Yandex Metrica
SON DAKİKA
Merkez Bankası'ndan son dakika açıklaması! 'Yüzde 144,61'e çıktı'

Merkez Bankası'ndan son dakika açıklaması! 'Yüzde 144,61'e çıktı'

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, enflasyondaki artışa en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından geldiğine dikkat çekildi.

Ekonomi

23.01.2024, 22:11

Merkez Bankası dün açıklanan enflasyon verileri sonrasında tüketici fiyatlarına ilşkin açıklamalarda bulundu.

Tek SMS ile 550 TL alacaksınız! O bankadan akıl almaz... Haberi Görüntüle

TEMMUZ AYINDA 2.37 ORANINDA ARTTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyondaki artışa en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini kaydetti.

"Tüketici fiyatları Temmuz ayında yüzde 2,37 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,98 puan yükselişle yüzde 79,60 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonu enerji grubunda gerilerken diğer gruplarda yükselmiştir. Enflasyondaki artışa en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından gelmiştir.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, aylık artış C endeksinde daha belirgin olmak üzere her iki endekste de önceki aya kıyasla yükselmiştir. Aylık fiyat artışları B endeksini oluşturan alt gruplardan temel mallarda artarken, hizmette yatay seyretmiş, işlenmiş gıdada ise yavaşlamıştır.

Dolar kuru yükseliş trendine devam ediyor! Dev bankadan çok konuşulacak... Haberi Görüntüle

TEMEL MAL FİYATLARI YÜZDE 70,93 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Temel mal fiyatları Temmuz ayında yüzde 3,67 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 6,07 puan artışla yüzde 70,93 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükselmiştir. Dayanıklı mal fiyatları (altın hariç) Temmuz ayında yüzde 3,85 oranında artmış, bu gelişmede beyaz eşya (yüzde 5,44) ve otomobil (yüzde 4,34) fiyatları ana belirleyici olmuştur. Böylelikle, bu alt grupta yıllık enflasyon yüzde 84,93 seviyesine ulaşmıştır. Diğer temel mallarda fiyat artışları grup geneline yayılmakla birlikte ilaç, ev ile ilgili temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünleri öne çıkmış, grup aylık enflasyonu yüzde 4,47 olarak gerçekleşmiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar mevsim normalinin aksine yüzde 1,74 oranında artmış, yıllık enflasyon 5,10 puan yükselişle yüzde 31,45 olmuştur.

4A SSK, 4B BAĞKUR, 4C Emekli Sandığı memur EYT emeklilerine... Haberi Görüntüle

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYATLARI YILLIK 144,61 OLDU

Yurt içi üretici fiyatları Temmuz ayında yüzde 5,17 oranında artmış, yıllık enflasyon 6,30 puan yükselişle yüzde 144,61 olmuştur. Alt gruplar geneline yayılan fiyat artışları Temmuz ayında da devam ederken, elektrik, doğal gaz, temel eczacılık ürünleri ve tütün ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekmiştir. Öte yandan, uluslararası petrol ve endüstriyel metal fiyatlarındaki gerilemenin üretici fiyatları üzerindeki etkileri sınırlı da olsa gözlenmeye başlamış, bu dönemde rafine petrol ürünleri ve ana metal fiyatları düşüş göstermiştir."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading