Yandex Metrica

Palamut fiyatı dip yaptı! Buzlukları doldurma zamanı... İşte en uygun fiyat için balıkçıların önerisi

Palamut fiyatı dip yaptı! Buzlukları doldurma zamanı... İşte en uygun fiyat için balıkçıların önerisi

Bir aydan fazla süredir devam eden palamut bereketinde son iki haftaya girildi. Balıkçılar palamut fiyatının 25 liraya kadar düştüğünü, vatandaşların stok yapması için en uygun zaman olduğunu söylüyor.

Ekonomi

05.02.2024, 01:29

Marmara ve Karadeniz'de palamut bereketi sürüyor. Balıkçı ağlarını bir aydan fazla süredir doldurmakta olan palamut balıkları soğuk hava depolarına sığmayınca fiyatlarda sert düşüş başladı. Daha bir hafta öncesine kadar 50 ilâ 80 TL arasında satılan palamut 35 liraya çekildi. Hatta Karadeniz Ereğli'de 800 gramlık palamutun tanesi 25 TL'ye kadar düştü. Balıkçı esnafı, vatandaşların derin dondurucuları balıkla doldurmak için doğru zaman olduğuna işaret ediyor. 

Palamut bereketinin önümüzdeki 2 hafta boyunca devam edeceğine işaret eden balıkçılar, "Palamut için son düzlükteyiz. Bolluk varken bol bol tüketin ve stoklayın" çağrısında bulunuyor. 

Bazı balıkçılar daha uygun rakamlara palamut bulmak isteyen vatandaşların Şile'ye gitmesi gerektiğini söylüyor. Karadeniz'de balıkçılık yaparken sosyal medyada gelişmeleri duyuran 'İstanbul Boğaz Balıkçısı' adlı hesap şu mesajı paylaştı:

"Palamut fiyatlarının düşmekte olduğunu gözlemliyoruz. Ancak çiftini 40-50 liradan almak isteyenler pazar sabahı Karaburun midye veya Şile limanlarını tercih edip gidebilir. Buralarda özellikle pazar günü palamut bulunabilir çünkü hava koşulları bize bunu söylüyor."

Balıkçı esnaflarından Bilal Sezgin ise palamutta fiyatların bundan daha aşağı düşmeyeceğini belirtiyor. Şu an balığın 3 tanesini 100 liradan sattıklarını söyleyen Sezgin, "Şu anda palamut fiyatları çok iyi, palamutta bolluk var ama gidişata göre ayın sonunda ne olur bilinmez. Palamuttan başka mezgit çıkıyor barbun var, istavrit var, çinekop var bunların hepsi yerli balıklarımız. Şu anda mezgidin fiyatları yüksek biraz, kilosunu 150 TL’ye satmaktayız. Çünkü palamut fazla olduğu için mezgide pek rağbet olmadı için fiyatı yüksek oluyor. Çinekop ve barbunun fiyatları da yine 150 TL’ satılmakta. Şuan gidişat çok iyi ama ne kadar sürer bilmiyoruz. Umudumuz daha 1-2 ay devam etmesi. Şu an hamsi gözükmediği için palamudun devam etmesi lazım" dedi. 

Karadeniz balıkçılarının İstanbul piyasasına balık göndermesi halinde metropolde fiyatların çok daha aşağı düşebileceğine işaret eden Sezgin, "O vakit halkımız bunu 3 tane 100 değil de 4 tane 5 tanesini 100 liraya yer. Bize balık vermedikleri için fiyatlar biraz yüksek oluyor. Samsun, Ordu, Trabzon, Sinop hep o taraflardan gelme olduğu için hep kendi gırgırlarına gönderiyorlar, bizim buraya pek fazla balık vermiyorlar" diye konuştu. 

Geçtiğimiz hafta palamutun 50-60 TL arasında seyrettiğini söyleyen balıkçı esnafı Şenol Sönmez ise "Fiyat 25 TL'ye kadar düştü. Şu anda balıklar taban fiyat. Büyük hava deposu olan kuruluşlar var. Belirli bir fiyatın altında olan bütün balıkları topluyorlar. İlerleyen zamanda balık bittiği zaman soğuk hava depolarından çıkarıp vatandaşlara sunacaklar. Ama vatandaşların balıkları bu fiyattan aşağıya alma imkanları yok, en taban fiyat bu" iddiasında bulundu. 

Balık saklamak için ideal sıcaklığın eksi 20 derece olduğunu söyleyen Sönmez, balığın donma süresinin ise 20 saati bulduğunu anlattı. Dolapta saklanacak balıkların mutlaka temizlenmiş olması gerektiğini ifade eden tecrübeli balıkçı, "Mümkün mertebe balık kesilip, iç organları alınırsa daha uzun süre saklayabilirler. Temizlenmeden dipfrize atılan balıkta acılık olur" şeklinde konuştu. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading