Yandex Metrica
SON DAKİKA
Merkez Bankası'ndan son dakika açıklaması! 2023'ü işaret etti

Merkez Bankası'ndan son dakika açıklaması! 2023'ü işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankalar arasındaki para transferi FAST için Güvenlik Katmanlama Servisi'ni (SİPER) uygulamaya aldı. SİPER, ödeme işlemlerinin güvenliğini sağlarken yasa dışı kullanımların da önüne geçecek.

Ekonomi

23.01.2024, 20:09

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan duyuruya göre, Aralık 2020'de hizmete sunulan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi, 7 gün 24 saat boyunca anlık para transferi sağlıyor. Bu transfer işlemlerinin saniyeler içerisinde gerçekleşmesi, beraberinde her türlü güvenlik riskini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle TCMB, dünya çapında örnek bir uygulama olan SİPER platformunu geliştirerek anlık ödemelerin en güvenli şekilde gerçekleştirilmesini ve tabana yayılmasını sağlamayı amaçlıyor.

2024 Kurban fiyatları ne kadar? Büyükbaş kurbanlık fiyatı kaç TL?... Haberi Görüntüle

YASA DIŞI İŞLEM RİSKİNİ SANİYELER İÇERİSİNDE TESPİT EDİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan duyuruya göre, SİPER platformu, fon transferi işlemlerinde yasa dışı bir işlem riskini saniyeler içerisinde tespit ederek bütün katılımcıları bilgilendiriyor. Duyuruda, platformun sadece FAST için değil, tüm fon transfer işlemlerinde de kullanılabileceği belirtildi. Platformun kullanımı, anlık para transfer işlemlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı oluyor.

50.000 TL'ye kadar faizsiz kredi! 2024 yılında bu bankalar FAİZSİZ... Haberi Görüntüle

GELECEK YIL TÜM KURULUŞLAR SİPER ENTEGRASYONUNU TAMAMLAYACAK

Merkez Bankası'nın konuya ilişkin yaptığı duyuruda şu ifadeler kullanıldı:

"SİPER finansal kuruluşlarımızın hizmetine yeni açılmasına rağmen, bugün itibarıyla, testler ve teknik sertifikasyonlarını başarıyla tamamlamış dört bankamız platform üzerinden haberleşmeye başlamışlardır. İki bankamız da test ve sertifikasyon sürecini tamamlamış olup gerçek ortama geçişleri tamamlanmak üzeredir. Gelecek yılın ilk çeyreğinde FAST üyesi tüm finansal kuruluşların SİPER entegrasyonunu tamamlamaları beklenmektedir.

SİPER platformunun sürmekte olan 2. fazında merkezi yapıda toplanan veriler üzerinde makine öğrenme ve yapay zeka algoritmalarıyla akıllı katmanlı stratejik ürünler geliştirilerek yasa dışı kullanımların anomali olarak tespit edilmesi ve ödemeler ekosistemindeki tüm paydaşların hizmetine 2023'ün ikinci yarısında hizmete açılması planlanmaktadır."

Altın şaha kalktı! Kapalıçarşı'da gram altın 2 bin 500 TL'yi... Haberi Görüntüle

TÜM DİJİTAL ÖDEMELER GÜVENLE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Duyuruda, SİPER platformunun Bankalararası Kart Merkezi (BKM) iş birliğiyle yerli ve milli kaynaklarla geliştirildiği bilgisi verilerek, "TCMB olarak Liralaşma Stratejimizin ödemeler alanında son kullanıcıların tüm dijital ödemeler işlemlerini güvenle gerçekleştirmesinde ve yasa dışı kullanımların en aza indirilmesinde SİPER platformunun önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading