Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması yaklaşırken, öğrenciler ekonomik sıkıntılar nedeniyle burs, uygun fiyatlı yurt, kiralık ev ve ikinci el eşya arayışına girdi. Ancak bu durum, dolandırıcıların iştahını kabarttı. Özellikle sosyal medya, sahte internet siteleri ve SMS yoluyla öğrencileri kandırmaya çalışan dolandırıcılar, kapora veya kişisel banka bilgilerini ele geçirip ortadan kayboluyorlar.
TÜİK beklenen rakamları açıkladı: Eylülde en çok hangi yatırım aracı...SAHTE ÇEKİLİŞLERLE BÜYÜK TUZAK
Dolandırıcıların en yaygın yöntemlerinden biri de sahte çekilişler. Özellikle canlı yayın platformları üzerinden iPhone, iPad, akıllı saat ve dizüstü bilgisayar gibi değerli ürünler vaadiyle sahte çekilişler düzenleniyor. Çekilişi kazandığı söylenen kişilerden, ödüllerin teslimatı için ödeme talep edilmesi dolandırıcılığın ilk sinyali. Tüketici hakları uzmanları, böyle durumlarda ödeme taleplerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Asgari ücret için çılgın rakam! Alman bankası net oranı verdi:...KİŞİSEL BİLGİLER TEHLİKEDE
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, sahtekarların burs, yurt ve kiralık ev ilanlarıyla öğrencilerden kapora aldığını, kişisel bilgilerini kullanarak hesaplarını boşaltabildiklerini ve kredi çekebildiklerini söyledi. Ağaoğlu, bu kişilerin öğrencilerin kimlik bilgilerini kullanarak kanunsuz işlere karıştıklarını ve mağdurların adli süreçlerle karşı karşıya kaldığını belirtti.
Güzel günler çok yakın! Güler Sabancı'dan çapıcı açıklama: Türkiye ekonomisi...BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR
Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, öğrencilere yönelik cazip fiyatlı ilanların büyük bir tuzak olduğuna dikkat çekti. Özellikle ikinci el eşya, ev kiralama ve burs konularında aşırı uygun fiyat tekliflerine karşı uyarılarda bulunan Deniz, "Hiç kimse kimseye karşılıksız bir çıkar sağlamaz, bu durumu artık anlayın" diyerek mağdurların savcılığa başvurmalarını önerdi.
Asgari ücrete dev zam yolda! Erdoğan'a sunulacak rakam şimdiden belliDOLANDIRICILIKLARA KARŞI GÜVENDE KALMANIN YOLLARI
Kaspersky Güvenlik Uzmanı Olga Svistunova, eğitim dönemi dolandırıcılıklarına karşı güvenli kalmak için şu önerilerde bulundu:
- Gerçek dışı teklifler karşısında dikkatli olun: Sizden önceden ödeme veya kişisel bilgi talep ediliyorsa tehlike sinyali olabilir.
- Teklifleri araştırın: Burslar, eşantiyonlar veya indirimli ürünler karşısında meşruiyetini iyice araştırmadan harekete geçmeyin.
- Resmi kanalları kullanın: Okul ve burs başvuruları için yalnızca resmi web sitelerini ve tanınmış platformları tercih edin.
- Kişisel bilgilerinizi paylaşmadan önce teyit edin: Herhangi bir işlem yapmadan önce karşı tarafın güvenilirliğini doğrulayın.
- Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) kullanın: Çevrimiçi hesaplarınızı korumak için MFA etkinleştirin.
- Güvenilir şifre yöneticileri kullanın: Şifrelerinizi güvenle saklayan ve otomatik şifreler oluşturan uygulamaları tercih edin.
Dolandırıcıların hedefi haline gelen öğrencilerin, maddi ve manevi zarar görmemek için dikkatli olmaları, her türlü işlemi teyit ederek hareket etmeleri büyük önem taşıyor.
Yorum Yaz