Yandex Metrica
SON DAKİKA
Milyonlarca 65 yaş üstüne bayram müjdesi! Temmuz'da yapılacak zammın oranı belli oldu

Milyonlarca 65 yaş üstüne bayram müjdesi! Temmuz'da yapılacak zammın oranı belli oldu

Emekli bayram ikramiyeleri ve 65 yaş aylığı alanlar için ilk üç aylık enflasyon rakamı kesinleşti. Bu rakam aylık ve ikramiyeleri doğrudan etkileyecek.

Ekonomi

23.01.2024, 19:07

Sosyal güvencesi olmayan kişilere ödenen yaşlı aylığı için zam oranları belli oldu.

3 bin TL bayram ikramiyesini kimler alacak? Milyonları ilgilendiren ödemede... Haberi Görüntüle

ENFLASYON FARKINI İFADE EDİYOR

Emekliler, 65 yaş aylığı alacakların zam oranları için ilk üç aylık rakam ortaya çıktı. Buna göre üç aylık enflasyon oranı yüzde 22.81 olarak belirlendi. Bu oran SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, memurlarla birlikte yaşlılık aylığı alanların da enflasyon farkını ifade ediyor.

Altın 2024 yılında 4000 TL olacak iddiası! Uzmanların yeni gram... Haberi Görüntüle

1412 TL'YE YÜKSELECEK

Sabah'ın haberine göre, yapılan tahminlere göre 6 aylık enflasyonun yüzde 30'un üstünde çıkması bekleniyor. Gelecek 3 aylık dönemde TÜFE yüzde 6 olursa, 6 aylık enflasyon ve temmuz maaş zammının da yüzde 30.3 olması öngörülüyor. Bu durumda 1.084 lira olan yaşlılık aylığı da 1.412 liraya çıkacak.

SPK'dan o iddialara ilişkin yalanlama: 'Gerçeği yansıtmamaktadır' Haberi Görüntüle

6 YILDA 25 MİLYAR LİRADAN FAZLA ÖDEME YAPILDI

65 yaş aylığı için bu yılın sonuna kadar 9.1 milyar lira aktarılacak. Yaşlılık aylığı sadece vefat, sosyal güvence tespiti, feragat, kurumsal bakım, muhtaç olmama, adres değişikliği, nafaka alabilecek olma gibi nedenlerle kesilebiliyor.

Son 6 yılda 65 aylığı kapsamında yapılan ödeme 25 milyar 702 milyon liraya ulaştı. Binlerce vatandaşın yararlandığı 65 aylığı memur maaş katsayısına endeksli oluyor. Ocak ve Temmuz'da enflasyon oranında güncellenen memur maaş katsayısına göre 65 yaş aylığının miktarı da artıyor.

Bakan Bayraktar: Yeni keşiflerle Türkiye'yi enerjide bağımsız kılacağız Haberi Görüntüle

YAŞLILIK AYLIĞI HANGİ DURUMDA KESİLİYOR?

Yaşlılık aylığı bağlanırken hane içindeki kişi başına gelirin net asgari ücretin üçte birinden az olması koşulu aranıyor. Oğlu ve çocuklarıyla yaşayan kişinin geliri hesaplanırken, hanenin toplam geliri hanedeki kişi sayısına bölünüyordu. Çocuklardan biri işe girdiğinde veya evlendiğinde kişi başına gelir arttığında 65 yaş aylığının kesilmesi söz konusu olabiliyordu.

Yapılan düzenlemeyle bu uygulamaya son verildi. Sadece 65 yaş aylığı bağlanacak kişi ile varsa onun eşinin gelirine bakılıyor. Çocuk ve torunların geliri hesaplanmıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading