Yandex Metrica

Sitede Ara

Otomobil alacaklara kötü haber! O tarihte rekor zam geliyor

Otomobil alacaklara kötü haber! O tarihte rekor zam geliyor

Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları 2022'nin ilk 6 ayında yüzde 50 oranında arttı. Sektör kaynakları, Kurban Bayramı sonrasında otomobillere bir zam dalgası daha bekliyor. 

Ekonomi

23.01.2024, 19:30

Hammadde ve çip krizinin de etkisiyle 2022'nin başından bu yana orantısız düzeyde artan otomobil fiyatları cep yakıyor. Vatandaşlar, otomobil piyasasında düşüş haberleri beklerken sektör kaynaklarından tam tersi bir açıklama geldi. Kaynaklar, otomobil almak isteyen vatandaşların elini çabuk tutması gerektiğini, fiyatların daha da artacağını açıkladı.

Bakan Işıkhan duyurdu: Emeklilere refah payı geliyor! Emeklilere destek paketi yolda Bakan Işıkhan duyurdu: Emeklilere refah payı geliyor! Emeklilere destek paketi... Haberi Görüntüle

İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASI SIFIR ARAÇ PİYASASINI SOLLADI

Mynet'in haberine göre, Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araçlarda 2022 yılının ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 oranında azalma meydana geldi. Pazarda gerçekleşen rakam ise 357 bin 904 adet oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil satışları yılın ilk altı ayında yüzde 10,3 gerileyerek 278 bin 282 adet olarak kayıtlara geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise geçen yılın ilk 5 ayında 1 milyon 772 bin 105 adet olarak gerçekleşen ikinci el otomobil pazarı, bu yılın aynı döneminde 2 milyon 456 bin 879 adet oldu. Rakamlar sıfırdaki bulunurluk sorunu nedeniyle alıcıyı ikinci ele yönlendirdiğini gösteriyor. Ancak ikinci el piyasasında da fiyatlar sıfır aracı sollamış durumda. Sektör temsilcileri ikinci el otomobilde Ocak-Haziran dönemi arasında fiyat artışının ortalama yüzde 60 olarak gerçekleştiğini bildiriyor.

2024 Trafik sigortasına zam geldi mi? Mayıs ayında trafik sigortası ne kadar aratacak? 2024 Trafik sigortasına zam geldi mi? Mayıs ayında trafik sigortası... Haberi Görüntüle

FİYATLAR YÜKSELECEK

Sıfır ve ikinci el araç piyasasındaki bu yükselişin nereye kadar süreceğini, araç fiyatlarında balon olup olmadığını ve otomobil piyasasındaki son durumu Mynet’e değerlendiren Otomist Otomotiv Genel Müdürü Savaş Açıkgöz, fiyatların yükselmeye devam edeceğini ifade etti.

“Sıfır otomobilde fiyat hareketi birkaç kritere bağlı. Bunlardan bir tanesi Türkiye’deki döviz hareketliliği ile ilgili. İkincisi vergi mevzuatlarıyla ilgili. Ama burada artık vergiler oturmuş durumda. ÖTV ile ilgili yakın zamanda bir değişiklik beklenmiyor. Ancak belki matrahlarda bir düzenleme olabilir. Sektörün beklentisi o yönde. Bu fiyatları bazı modellerde aşağıya düşürebilir. Bir de dünyada artan hammadde maliyetlerinin otomobil fiyatlarına euro bazında yansımasından kaynaklı artışlar var. Tabi, bulunurluk da bunlardan bir tanesi. Dünyada hammadde fiyatları yükselmeye devam ediyor. 

Hem limitsiz hem faizssiz kredi! O bankadan müşterisine dev kıyak: Nakit ihtayacı olanlar hemen başvuru yapsın Hem limitsiz hem faizssiz kredi! O bankadan müşterisine dev kıyak:... Haberi Görüntüle

LOJİSTİK MASRAFLARI DA ARTTI

Dolayısıyla burada bir geri gelme olmayacak” diyen Savaş Açıkgöz sıfır araç piyasasında herkesin merak ettiği ‘fiyatlar daha da artacak mı’ konusuna ilişkin şu yorumda bulundu:

“Euro bazında otomobil fiyatları artmaya devam edecek. Aynı zamanda üretilen ürünlerin ülkelere gönderilmesindeki yakıt fiyatlarından kaynaklı lojistik maliyetleri, navlun maliyetleri de ciddi anlamda artış gösterdi. Bunların hepsi otomobil fiyatlarına yansıyor. Buradaki artış devam edecek gibi gözüküyor. Trend yükseliş trendi. Yakın zamanda da duracak gibi gözükmüyor. Dövizin de Türkiye’de geri gelme ihtimalinin en azından yakın zamanda olmayacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden sıfır araba fiyatları yükselmeye devam edecek.”

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading