Yandex Metrica
SON DAKİKA
Piyasaların yönü bu hafta belli olacak! Fed, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Bankası faiz kararını açıklayacak

Piyasaların yönü bu hafta belli olacak! Fed, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Bankası faiz kararını açıklayacak

Bu hafta, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da ABD Merkez Bankası (Fed) gibi faiz kararları açıklayacak. Piyasalarda bu faiz kararlarının etkisi olacağı hafta öncesinde risk iştahı düşük seyrediyor. Peki, küresel ekonomiyi yakından ilgilendiren bu kritik haftada merkez bankalarının faiz kararları ne yönde olacak?

Ekonomi

23.01.2024, 20:10

Bu hafta, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası gibi ABD Merkez Bankası (Fed) da faiz kararları açıklayacak. Küresel piyasalarda bu faiz kararlarının etkisi nedeniyle "bekle-gör" stratejisi davranışsal olarak başat konumda olurken, yurt içinde ödemeler dengesi verileri de yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

2024 Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Ramazan... Haberi Görüntüle

PİYASALARDA BELİRSİZLİK HAKİM

ABD'de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentilerin üzerinde gelmesi enflasyon kaygılarını tetiklerken, küresel hizmet sektörü ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endekslerinin (PMI) gerilemeye devam etmesi resesyon riskini gündemde tuttu. Çin'in Kovid-19 salgını kapsamında "sıfır vaka" politikasını terk etme adımları da ülkedeki artan vaka sayıları nedeniyle resesyon kaygılarını azaltamadı. Enflasyon ve resesyon ikileminin devam etmesi nedeniyle piyasalarda da belirsizlik hakim.

2024 Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Ramazan... Haberi Görüntüle

FED'İN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Beklentiler, ABD'nin federal fon oranının yüzde 75 olasılıkla 50 baz puan artırılacağı yönünde. Ayrıca, ABD Merkez Bankası üyelerinin bir önceki projeksiyonlarında 2023 sonu için işaret ettiği yüzde 4,50-4,75 bandındaki faiz oranı seviyesinin de 50 baz puan yukarı güncellenmesi bekleniyor. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) sıkılaşma hızını 50 baz puana indirebileceği fiyatlandırılırken, her iki banka için de 75 baz puanlık faiz artırımlarının masada kalmaya devam ettiği görülüyor.

Piyasalar nefessiz yükseliyor! Altın uzmanı Hatice Kolçak yatırımcıları uyardı: Altında... Haberi Görüntüle

VERİ GÜNDEMİ YOĞUN

Yurt içinde ödemeler dengesi ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Cuma günü ABD'de açıklanan ÜFE verisi enflasyonist endişeleri artırırken, çarşamba ve perşembe günlerinde Avro Bölgesi ve İngiltere'de açıklanacak TÜFE rakamları netleşecek. Bu hafta risk iştahı düşük seyrederken, borsalarda satıcılı bir seyir bekleniyor.

Hatay Havalimanı'nda çift yönlü uçuşlar başlıyor! Bakan Uraloğlu tarih verdi Haberi Görüntüle

BORSA İSTANBUL POZİTİF AYRIŞTI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününde yüzde 1,04 oranında yükselerek 5.057,53 puandan işlem gördü. Bankacılık ve holding endeksleri yüzde 0,22 ve yüzde 0,71 değer kazandı. 

Sektör endeksleri arasında en fazla kazanç inşaat sektöründe yüzde 2,92 ile gerçekleşirken, tek kaybettiren sektör orman, kağıt ve basımdı (yüzde 0,01 düşüş). BIST 100 endeksi, geçen hafta yüzde 3,08 oranında artarak 5.005,30 puandan tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi ve haftalık bazda yüzde 0,85 kazanç elde etti. Analistler, bu hafta açıklanacak merkez bankalarının faiz kararları ve yoğun veri gündemi öncesinde küresel piyasalarda "bekle-gör" eğiliminin hakim olduğunu söylediler.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading