Metaverse günah mı? Merak konusu oldu: Metaverse İslama ters mi?
Kripto paralardan sonra son dönemin en çok konularından biri olan Metaverse ile ilgili detaylar merak ediliyor. Dini hassasiyeti olan vatandaşlar, “sanal gerçeklik” anlamında kullanılan Metaverse’in caiz olup olmadığı sorgulanıyor. Peki, Metaverse günah mı? Metaverse İslama ters mi?

Teknolojide gelinen son nokta ile birlikte birçok şey artık sanal aleme kayıyor. Metaverse adlı sanal alemde binlerce arsa satışı yapıldı. Bu arsalar için ciddi meblağlar ödendi. Bu alanda yatırım yapmak isteyenler veya konunun detaylarını öğrenmek isteyenler, Metaverse günah mı, caiz mi? Metaverse İslama ters mi? sorusuna yanıt arıyor.
METAVERSE TWİTTER'DA TT OLDU
Metaverse'in dinen uygun olup olmadığı hakkındaki tartışmalar sosyal medyaya sıçradı. Twitter'dan #MetaverseİslamaTers şeklinde tag açan kullanıcılar görüşlerini dile getirdi. Bazı kullanıcılar Metaverse'in dinen uygun olmadığını savunurken bazı vatandaşlar da tam tersi bir görüşü savundu. İşte o tweetler:
Teknoloji hayra kullanırsa çok güzel fakat
— KaratayÖzgür (@pirireisbudak11) March 22, 2022
Metaverse de gerçek hayattan uzak sahte bir cennet oluşturabilirsiniz..
Gerçekle/ Sahte Bir yaşam arasında kalan insanlar bunalıma düşebilir..#metaverseislamaters
Meteverse insan doğasına ters #MetaverseİslamaTers
— Ömer ulutaş (@Ulutasomer61) March 22, 2022
Sanal bir ortam ... Sanal bir hayat...sanal bir yalnızlık...Hayattan koparmanın büyük projesi#metaverseislamaters
— Yusuf Yusuf (@YusufYuzars) March 22, 2022
METAVERSE'TE ARSA ALMAK GÜNAH MI?
İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin en değerli arsaları Metaverse üzerinden satışa sunuluyor. Konunun detaylarının bilinmemesine rağmen birçok kişi Metaverse’de yatırım yapmak istiyor.
Konuya dini açıdan bakanlar için Diyanet’in kripto paralarla ilgili yapmış olduğu bir açıklama bulunuyor.
Metaverse üzerinde sanal olarak oluşturulan kutsal mekanların ve bu mekanların satışa çıkarılmasının dini yönü hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.
DİYANET, KRİPTO PARALAR HAKKINDA NE DİYOR?
Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:
Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.
Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.
METAVERSE İSLAMA TERS Mİ?
Metaverse caiz mi? sorusunun cevabı "Sorularla İslamiyet" sitesinde ise şu cevap veriliyor:
"Sanal para, piyasada güvenli olarak para gibi kullanılıyorsa, onunla mal vb. alıp satmak mümkün ise, gerektiğinde gerçek / resmi paraya çevrilmesi mümkün ise onunla işlem yapılabilir. Sanal cüzdanın da şartları sanal para için gerekli olan şartlar gibidir. Bu şartları taşıyan paranın sanal kasası gibi olan cüzdan alınır satılır; ancak sanal da olsa paranın para ile satımında peşinlik şartı vardır. Özetle, sanal para ve sanal cüzdan için gerekli şartlar oluşmuşsa alınabilir ve kullanılabilir, henüz bu şartlar oluşmamışsa, alınamaz ve kullanılamaz."
Yukarıdaki açıklamalar ışığında, fiziki dünyada haram kabul edilen her şey Metaverse evreninde de geçerli. Bu noktada önemli olan, insanın hayatının ve yaptıklarının dinen ve vicdanen uygun olması.