Yandex Metrica

Merkez Bankası'ndan son dakika! Şahap Kavcıoğlu enflasyonda müjdeyi verdi: Geride kaldı

Merkez Bankası'ndan son dakika! Şahap Kavcıoğlu enflasyonda müjdeyi verdi: Geride kaldı

Son dakika haberleri...Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, katıldığı bir programda asgari ücret ve enflasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında enflasyonu yükselten sebeplerin geride kaldığını söyleyen Kavcıoğlu, "Bu ay kısmi gerileme oldu, Aralık ve Ocak'ta da baz etkisiyle önemli bir gerileme bekliyoruz, öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

Ekonomi

04.04.2024, 08:02

Son dakika haberleri...Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon ve asgari ücret artışı hususunda önemli açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, "Enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Aldığımız tedbirlerle, uyguladığımız politikalarla dengeyi koruyarak gittiğimiz sürece enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini öngörüyoruz.

Bu ay kısmi gerileme oldu, Aralık ve Ocak'ta da baz etkisiyle önemli bir gerileme bekliyoruz, öngörüyoruz. Kasım enflasyonuna baktığımızda enerji, ulaşım, temel mal ve hizmetlerde önemli bir düşüşün olduğunu görüyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan çiftçiye destek! Tam 21.1 milyar TL... Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan çiftçiye destek! Tam 21.1 milyar TL... Haberi Görüntüle

"GIDADA ÖNEMLİ BİR AŞAĞI DOĞRU GELİŞ SÖZ KONUSU"

Gıda da önemli bir aşağı doğru geliş söz konusu. Liralaşma stratejimiz ile oluşturduğumuz makro ihtiyati tedbir seti, faiz politikası, bunların hepsi, uluslararası kuruluşların gündeminde, takibinde olduğu, desteklendiği bütünleşik politikaları uyguluyoruz ve sonuç almaya başladık.

Mehmet Şimşek'ten açıklama: Kayıt dışılılıkla mücadelede kararlıyız! Mehmet Şimşek'ten açıklama: Kayıt dışılılıkla mücadelede kararlıyız! Haberi Görüntüle

"DÖVİZ KURU ÜZERİNDEN ÇARPIK YAPILAŞMA VAR"

Liralaşma stratejimiz ile beraber, enflasyonun da uzun vadeli aşağı gelişinde önemli bir strateji, Türkiye'de yıllardır ne zaman önünde bir yükselme veya gelişme olduğunda hep böyle döviz kuru üzerinden spekülasyonlarla oluşan bir çarpık yapılaşma var.

Kredi maliyetleri, faiz politikasında, arz-talep dengesi, makro ihtiyati tedbirlerle oluşacak maliyetler, cari dengedeki artış, bunların hepsi Türkiye'de hem enflasyon hem de diğer politikalar üzerinde önemli bir etki yapacak.

Fahiş fiyatlara son! Bakanlık duyurdu: Yeni düzenleme geliyor Fahiş fiyatlara son! Bakanlık duyurdu: Yeni düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

ASGARİ ÜCRET ARTIŞIYLA ENFLASYON DA ARTAR MI?

Sürdürülebilir kalkınma, büyüme ile birlikte, kalıcı bir fiyat istikrarının temelini oluşturmuş olacağız.

Enflasyonu çok yüksek bazda etkileyen bir yapı söz konusu değil. %30 üzerinde asgari ücret zammı verildiği dönemlerde %8,5 gibi bir enflasyon oluştu.

Makro ihtiyati tedbirlerin çıkış noktası, tüm gelişmiş ülkelerdeki bankacılık ve merkez bankacılığına bakarsanız, bu söz konusu, faiz indirimine giderken, faiz indirimleri ile beraber finansmanın doğru yere gitmesini sağlayacak tedbirleri uygulamak zorundasınız ki kredinin, finansman doğru yere gitmesini sağlayasınız.

2024 Fitch ve Moody's Türkiye kredi notu ne zaman açıklanacak? Türkiye'nin kredi notu kaç? 2024 Fitch ve Moody's Türkiye kredi notu ne zaman açıklanacak?... Haberi Görüntüle

"KREDİLER YATIRIMA, ÜRETİME VE İSTİHDAMA GİDİYOR"

Sapmaları minimuma indirmek için dönem dönem oluşturduğumuz makro ihtiyati tedbirler içinde bazı kararları alıp uyguluyoruz.

Dünyadaki merkez bankalarına baktığınızda, kredi ve finansman ile ilgili makro ihtiyati tedbirleri uyguladığını görüyorsunuz.

Eylül ayındaki oran, bizim Eylül'de KOBİ'lere verilen kredi 2021 yılında verilen kredinin 1,5 katı, bu makro ihtiyati tedbirlerin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor. Krediler, yatırıma, üretime ve istihdama gidiyor."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading