Yandex Metrica
SON DAKİKA
SGK'dan tarihi hamle! Başvuran erken emekli oluyor

SGK'dan tarihi hamle! Başvuran erken emekli oluyor

Emeklilik için SGK sigorta koluna, sigorta başlangıç gününe, doğum tarihine ve ödenen prim gün sayısına bakıyor. Ancak bazı durumlarda erkenden emekli olmak mümkün. Bu kapsamda milyonları ilgilendiren 41. madde detayı ortaya çıktı. İşte borçlanma ve emeklilik yolunu açacak formülü barındıran maddenin detayları...

Ekonomi

23.01.2024, 19:17

Milyonlarca vatandaş staj sigortasının emeklilik hesabında kullanılıp kullanılmadığını ve staj sürelerini borçlanma imkanı olup olmadığını merak ediyor. Milyonları ilgilendiren 41. madde borçlanma ve emeklilik yolunu açacak formülü barındırıyor.

2024 Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Ramazan Bayramı'nda Osmangazi... Haberi Görüntüle

STAJ YAPILIRKEN SİGORTA VE ÜCRET ÖDEMESİ ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

Türkiye'de özellikle mesleki eğitimdeki gençler için son yıllarda işbaşı eğitim ve staj imkanları artırıldı. Yasalarımızda yapılan düzenlemelerle staj yapılırken hem sigorta yapılması hem de belli bir ücret ödenmesi zorunlu hale getirildi.

Hatta stajyerlerin ücretlerinin önemli bir kısmını da devlet karşılıyor. Geçmiş yıllarda lise ve üniversitede okurken staj yapan sigortalılar şimdi emeklilik tarihlerini hesaplamaya başladı. Ancak staj sırasında yapılan sigorta kısa vadeli sigorta kollarından olduğu için yani iş kazası ve meslek hastalığı için yapıldığı için emeklilik hesabında kullanılmıyor.

Geçtiğimiz hafta akaryakıta zam gelmişti! 18 Mart Pazartesi güncel benzin,... Haberi Görüntüle

PRİMLER YATIRILMADIĞI İÇİN EMEKLİLİK BAŞLANGICI OLARAK GÖRÜNMÜYOR

Sabah’ta yer alan haberde, bu primler çalışılmış gibi hesaba katılmıyor. Ayrıca ilk sigorta olunan tarih staj sigortası olarak e-devlette görünmesine rağmen primler yatırılmadığı için emeklilik hesabında başlangıç olarak kabul edilmiyor. Milyonlarca vatandaş şimdi staj dönemlerini borçlanmak ve bu tarihin başlangıç kabul edilmesini istiyor. Şu anda yasalarımız buna izin vermese de istisnai bir durum söz konusu.

50.000 TL'ye kadar faizsiz kredi! 2024 yılında bu bankalar FAİZSİZ... Haberi Görüntüle

BORÇLANMA DA YAPILAMIYOR

Mevcut yasalara göre bu primler emeklilikte sayılmadığı gibi borçlanma da yapılamıyor. Ancak bunun bazı istisnaları var. Bunun örneklerinden birisi avukatlık mesleğinde yaşanıyor. Avukat adayları mezuniyet sonrasında 1 yıl kadar staj yapıyor. Eğer bu süreler içerisinde sigortalı olmaksızın staj yapmışlarsa, bu süreleri borçlanmaları mümkün. Avukat adayları mezuniyet sonrasında 1 yıl kadar staj yapıyor. Eğer bu süreler içerisinde sigortalı olmaksızın staj yapmışlarsa, bu süreleri borçlanmaları mümkün.

Ticaret Bakanlığı'nın onayı alınacak: Ekmek ve simit fiyatı belirlemede yeni... Haberi Görüntüle

DİKKAT ÇEKEN 41. MADDE

Bunun dışında staj borçlanması yapılan süreler 5510 sayılı yasanın 41. Maddesi'nde sıralanıyor. Doğum askerlik, yurtdışı gibi borçlanmaların dışında eğitim ve staj ile ilgili borçlanma imkanları da bu maddede bulunuyor.

Bu borçlanma örnekleri meslek lisesi stajı yapanlara ya da çıraklıkla iş hayatına atılanlara da uygulanabilir. Üstelik buradan bir kaynak da sağlanabilir. Ancak bunun için öncelikle bu konuda kapsamın belirlenip kimlerin bu haktan yararlanacağının, yani kaç kişiyi etkileyeceğinin de ortaya çıkarılması lazım.

Tarım Kredi Marketlerinde dev indirim başladı! 16 Mart- 14 Nisan... Haberi Görüntüle

STAJ YAPAN ANNELER İÇİN ERKEN EMEKLİLİK İMKANI DOĞUYOR

Staj sigortası anneler için doğum borçlanmasında bir avantaj sağlıyor. Bilindiği gibi anneler sigortadan önceki doğumlarını borçlanamıyorlar. Ancak burada normal çalışma değil stajda geçerli sayılıyor. Stajdan sonra gerçekleşen doğumlar borçlanılabiliyor.

Üstelik borçlanılan süre kadar işe giriş tarihi de geri çekilmiş oluyor. Böylece staj yapan anneler için erken emeklilik imkanı doğuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading