Yandex Metrica

Şekerde korkutan uyarı: Böyle giderse ay sonu 1000 liraları konuşuruz

Şekerde korkutan uyarı: Böyle giderse ay sonu 1000 liraları konuşuruz

Şekerde önlenemeyen fiyat artışlarının stokçuların kaynaklandığı uyarısı yapan sektör temsilcileri, özel şeker fabrikalarının denetlenmesi çağrısında bulundu.

Ekonomi

23.01.2024, 19:11

Türkiye şeker pancarı üretiminde dünyada 5. sırada bulunmasına rağmen şeker fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Marketlerde son dönemde etiketi en çok değişen ürünlerin başında şeker geliyor. Sektör temsilcilerine göre, şekerde yapay bir arz sorunu var ve bu durum stokçuluktan kaynaklanıyor. 

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği (GİMAT) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Aydoğan, "Özel şeker fabrikaları stokçuluk yapıyor ya da birilerine yaptırıyor. Ya kendileri alıp malı bir yerde depoluyorlar ya da birilerine bu malı gönderiyorlar ve ‘Bu malı elinde tut, sat dediğimde sat’ diyorlar. Fiyatların yükselmesinin tek sebebi bu" dedi. 

Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakıyor: 2024 Kurban fiyatları ne kadar? Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakıyor: 2024 Kurban fiyatları ne... Haberi Görüntüle

50 KİLOLUK ÇUVAL 875 TL!

Abdulkadir Aydoğan

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'a verdiği demeçte Aydoğan, piyasada 'şeker yok' havası estirenlerin daha büyük spekülasyonlara yol açacağını belirterek, "Böyle giderse bir ay sonra şekerde 1000 liraları konuşacağız" ifadesini kullandı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özel fabrikaların 575 liraya şeker satacağı ifade edilmesine karşın buna riayet edilmediğini anlatan Aydoğan, "575 liradan piyasa bir çuval şeker bile vermediler. Şu anda devlet, piyasaya 50 kilogramlık bir çuval şekeri 550 liradan veriyor. Özel şeker fabrikaları ise 850-875 liradan satıyor. Özel fabrikaların amacı, fiyat aralığını 1.000-1.500 liraya tırmandırmak" diye konuştu.

TAT gıda 10 milyon euro yatırım yapacak: 100'den fazla ülkeye ihracat yapıyor TAT gıda 10 milyon euro yatırım yapacak: 100'den fazla ülkeye... Haberi Görüntüle

DÜNYADA FİYATI 380 LİRA

Dünya pazarında şekerin TL bazlı fiyatının 380 lira olduğuna işaret eden Aydoğan, şöyle konuştu: "Bu ürünü ithal ettiğinizde bile 850’ye değil, en fazla 550 liraya satarsınız. Aradaki 300 lirayı kim kazanıyor araştırmalıyız. Özel şeker fabrikaları kesinlikle çok ciddi anlamda denetlenmeli. Özellere bir maliyet analizi yaptırılmalı, neden 850 liraya şeker sattıkları sorulmalı. İlgili Bakanlık ithalata müsaade etmeli yoksa bir ay sonra 1000 lira ve üzerini konuşacağız."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading