Yandex Metrica

Ne dolar ne altın ne de kripto para! Bu yatırım aracı 10 ayda rekor düzeyde kazandırdı

Ne dolar ne altın ne de kripto para! Bu yatırım aracı 10 ayda rekor düzeyde kazandırdı

Türkiye'de son 1 yılda yatırım tercihleri değişti. Dolar ve altın gibi yatırım araçlarından parasını çıkaran yatırımcı, fonlara ve borsaya yöneldi. Netice olarak yılın ilk 10 ayında yatırım fonlarının büyüklüğü 571 milyar liraya yükseldi.

Ekonomi

23.01.2024, 20:02

Yüksek enflasyon ortamında, parasının değerini korumak isteyen yerli yatırımcı fonlara yöneldi. Son aylarda yatırım fonlarına 200 bin kişi kayıt yaptırdı. Fon büyüklüğü ise 2022'nin ilk 10 ayında 571 milyar liraya ulaştı.

Dünya'ya konuşan FonTurkey Kurucusu Onur Duygu konuya ilişkin şunları söyledi.

“Negatif getiri sağlamış fon adedi sadece 9, bu da toplam fon adedinin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Negatif getiri sağlamış fonlar genellikle aynı 2 tema üzerinde yoğunlaşıyor. Bunlardan ilki yabancı hisse içerikli teknoloji temalı fonlar, ikincisi ise enflasyonist ortam nedeniyle yükselen faizlerin negatif etkilediği Yabancı Borçlanma Araçları fonları. Bu fonlar son 2 yıllık zirve değerlerinin yüzde 35- 40 altında işlem görüyorlar. Yüzde 20’e kadar getiri sağlamış fonlara baktığımızda genelde mevduata eş/az üzerinde getiri sağlamayı hedefleyen aynı gün paraya çevrilebilir Para Piyasası, Kısa Vadeli Borçlanma Araçları/Kira Sertifikası Fonları ile Özel Sektör/Banka Borçlanma araçlarına yatırım yapan Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonlarını görüyoruz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz duyurdu:  Emeklilere özel ayrıcalıklar yolda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz duyurdu: Emeklilere özel ayrıcalıklar yolda Haberi Görüntüle

ORTALAMA GETİRİ YÜZDE 38,1

Eurobond Fonlarının temelde kurdaki getiriye paralel getiri sağlaması mümkün ancak ülke risk primi ve faiz seviyesindeki yükseliş, fon getirilerine olumsuz etki ediyor. Bu nedenle bu fonlarda ortalama getiri yüzde 38,1 dolar/TL getirisi altında. Bu dilimde BİST100 getiri altında kalmış olan BİST Teknoloji Hisse Senedi Fonları da karşımıza çıkıyor. Yurtdışında teknoloji hisseleri negatif getirilerde olmasına rağmen BİST100 teknoloji hisseleri pozitif getiri sağlayarak yatırımcılarını çok üzmedi”

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading