banner2

Ons altında tarihi patlama! Gram altın 9 ayın zirvesini gördü

Gram altın ve ons altında yükseliş devam ediyor. Gram altın rekordan rekora koşarken ons altın ise son 9 ayın zirvesini gördü. Finans Analisti Şirin Sarı, altın piyasalarında son durumu değerlendirdi. İşte, detaylar...

Ekonomi 14.01.2023, 16:57 14.01.2023, 17:28
Abone ol
Ons altında tarihi patlama! Gram altın 9 ayın zirvesini gördü

Gram altın yükselişe devam ediyor. Ons altındaki büyük yükseliş ile haftaya başlayan gram altın son 9 ayın zirvesine ulaştı ve bin 159 lirayı geçti. 

Dün, ons altın fiyatındaki yükselişinden destek alan gram altın fiyatı, günü yüzde 1,17 artışla 1.146 liradan tamamladı. Gram altın fiyatı, ons altın fiyatından destek alıyor. Ons altın fiyatında ise FED'in faiz kararı etkili oluyor. Fed'in gelecek ayki toplantıda 25 baz puan faiz artıracağı ihtimali yüzde 94'e çıkarken, martta 25 baz puanlık faiz artışı ihtimali de yüzde 76 seviyesinde bulunuyor. Bu beklentiler ve enflasyon verisi ardından altın piyasası nasıl etkilenecek? Beklentiler neler? Finans Analisti Şirin Sarı altın fiyatları konusunda merak edilenleri cevapladı ve şöyle konuştu:

'YATIRIMCILARIN RİSK İŞTAHI YÜKSELDİ'

2022 yılı boyunca enflasyon, faiz ve resesyon üçgeni içerisinde sıkışan bir altın görmüştük. Enflasyonun düşüş eğilimi içerisine girmiş olması, FED'in güvercinleşmeye başlaması, faiz artırım adımlarını hem küçültmesi hem de sonuna gelindiği beklentisini oluşturmasıyla beraber yatırımcıların risk iştahı yükseldi.

SON 9 AYIN ZİRVESİ

Bu hafta dolar endeksinin değer kaybettiği ve ons altının değer kazanarak 9 ayın zirvesini geçtiği bir hafta oldu. FED yüzde 6,5'lik enflasyonla yüzde 2'lik enflasyon hedefinden uzakta. Ama faiz enflasyon makasına baktığımızda 4-4,25 aralığı ve 6,5 TÜFE ile beraber biraz faiz ve enflasyon makası kapanmaya başladı. Bu da FED'in elini güçlendiren noktalardan bir tanesi.

'FED HEDEFİNE ULAŞIYOR'

Yatırımcı ve FED aslında farklı kafalarda diyebiliriz. Fed, istihdam piyasasındaki düzelmeler ve enflasyondaki düşüşle beraber faiz artırımı için biraz daha mesafem var diye bakıyor. Ama piyasacıların, oyuncuların ise FED artık enflasyonda hedefine ulaşıyor, enflasyonda düşüş var; o yüzden faiz artırımlarının sonuna gelebilir; 2023 yılının sonunda da faizi tekrar indirebilir gibi bir beklentileri var. Farklı bakış açıları söz konusu.

Dünya Bankası'nın da 2023 global büyüme rakamlarına dair 0,5'lik bir büyüme neredeyse ciddi bir daralmadan bahsetmiş olması aslında yine bir jeopolitik bir risk yine resesyon riskini ve ekonomik durgunluk riskini gündeme getirmiş oluyor. Yatırımcılar şu an itibariyle bu durumu endeksler tarafında fiyatlayarak aslında görmek istemiyorlar.

ALTIN GÜÇLENECEK Mİ?

Altını baskılayacak olan durum faiz kalemi aslında. 14 Aralık'tan 1 Şubat'a kadar neredeyse 45 günlük bir sürede piyasanın dolar karşısında pozitif fiyatlanması için bir süreç vardı. Şu an o süreci yaşıyoruz. Altın şubat ve mart ayında da 25 baz puanlık bir faiz artışı beklentileri doğrultusunda fiyatlanıyor. Piyasada her faiz artırımında dolar endeksinin değer kazanması durumu da altında ve endekslerde negatif fiyatlamayı yaşatmıştı. O yüzden faiz tarafı dillendiği sürece altında baskılanma görebiliriz.

Altını pozitif etkileyecek nedenleri sıraladığımızda bir tanesi resesyon beklentisidir. Geçmişe baktığımızda her global ekonomik sorunda altının her zaman pozitif yönde fiyatlandığını görüyoruz. Uzun süre faizlerin yüksek kalmış olması, şirketlerin bilançosunda ülke ekonomilerinin baskı yaratması da etkiler. Çin'in salgınla mücadelesinde sıfır vaka politikasının 8 Ocak itibariyle geride bırakmış olmasıyla beraber sanayide gelebilecek olan altına fiziki olarak gelecek olan talep önemli gelişmelerden bir tanesiydi.

2023 ALTIN FİYATLARI NASIL OLACAK?

Son bir iki haftadır yükselişi destekleyen önemli haberlerden bir tanesi Çin'in açılmasıydı. Sanayi enstrümanı olarakta altının ve gümüşün ön plana çıkmasıydı. Jeopolitik riskler Rusya-Ukrayna tarafında da devam ediyor. Ayrıca Çin ve Tayvan'ı konuşuyoruz. Bu noktada da jeopolitik riskler altını 2023'te de beslemeye devam edecek diyebiliriz.

MERKEZ BANKALARINDAN ALTIN ATILIMLARI

Merkez bankalarının altın alımına devam etmesi. 1972 yılından beri merkez bankaları çok ciddi miktarlarda ilk defa 2022'de altın aldı. Merkez Bankaları geçtiğimiz yılda 670 tonluk altını rezervlerine eklediler. Sadece 3. çeyrekte 400 ton alım gerçekleşti. Zaten 4 Kasım'da altında 1.615 seviyeleri görüldükten sonra hem merkez bankalarının alımı hem Fed'in 100 baz puanlık faiz adımından sonra 50 baz puanların konuşuluyor olması, yani faiz baskısının azalması altının yükselişini başlatmış oldu kasım itibariyle.

Türkiye Merkez Bankası dünyada şu an 2022'de en fazla altın alan merkez bankası oldu. 103 tonluk bir alım yapıldı. 498 ton gibi bir altın rezervimiz var. Bu da toplam rezervimizin yüzde 27'sini oluşturuyor. Türkiye, Mısır, Özbekistan, Irak, Katar ve Suudi Arabistan bunlar 2022'de en fazla altın alımı yapan ülkeler içerisinde. Ülkeler FED'in politikalarını karşı para birimlerini korumak için zaten refleks olarak altın olarak çeşitlendirme yapıyor.

EMTİA FİYATLARINI KONUŞACAĞIZ

Altında yükseliş trendi başladığı zaman giriş-gelişme-sonuç bölümleri oluşur. Biz şu anda giriş bölümünün sonundayız. Gelişme bölümünde Çin ya da Rusya merkez bankalarının yüklü şekilde altın alımına bağlayabiliriz. Yine bir jeopolitik risk konuşabiliriz. 2023 daha çok emtia fiyatlarını konuştuğumuz bir yıl olacak. Gram altın için şu anda gelişmekte olan dönemin başındayız. Altın 2022 yılında dolar endeksinin değer kazanmasıyla yükseldi. Bu noktada ons altın etkisiz bir elemandı.


2023 yılının başlamasıyla gram altın daha çok ons altından besleniyor. Bin 40 seviyesini konuşuyorduk 3 defa oraları test etti. Bunun üzerinde yeni bir yükseliş başlayabilirdi ve beklentimiz oydu. İşte bu gerçekleşiyor. Geri çekilmelerin olabileceği zamanlar olacaktır. Bin 115 veya bin 125 TL bandına çekilmeler olabilir. Ons altında da bin 920 dolar önemli bir direnç seviyesi. Buradaki gerileme alım fırsatı olabilir.

Enflasyon, gıda ve enerji fiyatları noktasında mücadele sürüyor. Bu başlıkları konuşmaya devam edebiliriz. Ons altında bin 980 ve 2 bin dolar civarı beklentilerimiz var. İşte bu noktada gram altında bin 200 ve bin 220 TL bandına doğru fiyatlamalar olabilir. Yatırımcılar bunu takip etmeli ve temkinli davranmalı."

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

GRAM ALTIN FİYATI KAÇ TL?

ALIŞ (TL) 1.159,80
SATIŞ (TL) 1.159,98

ÇEYREK ALTIN FİYATI KAÇ TL?

ALIŞ (TL) 1.930,00
SATIŞ (TL) 1.945,00

22 AYAR BİLEZİK FİYATI NE KADAR

ALIŞ (TL) 1.075,41
SATIŞ (TL) 1.142,49

CUMHURİYET ALTINI FİYATI

ALIŞ (TL) 7.857,00
SATIŞ (TL) 7.976,00

ONS ALTIN FİYATI BUGÜN KAÇ DOLAR?

ALIŞ (USD) 1.920,63
SATIŞ (USD) 1.920,92

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!