Yandex Metrica

Özgür Demirtaş, Atilla Yeşilada ve Mahfi Eğilmez'i bunalıma sokan Nobelli Prof diyor ki: Yüksek faiz asla çözüm değildir!

Dünyaca ünlü iktisatçı Joseph Stiglitz'in Bloomberg'e verdiği demeç, yüksek faizi savunan ekonomistlerin moralini bozdu. Stiglitz faizi artırmanın enflasyonu tetikleyeceğini, ayrıca gıda ve enerji üretimini artırmaya katkı sağlamayacağını söylüyor.

Ekonomi

23.01.2024, 19:43

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz yüksek faizin yol açtığı sorunlara dair öyle bir konuştu ki, Türkiye'de faizi savunan lobinin konforu altüst oldu. Dünyaca ünlü ekonomist Stiglitz, faizi artırmanın bilinenin aksine enflasyonu düşürmeyip daha da körükleyeceğini belirterek şu kritik soruyu sordu: "Faiz yükseltmek daha fazla gıda ya da enerji üretmemizi mi sağlayacak?"

Borsa bugün kapalı mı 24 Nisan? Borsa bugün açık mı, kapalı mı, işlem yapılır mı? Borsa bugün kapalı mı 24 Nisan? Borsa bugün açık mı,... Haberi Görüntüle

SORUNUN TEMEL KAYNAĞINI GÖRMÜYORLAR

Bloomberg'e açıklamalarda bulunan Columbia Üniversitesi Profesörü Stiglitz, ABD Merkez Bankası'nın bir süredir devam eden faiz artırımlarını eleştirerek şöyle konuştu:

"Faizleri yükseltmek arz yönlü sorunları çözmez. Hatta durumu daha da kötüleştirir. Çünkü şu anda yapmak istediğimiz, arz yönlü darboğazlara daha fazla yatırım... Ancak faiz oranlarını yükseltmek bu yatırımları daha da zorlaştırıyor. Faiz oranlarını yükseltmek fiyatların daha da yükselmesine ve daha fazla enflasyona yol açabilir. Faizi yükseltirseniz ev sahipleri yüksek maliyetleri kiracılara yansıtır ve yine enflasyon artar. Faizi yükseltmek daha fazla gıdayı ve enerjiyi nasıl sağlayacak ve çip arzı sorununu nasıl çözecek? Sorunun temel kaynağına inmiyorlar. Asıl risk, işlerin daha da kötüleşecek olmasıdır." 

FED kritik raporu yayımladı: Savaş ve enflasyon vurgusu öne çıktı FED kritik raporu yayımladı: Savaş ve enflasyon vurgusu öne çıktı Haberi Görüntüle

FİYAT ARTIŞLARINI TETİKLER 

Joseph Stiglitz, 2001 yılında 'asimetrik piyasa analizi'ne ilişkin geliştirdiği yöntemle Nobel ödülüne layık görülmüştü. 

Çok sert faiz artışlarının ekonomiler için çözüm olmayacağını, aksine bu tip faiz artışlarının arz tarafındaki problemleri kötüleştirebileceğini dile getiren Prof. Stiglitz faizleri sert şekilde artıran merkez bankalarının fiyat artışlarını tetiklediğini vurguladı. Artırılan faizlerin arz tarafında daha yüksek yatırım gereksinimi anlamına geldiğini ve bunun da yeni yatırım yapmayı zorlaştırdığını kaydeden ünlü profesör, faizlerdeki standart artış politikalarının bile daha fazla enflasyonu tetiklediğini vurguladı. 

Bakan Şimşek: Cari açıkta düşüş devam edecek Bakan Şimşek: Cari açıkta düşüş devam edecek Haberi Görüntüle

BİZİM ÇOK ÜNLÜ EKONOMİSTLER NE DİYECEK?

Bu durum Amerikan ve Avrupa Merkez Bankalarının aksine, Türkiye'de zaten çok yüksek düzeyde olan faizlerin indirilmesi için haklı bir gerekçe sunuyor. Yurt içerisinde 'faizlerin sert bir şekilde artırılması gerektiğini' savunan iktisatçılara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetimi, faizlerin kademeli olarak düşürülüp tercihin üretim, istihdam ve büyümeden yana olması lazım geldiğini kaydediyor. 

Türk Lirası'nın ABD Doları karşısındaki değer kaybından yola çıkarak dövizi baskılamak için yegane çözümün paradan para kazananlara daha fazla faiz ödemek olduğunu savunan ekonomistlerin başında Özgür Demirtaş, Atilla Yeşilada ve Mahfi Eğilmez geliyor. Oysa Nobel ödüllü Prof. Stiglitz’in açıklamaları, Türkiye’nin izlemekte olduğu ekonomi politikalarıyla paralellik gösteriyor ve yüksek faiz anlayışına karşı geliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading