Yandex Metrica

Şartları sağlayanlar 7 yıl erken emekli olacak! 45,48, 49 yaşında olanlar için emeklilik: Gizli formül ortaya çıktı

Şartları sağlayanlar 7 yıl erken emekli olacak! 45,48, 49 yaşında olanlar için emeklilik: Gizli formül ortaya çıktı

Ülkemizde her ay düzenli şekilde SSK, Emekli sandığı ve Bağ-Kur- sistemleri üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Vatandaşlar prim eksikliği nedeniyle emekli olabilmek için yollar arıyor. Askerlik borçlanması doğum borçlanması, toplu ödeme ve sigortasız çalıştıkları günleri kullanma gibi yöntemler bulunuyor. Erken emeklilikten kimler nasıl yararlanır? İşte detaylar..

Ekonomi

16.02.2024, 00:44

EYT düzenlemesinin meclisten geçmesinin ardından bu kapsam dışında kalan vatandaşlar erken emeklilik farklı yollara başvurmaya başladı. Uzun yıllar çalışan vatandaşlar, yaş haddi veya prim eksiği nedeniyle emekliliğe geç ulaşabiliyor. Ancak yasaların tanıdığı bazı kolaylıklar sayesinde erken emeklilik imkanı mevcut. Detaylar haberimizde..

Satanlar dizlerini dövecek! Hatice Kolçak'tan flaş konut yorumu: Rekora gidiyor Satanlar dizlerini dövecek! Hatice Kolçak'tan flaş konut yorumu: Rekora gidiyor Haberi Görüntüle

YIPRANMA PAYI NASIL HESAPLANIR?

Yıpranma payı hakkına sahip olan mesleklerde çalışan kişilere verilen ilave hizmet zamanı, hizmet zammı olarak adlandırılır. Bu zamanda, çalışanlar emeklilik için gerekli olan hizmet süresini kısaltmalarına yardımcı olur. Örneğin, 90 gün fiili hizmet zammı verilen bir meslekte çalışan bir personel, 12 ay çalışmış sayılmaz, bunun yerine 15 ay çalışmış gibi kabul edilir. Bu sayede, personel emeklilik için gereken hizmet süresine daha hızlı bir şekilde ulaşabilir ve erken emeklilik fırsatından yararlanabilir. Ancak, yıpranma payı hakkına sahip olmak için belirli meslek gruplarına dahil olmak gerekmektedir ve bu meslekler genellikle sağlık ve güvenlik gibi riskli mesleklerdir.

Dar gelirli ailelere devlet desteği verilecek: O şartı karşılayan herkes 7 bin 200 TL sosyal yardım alacak! Dar gelirli ailelere devlet desteği verilecek: O şartı karşılayan herkes... Haberi Görüntüle

HANGİ MESLEKLER YIPRANMA HAKKINDAN YARARLANACAK?

Bu meslekler arasında, kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar, cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar, çimento fabrikalarında çalışanlar, kok fabrikaları ve termik santrallerde çalışanlar, alüminyum fabrikalarında çalışanlar, demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, döküm fabrikalarında çalışanlar, asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar, madenlerin yer altında çalışanları, radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar ve su altında çalışanlar yer almaktadır.

Yıpranma hakkına sahip olan mesleklerde çalışanlara, çalıştıkları her yıl için ilave 60 ile 180 gün arasında fiili hizmet zammı verilir. Bu, normalde her yıl emeklilikte 360 gün olarak kabul edilen prim ödeme gün sayısına ilave edilir. Böylece, fiili hizmet zammı kapsamındaki mesleklerde çalışanların emekli olmak için daha az prim ödeme günü gerekmektedir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading