı başına sıfır koymadan yazın. İsteğe bağlı olarak E-posta adresinizi de ekleyebilirsiniz.

Adres bölümünde de sisteme kayıtlı olan ikametgâh adresiniz otomatik olarak görünecektir. Başvuru tebliğinin farklı bir adrese gönderilmesini talep ediyorsanız farklı adres kısmına yeni adresinizin bilgilerini girebilirsiniz.

Son olarak ‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu "evet" veya "hayır" olarak cevaplayın

‘İleri’ seçeneği ile bir sonraki sayfaya geçiş yapıp ‘Başvur’a tıkladığınızda talebiniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilmiş olacak.

Bazı kurumların çalışanlarına emeklilik sonrasında aynı göreve devam etme opsiyonu tanıdıklarını belirtelim. Bu durumda kişiler emeklilik başvurusunda bulundukları günden bir gün sonra çalıştıkları kurumun yetkisiyle SGK’ya yeniden işe giriş bildirimi yaptırabilir ve işlerine devam edebilirler.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading