SGK, 5 yıl erken emeklilik müjdesi verdi: Emeklilik yaşı 55'e düşüyor!
Milyonlarca esnaf ve Bağ-Kur'lu için sevindirici haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından geldi. Bakanlık, uzun süredir gündemde olan ve esnafın emeklilik hayatını olumlu bir şekilde etkileyecek önemli bir reformu hayata geçiriyor. Bu reformla birlikte, esnafın emeklilik için gereken prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek ve Bağ-Kur'lu esnaflar 9 bin gün yerine 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olabilecekler.
Milyonlarca esnaf ve Bağ-Kur'lu için sevindirici haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından geldi. Bakanlık, uzun süredir gündemde olan ve esnafın emeklilik hayatını olumlu bir şekilde etkileyecek önemli bir reformu hayata geçiriyor. Bu reformla birlikte, esnafın emeklilik için gereken prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek ve Bağ-Kur'lu esnaflar 9 bin gün yerine 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olabilecekler. İşte ayrıntılar...
Yasası Sonrası Reform: Önceki dönemlerde milyonlarca kişinin yüzünü güldüren EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasından sonra, şimdi de berberler, kuaförler, marangozlar, bakkallar, terziler gibi küçük esnafın emeklilik primlerinde reform yapılacak.
Prim Gün Sayısının Eşitlenmesi: SSK'lı çalışanlarla Bağ-Kur'lular arasındaki emeklilik için gerekli prim gün sayısı eşitlenecek. Bu, Bağ-Kur'luların daha erken emekli olmalarını sağlayacak.
Bağ-Kur'lular için Erken Emeklilik İmkanı: Bağ-Kur'lu çalışanlar, 9 bin gün yerine 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olabilecekler. Bu sayede 5 yıl daha erken emeklilik imkanı doğacak.
Prim Uçurumu Kapanıyor: Yapılacak yasal düzenleme ile emekliler arasında hem gelir hem de aylık bağlanma süresinde eşitlik sağlanacak.
SGK ve Bağ-Kur Farkları: 2008'de gerçekleşen sosyal güvenlik reformu sonucunda, SSK'lılar ve Bağ-Kur'lular arasında emeklilik için gereken prim gün sayısı farklılık gösterdi. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemiş ve daha geç emekli olmuşlardı.
Geçiş Yapma İmkanı: Bağ-Kur'lular, SSK'lı olarak prim ödemeye devam ederek daha az prim ödeyebilirler ve daha yüksek emekli aylığı alabilirler.
Prim Eşitlemesi: Reform, küçük esnafın emeklilik primlerini SSK'lı çalışanlarla eşitlemeyi hedeflemektedir. Böylece prim süreleri eşitlenmiş olacak.
Kısmi Emeklilik Koşulları: SSK ve Bağ-Kur'da kısmi emeklilik koşulları farklıdır. Bu nedenle emeklilik hakları da farklılık gösterir.
Emeklilik Şartları ve Hak Kazanma Koşulları: Reform ile farklı mesleklerde çalışanlar arasında eşitlik sağlanacak ve SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı kaldırılacak.
Emeklilik Statüsü: Emeklilik statüsü, sigortalının hangi tarihte sigortalı olduğuna ve hangi statüde daha fazla hizmet süresine sahip olduğuna bağlı olarak belirlenir.
ÜCRET ARTIŞLARINDA YENİ SİSTEM
Yeni dönemde ücret artışları hedef enflasyona göre yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaş artışlarına ilişkin "Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak" dedi. Böylelikle yapılacak düzenlemelerle sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmemesi amaçlanacak.
YENİ UYGULAMA: TES
OVP ile hayata geçirilecek bir diğer önemli uygulama ise yeni emeklilik sistemi TES.
Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, söz konusu yeni emeklilik sistemi hakkında şunları yazdı:
2. EMEKLİLİK FIRSATI
Türkiye'de bir süre önce de gündeme gelen ikinci emeklilik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'a (OVP) da girdi. İkinci basamak emeklilik olarak yer alan sistem tamamlayıcı emeklilik olarak uygulanıyor. Türkiye'de bir süredir uygulanan Otomatik Katılımlı BES ile devreye alınan ikinci emeklilik sistemi daha da geliştirilecek.
Dünyada çeşitli yöntemlerle uygulanan tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanların emekli olduklarında gelirlerinin düşmemesi ve yaşam standartlarının değişmemesini amaçlıyor. Bu sayede emeklilik döneminde kamudan sağlanan gelirin dışında bir maaş daha elde ediliyor.
Söz konusu sistemin devreye girmesi için 2024 yılı ile birlikte yasal düzenleme yapılması bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte çalışanlar açısından yeni bir dönemin kapıları da aralanmış olacak.
NASIL İŞLEYECEK?
Bugün uygulanan otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nde çalışanların ücretlerinden her ay en az yüzde 3 kesinti yapılarak primler biriktiriliyor. Ancak sistem zorunlu değil. Çalışanlar isterlerse sistemden ayrılıyor.
Bu sistem ile çalışanlar 10 yıl prim ödüyor ve 56 yaşında emekli olabiliyor. 10 yıl ve 56 yaşın sonunda hak sahipleri isterlerse toplu para isterlerse belirleyecekleri süre kadar (ömür boyu da seçilebilir) emekli maaşı alabiliyor.
Yeni getirilecek sistem bunu bir adım daha öteye taşıyacak. Çalışanlardan kesilen primlere işverenler de prim ekleyecek. Böylece birikim daha artacak, işverenler sigorta primi öder gibi her ay çalışanın hesabına para aktaracak. Sistem zorunlu olacağı için hem çalışan hem de işveren için bağlayıcı olacak.