Yandex Metrica

NFT nedir, nasıl yapılır? NFT nerede satılır ve nasıl alınır? NFT satılan platformlar neler?

NFT nedir, nasıl yapılır? NFT nerede satılır ve nasıl alınır? NFT satılan platformlar neler?

Kripto paranın yaygınlaşmasıyla popüler ve son zamanlarda sık duyduğumuz NFT nedir? NFT nasıl üretilir? Nasıl NFT alınır ve satılır? Buyrun detaylara bakalım.

Ekonomi

03.03.2024, 03:33

Gelişen teknoloji ve>NFT sistemini tam olarak bilmeyen birçok insan var. Son olarak Galatasaray'ın bazı ürünlerini NFT olarak satışa çıkaracağını açıklaması üzere herkes NFT nedir?, Nasıl NFT alabilirim?, elimdeki ürünü NFT olarak nasıl satabilirim? gibi soruları birbirlerine sormaya başladılar.

NFT nedir?

Erken emeklilik reformu TBMM'de: Kimler erken emeklilikten faydalanabilecek? Erken emeklilik reformu TBMM'de: Kimler erken emeklilikten faydalanabilecek? Haberi Görüntüle

NFT NEDİR?

NFT tam adıyla ''Non-Fungible Token'', içerisinde resim, video, ses dosyası yahur maddi bir varlığın dijital karşılığı olan ''Benzeri Olmayan Dijital Ürün'' olarak adlandırılıyor. İlk olarak 2017 yılında Ethereum'da temeli atılan NFT'ler daha çok dijital sanat içeren ürünler için kullanılırken, online oyun öğeleri ve spor koleksiyon kartları gibi alanlarda da kullanılıyor.

Rekor kıran altın durakladı! İslam Memiş'ten altın yatırımcılarına uyarı: İki ihtimal var! Rekor kıran altın durakladı! İslam Memiş'ten altın yatırımcılarına uyarı: İki... Haberi Görüntüle

NFT'NİN DİĞER KRİPTO PARALARLA FARKI NE?

NFT parçalanamayan ve aynısından tekrar üretilemeyen dijital varlık anlamında kullanılıyor. Bitcoin ve ve Ether gibi varlıkları bölerek satabilirken veya aynı türde olan bir para birimiyle takas edebilirken, dijital özel bir varlık olan NFT bir token ile takas edilemiyor ve parçalanamıyor. NFT'nin değerini yatırımcısı belirliyor.

Kripto para piyasasının kralıydı: Tek bir hatayla 1 milyon dolarını kaybetti Kripto para piyasasının kralıydı: Tek bir hatayla 1 milyon dolarını... Haberi Görüntüle

NFT NASIL ÜRETİLİR?

Herkesin bir diğer merak ettiği konu da NFT’ler nasıl  üretiliyor? NFT'ler üretciler tarafından ERC-721 token standartlarına uygun üretiliyor. NFT kullanıcıları blockchain’in karmaşık teknik dünyasında boğulmaması adına işlemin basit bir şekilde gerçekleştirilmesi için platformlar bulunuyor. NFT'leri üretmede sahip olmanız için dijital kripto para cüzdanı olmazsa olmazdır. NFT'ye çevirmek istenen dosya, bu platformlar aracılığıyla IPFS sistemine yükledikten sonra NFT’nin değiştirilemeyecek parametreleri belirleniyor. NFT’den kaç tane üretileceği, fiyatı, bir sonraki satışında ne kadar pay ödenmesi gerekeceği, gibi özellikleri belirlendikten sonra blockchain ağının işlem ücreti ödenerek NFT’ler üretilmiş oluyor. İşlemin tamamlanmasıyla beraber NFT’ler, kripto para cüzdanına aktarılarak üretimin gerçekleştirildiği tüm blockchain’de kayıt altına alınıyor.

NFT SATMA

Bakan Işıkhan duyurdu: Emeklilere refah payı geliyor! Emeklilere destek paketi yolda Bakan Işıkhan duyurdu: Emeklilere refah payı geliyor! Emeklilere destek paketi... Haberi Görüntüle

NASIL NFT SAHİBİ OLUNUR?

Herkes NFT sahibi olabilir mi? Evet olabilir. NFT’lerin sergilendiği ve satın alındığı platformlar var. Bu platformlarda istediğiniz NFT’leri üreten kişinin belirlediği koşullarda, açık artırma yahut direkt satın alma seçenekleriyle, siz de NFT sahibi olabilirsiniz. Satın alma işlemi bittiğinda NFT, üreticinin cüzdanından sizin cüzdanınıza transfer oluyor. İsterseniz satın aldığınız NFT’leri NFT satışlarının olduğu pazar yeri uygulamaları üzerinden yeniden satışa çıkarabilirsiniz.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Haberi Görüntüle

NFT YATIRIM İÇİN KULLANILIR MI?

Herkes bir yerlere yatırım yaparak uzun vadede iyi kazançlar elde etmek ister. NFT’ler tasarımları gereği diğer kripto para birimlerinden biraz farklı ve değerlerini emir tahtasından çok eseri üreten kişi veya yatırımcısı belirliyor. Eski usül açık artırmaların dijital hali olarak görebilirsiniz. Yatırım konusu, dijital sanat eseri üzerinden yorumlanacak olursa, fiziksel sanat eserine yatırım yapmaktan farklı sayılmaz. Benzer şekilde koleksiyon parçası olarak satın alınan bir varlığın değerini, o varlığın ne kadar nadir olduğu, yaşı ve kozmetiği gibi parametreler değerini belirlemekte önemli bir ölçüt oluyor.

58-61 yaş arası ve altındakilere ERKEN EMEKLİLİK! Erken emeklilikte yeni düzenlemeler neler 2024? 58-61 yaş arası ve altındakilere ERKEN EMEKLİLİK! Erken emeklilikte yeni... Haberi Görüntüle

NFT'LERİN İLERİDE NASIL BİR HACMİ OLACAK?

Şüphesiz ki dijital dünya hayatımızda daha fazla yer almaya devam edecek. Bu durum NFT'ler için de geçerli. NFT’lerin günümüzdeki kullanım yerleri düşünlürse, ilk olarak telif problemlerini çözdüğü söylenebilir. Dijital ortamda bir eseri kopyalamak olduçka kolay iken; NFT, eser haklarının kime ait olduğunu ortaya koyarak bu sorunu ortadan kaldırıyor. Programlanabilir bir dijital varlık oldukları için sanatçıların bir sonraki satıştan alacakları paylar da NFT’nin içine yazılabiliyor. Böylece satışın gerçekleşmesi durumunda, ilgili miktar sanatçının cüzdanına otomatik bir şekilde aktarılıyor.Böylece eser sahibi de korsanda olduğu gibi mağdur olmuyor. Satın alınan eserlerin dijital olması dünyanın her yerinden, farklı kullanıcıların da satın almasına da kolayca olanak sağlıyor. Müşteri kitlesi dijitalleşme sayesinde büyüdükçe, esere ulaşabilen ve yatırım yapmak isteyenlerin sayısı ve doğal olarak talep de artıyor; tabiki talep arttıkça da eserin fiyat yükseliyor. Taleple birlikte ürüne olan arzda da artış oluyor.

Lokantalarda ve kafelerde KDV oranları artıyor! Lokantalarda ve kafelerde KDV oranları artıyor! Haberi Görüntüle

HORİZON EVRENİNDE NFT'LER SERGİLENECEK

Facebook isim ve politika değişikliği ile adını Meta yaptı. Meta'yı sanal bir evren olarak düşünen Mark Zuckerberg, bu evrenin adının da Horizon olacağını açıkladı. Horizon'da NFT ile satın alınan ürünler sergilenebileceği açıklandı. Bu da ilerleyen zamanlarda NFT adını daha çok duyacağımız anlamına geliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading