Yandex Metrica

Merkez Bankası'ndan son dakika TL açıklaması! Atatürk portresi...

Merkez Bankası'ndan son dakika TL açıklaması! Atatürk portresi...

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı bugünlerde bayram alışverişinde kullanılan Türk lirası banknotlarının sahte olmasına karşı Merkez Bankası'ndan uyarılar da arttı.

Ekonomi

23.01.2024, 19:30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sitesinden Türk Lirası banknotların özellikleri yayınlayarak, vatandaşların kandırılmaması için dikkat etmeleri gereken ayrıntıları en ince noktasına kadar aktardı.

Akaryakıta  zam geliyor mu? 17 Nisan 2024 bugün benzin ve mazot ne kadar? Akaryakıta zam geliyor mu? 17 Nisan 2024 bugün benzin ve... Haberi Görüntüle

KAĞIT PARALARIN TAŞIDIĞI ÖZELLİKLERİ BİLMEK GEREKİYOR

Merkez Bankası'nın uyarılarına göre, bir banknotun sahte olup olmadığını anlamak için, kağıt paraların taşıdığı özellikleri bilmek ve buna göre karşılaştırma yapmak gerekiyor.

Merkez Bankası'nın kendi bastığı orijinal banknotların özelliklerini şöyle sıralıyor.

4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları neler? 4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları... Haberi Görüntüle

'BANKNOT KAĞIDI UV IŞINLARI ALTINDA PARLAMAZ'

Orijinal banknot kâğıdı, yüzde 100 pamuk elyafından üretilmiş olup, ultraviyole (UV)  ışık altında parlamaz. Kağıt renkleri, her kupürün hakim renginin çok açık bir tonudur. Ayrıca kullanılan kağıtlar, kirlenmeye karşı oldukça dayanlıklıdır.
Piyasada bulunabilen sahte banknot kağıdı ise genellikle üzeri özel bir lakla kaplanmış olmasına rağmen, UV ışık altında parlama özelliğine sahiptir.

Avrupa Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu Avrupa Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu Haberi Görüntüle

ATATÜRK PORTESİ FİLİGRANI GÖRÜNÜR

Orijinal banknotların ön veya arka yüzü ışığa tutulup bakıldığında, baskısız beyaz alanda Atatürk portresi ve kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran görülür.

Bazı sahte paralarda  filigran hiç olmamakta, bazılarında ise kağıdın içinden veya dışından baskı yolu ile taklit edilmektedir.

Erken emekliliğin gelmesi an meselesi: 2. Torba Yasa maddelerinde o detay dikkat çekti! Erken emekliliğin gelmesi an meselesi: 2. Torba Yasa maddelerinde o... Haberi Görüntüle

KILCAL LİFLER BULUNUR

Orijinal banknot kâğıdı içine, Merkez Bankası tarafından üretim aşamasında yerleştirilmiş, çıplak gözle görülemeyen; ancak UV ışık altında mavi ve kırmızı parlama veren kılcal lifler bulunur.

Sahte banknotlarda ise bu liflerin, baskı yolu veya fosforlu kalem ile taklit edilmeye çalışıldığı görülmektedir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading