Yandex Metrica

SGK'dan bu meslek gruplarında çalışanlara müjde! 60 yaşına düşüyor

SGK'dan bu meslek gruplarında çalışanlara müjde! 60 yaşına düşüyor

Bazı mesleklere erken emeklilik hakkı veriliyor. Emekli olabilmek için bazı kriterler gerekirken söz konusu meslekler erken emeklilik hakkı kazanıyor. Peki nasıl erken emekli olunur? Erken emeklilik şartları neler? Detaylar haberimizde...

Ekonomi

23.01.2024, 19:18

SGK belli meslek grupları için erken emeklilik hakkını duyurdu. 

Emeklilik yaş kriteri bazı durumlarda değişkenlik gösterebiliyor. Bu kapsamda 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı bazı istisnalar dışında kadınlarda 58 olarak belirlenirken, erkeklerde 60 yaş olarak kaydedildi. Bununla birlikte emeklilik, bulunulan statü, sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaşa göre değişiklik gösterebiliyor.

Bazı meslekler de ise erken emekli olma durumu söz konusu. Peki bu meslek gruplarına hangisi giriyor? 

Bu kapsamda, kurşun ve arsenik işleri, yangın söndürme işlerinde çalışanlar, cam fabrika ve atölyeleri, cıva üretimi işleri sanayii, çimento fabrikaları, kok fabrikalarıyla termik santraller, alüminyum fabrikaları, demir ve çelik fabrikaları, döküm fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler, yeraltı işleri, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler yer alıyor.

Ayrıca müfettişlerin teftiş ettikleri yerlerin çalışma yer ve koşulları her zaman iyi koşullar altında olmayabiliyor. Görevleri gereği maden ocaklarında, tünellerde çalışabiliyor. 5510 sayılı Kanuna göre, yer altında çalışanlar için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Bunun yanı sıra, yer altında maden ocakları gibi yerlerde çalışan işçilerin çalışma koşullarını teftiş eden ve denetleyen iş müfettişlerine fiili hizmet süresi zammı uygulanmıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading