banner2

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dibi gördüler! Ev ve araba fiyatları tepetaklak! Düşüş devam edecek mi?

TCMB'nın faiz kararı sonrası ev ve araba piyasında işler tersine döndü. Faiz artırımı sonrası, konut ve araç fiyatları adete dibi gördü. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Küresel piyasalarda meydana gelecek gelişmeler bu dengeyi uzun dönemde ters yönlü etkileyebilir” dedi.

Ekonomi 05.09.2023, 12:35 05.09.2023, 13:12
Abone ol
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dibi gördüler! Ev ve araba fiyatları tepetaklak! Düşüş devam edecek mi?

Faiz kararı sonrası düşüşe geçen ev ve araba fiyatlarını değerlendiren Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Enflasyonun yanı sıra, döviz kaynaklı maliyetlerin artması ve nüfusun artışı konut ve araç piyasalarındaki fiyat artışlarını körükleyen unsurlar arasında. TCMB’nin faiz artırımı sonrası konut ve araç piyasasındaki fiyatlar düşüşe geçti." dedi.

"TERS YÖNLÜ ÇEVİREBİLİR"

"Dövizin stabil olması ve yüksek faiz, konut ve araçlara olan talebi düşük seviyelerde bıraktı." diyen Tufaner, "Ancak, küresel piyasalarda meydana gelecek gelişmeler bu dengeyi uzun dönemde ters yönlü etkileyebilir” dedi.

DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

İstanbul Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, ABD’de faiz artırımlarına rağmen enflasyonun sürdüğünü ve resesyon endişelerinin devam ettiğini söyleyerek, “Petrol fiyatlarındaki yükseliş de yine küresel enflasyonu tetikleyecek en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Dolayısıyla, 2024 yılında bir yandan resesyon bir yandan da enflasyonun görüleceği bir stagflasyon ortamına girilmesi ihtimaller arasında." dedi.

Sözlerine devam eden Tufaner, "Önümüzdeki haftalarda küresel piyasalarda açıklanacak veriler bu ihtimal hakkında aydınlatıcı olacaktır. Bununla birlikte, Mart ayında yerel seçimler olacak. Politika yapıcılar seçim öncesi konut veya araç kredi kampanyası düzenlemesine giderse, sınırlı olan talep ve fiyatlar yeniden yükselişe geçebilir” şeklinde konuştu

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!