Yandex Metrica

Rusya-Ukrayna savaşı Antalya Toptancı Hali'ndeki yaş sebze fiyatlarını yaklaşık yüzde 50 düşürdü

Rusya-Ukrayna savaşı Antalya Toptancı Hali'ndeki yaş sebze fiyatlarını yaklaşık yüzde 50 düşürdü

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu, iki ülkeye de yaş sebze ve meyve ihracatı yapılan Antalya'daki toptancı halinde fiyatları yaklaşık yüzde 50 düşürdü. Son durum ile iligli açıklama yapan Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, "10 gün öncesine kadar domatesi 10-16 liraya sattık, halde şu anda domates ortalama 5-10 lira aralığında satılıyor" dedi.

Ekonomi

05.03.2024, 06:45

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, Rusya-Ukrayna savaşının haldeki fiyatları etkilediğini söyledi.

Tüm arabalarda olacak: Kara kutu zorunluluğu geliyor! 1 Temmuz'da başlıyor! Tüm arabalarda olacak: Kara kutu zorunluluğu geliyor! 1 Temmuz'da başlıyor! Haberi Görüntüle

SAVAŞ ÇIKINCA FİYATLAR HIZLA DÜŞTÜ

Fiyatlardaki düşüşün hızlı gerçekleştiğini belirten Yılmaz, "Tırlarımız Ukrayna'ya giriş yapamadı, orada kaldı. Rusya'ya, Belarus'a gitmekte sorun yaşadı. İhracatçılarımız da sıkıntı yaşamaya başladı. Savaşın çıkmasıyla beraber yurt dışına gidecek tırlarımız geri dönüş yaptılar. Öyle olunca fiyatlarda hızlı bir düşüş yaşandı." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı öncesinde domatesin 15-16 lira seviyelerinden satıldığına işaret eden Yılmaz, süreç içinde fiyatın 5-7 lira aralığına kadar indiği aktardı.

2024 DOAŞ temettü ne zaman yatacak? DOAS temettü yattı mı? 2024 DOAŞ temettü ne zaman yatacak? DOAS temettü yattı mı? Haberi Görüntüle

"BİZ ÜRÜNLERİMİZİ VERESİYE GÖNDERMİŞTİK"

Savaş nedeniyle ürün satışının iç pazara yöneldiğini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"10 gün öncesine kadar domatesi 10-16 liraya sattık, şimdi ise 8 liraya satıyoruz. Bu açıdan baktığımızda düşüş ortalama yüzde 50 civarında görülüyor. Halde domates ortalama 5-10 lira aralığında satılıyor. Fiyatın düşmesinin en büyük sebebi ihracatın durması, hızlı düşüşün sebebi ise bu tırların hallerde kalması. Halciler o malları şu anda ellerinden çıkararak tüketiciye ulaştırdı. Antalya'da ihracat için günlük çıkan 30-40 tır şu anda çıkamıyor. İhracatçılarımız sıkıntılı durumda. Daha önce Rusya ve Ukrayna'ya gönderilen ürünlerin paralarını almak istiyor, tahsilat sorunu yaşıyorlar. Şimdi Rusya'da ruble değer kaybetti. Biz ürünlerimizi veresiye göndermiştik. Devletimizin bir çözüm bulmasını istiyoruz. Rusya'ya ve Ukrayna'ya ihracat yapan firmalarımızın paralarının gelmesi sağlanabilir. Burada bir devlet müdahalesinin olmasını bekliyoruz."

Yola çıkanlar dikkat! Benzin ve motorine ZAM geldi! 9 Nisan 2024 benzin ve motorine zam geldi mi? Güncel akaryakıt fiyatları... Yola çıkanlar dikkat! Benzin ve motorine ZAM geldi! 9 Nisan... Haberi Görüntüle

BES'te yeni dönem başlıyor: BES'i bozmadan kısmi para çekmek artık mümkün BES'te yeni dönem başlıyor: BES'i bozmadan kısmi para çekmek artık... Haberi Görüntüle

ESNAF DERTLİ: İHRAÇ ETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİN PARASINI ALMAK İSTİYORUZ

Yurt dışına ihracat yapan Ali Demir de Antalya Toptancı Hali'nde son bir haftadır sıkıntılı günler yaşandığını dile getirdi.

Ürün satmakla ilgili bir problemleri olmadığını belirten Demir, "Ürünümüzü bir şekilde iç piyasa veya başka ülkelere ihracat yaparak satıyoruz ama şu anda bu savaşla ilgili endişemiz bizim Ukrayna ve Rusya'ya sevk ettiğimiz ürünlerdeki alacaklarımız. Antalya bazında ortalama ihracat yapan firmaların 1 milyon dolardan aşağı alacakları yok. Tabii biz bu ürünlerin bedellerini çiftçiye bir şekilde ödüyoruz. Geçen hafta ödedik, bu hafta da öderiz ama gelecek haftalarda bu ürünlerin bedellerini ödememiz zor olacak." ifadelerini kullandı.

Hal esnafı olarak Türkiye'nin bu süreçte izlediği politikayı desteklediklerini vurgulayan Demir, "Alacakların lehimize çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Biz durmayız, bugün Ukrayna'ya Rusya'ya ihracat yapamıyorsak başka ülkelere ihracat yaparız. Bizim için şu an önemli olan önceden gönderdiğimiz ürünlerin bedellerini almak." dedi.

Günlük 150.000 metreküp doğalgaz çıkacak! Denizin altı rezerv kaynıyor: TPOA sondaj çalışmalarına başladı Günlük 150.000 metreküp doğalgaz çıkacak! Denizin altı rezerv kaynıyor: TPOA... Haberi Görüntüle

"RUSYA VE UKRAYNA BÖLGESİNE GÖRE DİKİMİ YAPILAN SEBZE VE MEYVELER VAR"

Rusya ve Ukrayna'ya ihracat yapan Ramazan Keskin de Ukrayna'ya ihracatın tamamen durduğunu, Rusya'ya ihracatın ise yarı oranda düştüğünü kaydetti.

Üretim açısından kendilerini sıkıntılı günler beklediğini aktaran Keskin, "Rusya ve Ukrayna bölgesine göre dikimi yapılan sebze ve meyveler var. Kaliforniya, Macar ve Şili gibi biber çeşitleri hep Rusya ve Ukrayna özelinde dikilen ürünler. Şu an için etkisini çok fazla hissetmesek de önümüzdeki günlerde bunu daha fazla göreceğiz." diye konuştu.

Geçen hafta biberin haldeki fiyatı 24 lira bandındayken bugün ise bu fiyatın 12 liraya kadar düştüğüne dikkati çeken Keskin, Rusya ve Ukrayna'dan alacakları için devlet desteği beklediklerini dile getirdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading