Yandex Metrica
SON DAKİKA
Mustafa Varank duyurdu! Ağrı'da 20 ton altın rezervi bulundu

Mustafa Varank duyurdu! Ağrı'da 20 ton altın rezervi bulundu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ağrı Mollakara'da piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini duyurdu.

Ekonomi

23.01.2024, 17:32

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koza Altın Temel Atma Töreni'ne katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ağrı Mollakara'da Koza Altın tarafından piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı.

160 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak yer aldığı Koza Altın, Ağrı’nın Diyadin ilçesi Mollakara köyünde altın madeni tesisi için toplam 160 milyon dolar yatırım yapması bekleniyor.

2 BİN 300 KİŞİLİK İSTİHDAM
İşleme tesisinin de olacağı madende ilk altın dökümünün 2022 yılının son çeyreğinde yapılması hedefleniyor. 500 kişinin doğrudan istihdam edileceği işletmede, dolaylı istihdamın 2 bin 300 kişiye ulaşması bekleniyor.

Tesisin açılışında konuşan Bakan Mustafa Varank'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

-Bugün temelini atacağımız bu tesisin hem Ağrı'mız hem ülkemiz ekonomisi için çok büyük bir öneme sahip olduğunu hatırlatmak istiyorum.

-160 milyon dolarlık bir yatırımla tamamlanacak. Altın üretimi konusunda ülkemizin gücüne güç katmış olacak. AK Parti iktidarından önce Ağrı yatırımda geri plana atılmış illerden biriydi. Son 19 yılda yaptığımız yatırımlarla bölgemiz ve şehrimizin makus talihi geri çevirmiş olduk.-Sanayi bakanlığı olarak biz de Ağrı da önemli işlere imza attık bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. 41 milyon liralık yatırımla OSB'mizi tamamlayıp yatırımcılarımızın hizmetine soktuk. 35 milyon liralık yatırımla sanayi sitesi sayımızı 2'ye çıkardık.

-Yakın zamanda Van ve Urfa'da uygulayıp çok önemli sonuçlar elde ettiğimiz tekstil kent uygulamasını da Ağrı'da uygulamak istiyoruz. Ağrı'da son dönemde güzel bir havanın oluştuğunu da takip edebiliyoruz. İşte bugün bir yatırımı daha şehrimizle buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu ortamın en başta İstanbul'a örnek olmasını temenni ediyorum. Yatırım düşmanı bir muhalefet anlaşıyı ile karşı karşıyayız. İstanbul'da temel atmama töreni yapıyorlar. Dünyada herhalde temel atmama töreni yapan başka yönetici olmamıştır.-Madencilik sektörü ekonomini geneli için büyük bir çarpan etkisi oluşturan bir sektör. Sürdürülebilir kalkınmamıza da etkisi oluyor. Biz de büyüen ekonmizin ihtiyaçlarını karşıalamk için madencilik sektörümüün gelişimine önem veriyoruz. Son dönemde denizlerimizde yürüttüğümüz hidrokarbon aramaları sektörümüzün başarısını ortaya koyuyor.

-2021 yılından bu yana madencilik alanın 53 milyar lirlık yatırım için 3 bin belge düzenledik. Madencilik sektörümüzdeki girşim sayısı üretim ve katma değerde görülen büyük artış uygulamaya başladığımız politikaların meyvelerini verdiğini gösteriyor.

-2000'lerin başında 1 gram altın üretemeyen Türkiye gelinen noktada 18 aktif madende 42 ton altın üretti. Proje doğrudan 500 dolaylı olarak 2000 vatandaşımıza istihdam imkanı sağlayacak. İnşallah 2022 yılının son çeyreğinde burada altın dökümünü Sayın Cumhurbaşknanımızın katılımları ile yapmak istiyoruz. Tesisin ekonomik ömrünü tamamlamasından sonra arazinin doğaya kazandırılma çalışmaları da hayata geçirilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading