Yandex Metrica

Sitede Ara

Petrol fiyatları son bir yılda ikiye katlandı! Zamlar pompa fiyatına da yansıdı

Petrol fiyatları son bir yılda ikiye katlandı! Zamlar pompa fiyatına da yansıdı

Petrol fiyatları, arzın yetersiz olduğuna ilişkin endişeler ve tahminlerin üstünde seyreden arz talep açığı nedeniyle son bir yılda ikiye katlandı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:04

Geçen yıl yüzde 3,2 daraldığı tahmin edilen küresel ekonominin, bu yıl yüzde 6'lık rekor büyüme kaydetmesi beklenirken, salgının ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmaya başlamasıyla hızla artan talep birçok sektörde üretim sıçramasını beraberinde getirdi.

AA'nın haberine göre, artan aktivite, enerji ve ham madde kullanımına da aynı ölçüde yansıdı ancak mevcut enerji üretim kapasitesi artan talebi karşılamakta yetersiz kaldı.

Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava şartları nedeniyle enerjide benzeri görülmemiş tüketim seviyelerine ulaşılırken, sektörde arz talep dengesizliğine yol açan bu durum fiyatların hızlı yükselişini tetikledi. Son bir yılda ABD'de doğal gaz fiyatı yüzde 150, Avrupa'da ise yüzde 600'den fazla artış gösterdi.

Doğal gazdaki maliyet baskısı üreticileri alternatif kaynak arayışına yöneltti. Piyasalardaki yüksek karbon fiyatlarına rağmen kömür kullanımının artması dikkati çekti. Kömürden elektrik üretiminin maliyeti, üreticilerin fazladan neden oldukları her bir ton karbon için emisyon izni satın almak zorunda olmalarıyla daha da yükseldi. Söz konusu artışlar Avrupa'da elektrik fiyatlarının rekor kırmasına neden oldu.

Yüksek doğal gaz ve elektrik fiyatları yalnızca yakıta bağımlı endüstri üretimlerini etkilemekle kalmadı, bu zincirleme etki petrol fiyatlarına da yansıdı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading