Yandex Metrica

Merkez Bankası'ndan son dakika faiz kararı!

Merkez Bankası'ndan son dakika faiz kararı!

Merkez Bankası'nın bankaların bilançoların varlık tarafında da zorunlu karşılık uygulamaya başlaması ve bazı Tl ticari kredileri de ilk kez bu zorunlu karşılığa dahil etmesinin ticari kredi faizlerini artırması bekleniyor.

Ekonomi

23.01.2024, 19:11

Merkez Bankası haftasonu paylaştığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre bireyselde yabancı para, mevduatta TL'ye dönüşümü düşük bankalara 500 baz puana ulaşan ilave yabancı para zorunlu karşılık getirirken finansman şirketlerinin sıfır olan zorunlu karşılık oranlarını bankacılık sektörü ile eşitlediği bildirildi. 

Yaprak yaş çayın kilosu ne kadar, kaç TL oldu 2024? Yaprak yaş çayın kilosu kaç para? Yaprak yaş çayın kilosu ne kadar, kaç TL oldu 2024?... Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMADA BULUNDU

Merkez Bankası değişiklik için, "fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir" ifadelerine yer verdi. 

İş Yatırım'ın notunda TCMB kararının TL cinsi ticari kredilerde faiz oranını artırmasının ve ticari kredi büyümesini de sınırlamasının beklendiği belirtildi. Merkez Bankası verilerine göre ortalama ticarti kredi faizi 15 Nisan itibarıyla yüzde 20.4 seviyesinde.

,

23 Nisan Ankara'da toplu taşıma ücretsiz mi? 2024 Çocuk Bayramı'nda Ankaray, ABB metro, EGO otobüs bedava mı? 23 Nisan Ankara'da toplu taşıma ücretsiz mi? 2024 Çocuk Bayramı'nda... Haberi Görüntüle

EK MALİYETLER MÜŞTERİYE YANSIYABİLİR

Notta uygulamanın bankacılık sektörü için olumsuz olduğu belirtilerek, "Özellikle 2021 yılsonundan günümüze ticari kredi büyüme oranı yüksek olan özel bankalar bu adımdan daha çok etkileniyor... Kamusal yükleri artacak olan bankaların, bu ek maliyetleri müşterilerine yansıtacağını düşünmekteyiz" denildi.

Kararın ardından düşüşle açılması beklenen bankacılık endeksi ise beklentilerin aksine yükseldi. Bankacılık endeksi saat 10:48'de yüzde 3'e yakın yükselişle 2,168.27 puandan hareket etti. 

TCMB bilançoların yükümlülük tarafına uygulanmakta olan zorunlu karşılıklar, yapılan düzenleme ile "makro ihtiyati politika setini güçlendirmek amacıyla" bilançoların varlık tarafına da uygulamaya başlandı.

Bu kapsamda, bankalar ile finansman şirketlerinin TL cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredileri zorunlu karşılığa tabi tutuldu.

İstinalar ise KOBİ tanımına giren işletmelere kullandırılan krediler, esnaf kredileri, ihracat ve yatırım kredileri, tarımsal krediler Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'ndaki bazı kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve bunların iştiraklerine kullandırılan krediler, kurumsal kredi kartları ve mali kuruluşlara kullandırılan krediler sıralandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading