Yandex Metrica
SON DAKİKA
Petrol ve altın zengini ülkeden Türkiye'ye dev yatırım!

Petrol ve altın zengini ülkeden Türkiye'ye dev yatırım!

Venezuela Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rodriguez, Türkiye ile stratejik işbirliği ittifakının en üst düzeye çıkarılması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Bakan Muş ise 'Türkiye olarak tecrübelerimizi her zaman paylaşmaya hazırız.' dedi

Ekonomi

23.01.2024, 22:17

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Venezuela Cumhurbaşkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez ve iş insanlarının katılımıyla "Türkiye-Venezuela Ticaret Heyeti ve B2B Görüşmeleri"nin açılışını yaptı.

Başkent Karakas'ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rodriguez'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıyla Bakan Muş'un yanı sıra iki ülkenin iş insanları ve görevli diplomatlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz enflasyon için tarih verdi: Düşüşü belirgin şekilde... Haberi Görüntüle

'ÜLKEMİZ ÇOK BÜYÜK BİR POTANSİYELİ BARINDIRIYOR'

Rodriguez, konuşmasında, Venezuela'nın ekonomik önemine değinerek, "Venezuela dünyanın en büyük petrol rezervlerine, ikinci en büyük altın ve demir rezervlerine, aynı zamanda en büyük 6. elmas rezervlerine sahiptir. Ülkemiz yabancı yatırımcı için büyük bir potansiyeli barındırıyor." dedi.

50.000 TL'ye kadar faizsiz kredi! 2024 yılında bu bankalar FAİZSİZ... Haberi Görüntüle

İKİ ÜLKE ARASINDA 6 ANLAŞMA İMZALANDI

İki ülke arasında 6 önemli anlaşmanın imzalandığını belirten Muş, şunları kaydetti:

Sayın Cumhurbaşkanlarımızın liderliğinde karşılıklı birçok resmi ziyaret gerçekleştirilmiş, bu çabalarımız neticesinde iki ülke ilişkileri farklı bir boyuta taşınmıştır. Geçen nisanda Türkiye Venezuela Ortak İşbirliği Komisyonu 3. Toplantısı gerçekleştirildi. Ticaretten turizme, tarımdan sağlığa birçok alanda işbirlikleri tesis edildi. Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun haziran ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette karşılıklı ilişkilerimiz en ileri düzeyde ele alınmıştır. İkili ilişkilerimizin geldiği nokta oldukça mutluluk vericidir.

Venezuela'ya uygulanan tek taraflı yaptırımların haksız olduğunu dile getiren Muş, "Bunu reddediyoruz, bu yaptırımların dost ve kardeş Venezuela halkını son derece olumsuz etkilediğini düşünüyoruz. Bu, ayrıca 3. ülkelere ve serbest ticarete zarar vermektedir. Ülkemiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Venezuela'nın yanında olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Altın rekor kırdı! Kuyumcular satacak altın bulamıyor! İşte 14 Mart... Haberi Görüntüle

VENEZUELA İLE İLİŞKİLERDE SOMUT ADIMLAR ATIYORUZ

Muş, Venezuela ile son dönemde geliştirilen güçlü bağların ticaret verilerine de yansıdığını kaydederek şöyle devam etti:

Dünyanın beşten büyük olduğuna inanan, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünen Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile ilişkilerini geliştirmek için kararlı adımlar atmaktadır. Venezuela ile ilişkilerde somut adımlar atıyoruz. Ekonomik ilişkilerimizin hukuksal çerçevesini çizmek amacıyla adımlar atıyoruz ve yatırımların karşılıklı teşvikiyle korunması anlaşmasının da yakın zamanda imzalanmasını ümit ediyoruz. Ticaret verilerini görmekten mutluluk duyuyoruz, 2019'da 152 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz geçen yıl yaklaşık 1,1 milyar dolara ulaştı.

2000-2008 arası SGK girişi olanlara müjde! Erken emeklilikte yeni düzenleme:... Haberi Görüntüle

Ramazanın bereketi BİM'de! 22 Mart BİM aktüel ürünler kataloğu büyük... Haberi Görüntüle

TİCARİ İLİŞKİLERİMİZİ ÇEÇİTLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

2022'de 500'ün üzerinde firmanın Venezuela ile ticari ilişki kurduğuna dikkati çeken Muş, şunları kaydetti:

Venezuela'nın en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ülkemiz 2021'de ikinci sıraya yükselmiş durumdadır. Tek taraflı yaptırımların yol açtığı zorluklar, salgın ve küresel sorunlara rağmen bunu başarıyoruz. İkili ticaret hacmimizi, Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği hedef doğrultusunda kısa vadede 3, orta vadede 5 milyar dolar seviyesine çıkartmak istiyoruz. Bu çerçevede, ticari ilişkilerimizi tarımdan turizme, enerjiden lojistiğe kadar ekonominin her alanında çeşitlendirmeye önem veriyoruz. Türk Hava Yolları (THY) haftanın her günü İstanbul-Karakas yolcu hizmeti veriyor, aynı zamanda Venezuela yönüne de hava kargo taşımacılığı hizmetlerine başlamış bulunuyor.

Banka kredi faizleri ve mevduat faizi artacak mı? 2024 Mart-Nisan... Haberi Görüntüle

Mutfakların vazgeçilmezi ayçiçek yağında dikkat çeken bir indirim yapıldı. Haberi Görüntüle

TÜRKİYE OLARAK TECRÜBELERİMİZİ HER ZAMAN PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Bakan Muş, Venezuela'nın zengin kaynaklarına işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Yatırımların cazibeli hale getirilmesi amacıyla uygulanacak teşvikleri yakından takip etmeye davet ediyorum. Firmalarımız sosyal konut, hastane, enerji altyapısının onarımı, petrol ve doğal gaz sahalarının modernizasyonu, metro ve tren hatlarının yapımı gibi projelerde yer alabilirler. Venezuela'da tarım arazilerinin ıslahı, ürün yetiştirilmesi ve pazarlanması noktasında da ortak yatırımlar yapabiliriz diye düşünüyoruz. Tarım ve balıkçılıkta kullanılan makine ve ekipmanların modernizasyonu noktasında ülkemiz ile Venezuela arasında ciddi işbirliği potansiyeli olduğunu değerlendiriyoruz. Türkiye olarak tecrübelerimizi her zaman paylaşmaya hazırız."

İki ülkenin de en üst düzeyde güçlü iradeye sahip olduğunu vurgulayan Muş, "2022'yi 4 karşılıklı resmi ziyaret, 9 yeni anlaşma ve 1,1 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacmi ile karşılıklı güzel başarılara imza atarak tamamladık. Siz iş insanlarımızla bu iradeyi hayata geçireceğimize inanıyorum. İki ülke arasında yakalanan bu sinerjinin bizleri 2023'te yeni başarılara taşımasını umut ediyorum." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading