• G.ALTIN

    3.704,68

  • DOLAR

    38,0030

  • EURO

    41,2947

  • BIST 100

    9.449,90

  • BITCOIN

    $83.875

Savaş şiddetlendi! Pekin'den Washington'a yeni darbe! Calvin Klein ve Tommy Hilfiger kepenk kapatabilir

Savaş şiddetlendi! Pekin'den Washington'a yeni darbe! Calvin Klein ve Tommy Hilfiger kepenk kapatabilir

Donald Trump'ın göreve başlamasıyla birlikte ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı büyümeye başladı. ABD'nin gümrük vergisi hamlesine Pekin yönetiminden peş peşe karşı hamleler geldi. Son olarak Calvin Klein ve Tommy Hilfiger'ın sahibi, Çin'in “güvenilmez kuruluşlar” listesine alındı.

Çin, Calvin Klein ve Tommy Hilfiger'in üreticisi olan PVH'yi Salı günü “güvenilmez kuruluşlar” listesine ekledi. Bu da Çin hükümetine perakendeciye para cezası verme, ithalat ve ihracat faaliyetlerini yasaklama, çalışma izinlerini iptal etme ve çalışanların ülkeye girişini reddetme gibi kasıtlı olarak muğlak yetkiler veriyor. 

Uygur gözaltı kamplarıyla ünlenen Sincan bölgesinden pamuk tedarik etmeyi reddettiği iddiasıyla Eylül ayında PVH'yi soruşturmaya başlayan Çin Ticaret Bakanlığı, Calvin Klein ve Tommy Hilfiger'in üreticisi olan PVH'yi kara listeye aldı.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan duyuru, ABD Başkanı Trump'ın Çin'den yapılan ithalata yüzde 10 gümrük vergisi koymasından birkaç gün sonra geldi ve ABD'ye karşı enerji ithalatı ve tarım malzemelerine yeni vergiler de dahil olmak üzere bir dizi başka misilleme önlemiyle birlikte geldi.

SINIR DIŞI EDİLEBİLİR

Kısasa kısas bir ticaret savaşı yaşanıyor diyen Squire Patton Boggs'da 30 yılı aşkın süredir uluslararası ticaret hukuku alanında çalışan ortak Michael Kaye, "Çin, ABD'ye, büyük ABD şirketlerine ya da ABD'de önemli çıkarları olan şirketlere zarar vermek için harekete geçeceğini göstermek istiyor. Onlar bir örnek haline getiriliyorlar... Tahminimce Çin birini seçmek istedi ve bu kişinin görünürlüğü yüksek biri olmasını istedi" yorumunda bulundu.

PVH artık güvenilmez kuruluşlar listesinde yer aldığına göre, Çin'in şirketi bölgede işlettiği düzinelerce mağazayı kapatmaya zorlayabileceğini ve mallarını Çinli tüketicilere internet üzerinden satmasını yasaklayabilecek diyen Kaye, Çin'de hayat kurmuş olanlar da dahil olmak üzere çalışanlarının fiilen sınır dışı edilebileceğini ve evlerine gönderilebileceğini ifade etti.

Pekin yönetimi, şirketin Asya-Pasifik merkezinin bulunduğu Hong Kong'un özerk bölgesinde PVH'ye karşı eylemleri uygulamaya çalışıp çalışmayacağı henüz netlik kazanmadı.

2020 yılında Çin'in Hong Kong'da ulusal yasaları uygulama konusunda kendisine daha fazla yetki veren bir yasa çıkardığını belirten Kaye, ve bunun özellikle güvenilmez kuruluşlar listesini de içerebilecek ulusal güvenlikle ilgili yasalar için geçerli olduğunu ifade etti.

Pekin yönetimi  PVH'nin bölgede üretim yapmasını tamamen yasaklayabilir. Ayrıca  şirketi üretimi başka ülkelere taşımaya ve müşteri siparişlerini karşılamakta zorlanmaya itebilir.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Asya ülkesinin henüz tam olarak hangi adımları atacağı veya Trump yönetiminin Pekin'i şirketi cezalandırmamaya ikna etmeye çalışıp çalışmayacağı belli değil.

Konuya ilişkin açıklama yapan PVH ise, "Çin Ticaret Bakanlığı'nın kararını öğrendiğimizde şaşırdık ve derin bir hayal kırıklığına uğradık." yorumunda bulundu.

Açıklamaya devam eden üretici firma, "Çin'de 20 yıldır faaliyet gösteren ve tüketicilerimize gururla hizmet veren PVH, bir politika meselesi olarak, ilgili tüm yasa ve yönetmeliklere sıkı bir şekilde uymakta ve yerleşik endüstri standartları ve uygulamaları doğrultusunda faaliyet göstermektedir. İlgili makamlarla temaslarımızı sürdüreceğiz ve olumlu bir çözüm bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Avatar
Ozan KOLTUK