Yandex Metrica

Merkez Bankası'na sıcak para! BAE ile 5 milyar dolarlık swap anlaşması

Merkez Bankası'na sıcak para! BAE ile 5 milyar dolarlık swap anlaşması

Ankara-Abu Dabi işbirliğinin somut sonuçları ortaya çıkıyor. Türkiye ile BAE Merkez Bankaları arasında 5 milyar dolarlık 'swap' anlaşması yapıldığı bilgisi piyasalara nefes oldu.

Ekonomi

23.01.2024, 22:02

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında önceki gün imzalanan anlaşmanın somut yansımaları ortaya çıkıyor. 

TCMB, Abu Dabi yönetimiyle 5 milyar dolarlık swap anlaşmasını hayata geçirdi. İngiltere merkezli Middle East Eye sitesine demeç veren üst düzey yetkililer, Merkez Bankası'nın rezervlerini bu hamleyle 5 milyar dolar daha artıracaklarını kaydetti. 

Sözkonusu yetkili, "Önümüzdeki günlerde müzakerelerle miktar kesinleşecek ancak ilk tahminimiz bunun en az 5 milyar dolarlık bir anlaşma olacağı yönünde" dedi. 

Spekülatif hareketlerden ötürü dövize gereksinim duyan ülkelerin başka bir ülkeyle yaptığı 'takas' işlemini ifade eden 'swap', anlaşmanın taraflarına kısa vadede döviz akışı sağlıyor. 

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in Ankara'yı ziyareti sırasında imzalanan anlaşmalar Türkiye ile BAE arasında para birimlerinin karşılıklı takasına da imkan sağlıyor. 

Anlaşma bunun yanında, BAE'nin TCMB'ye doğrudan ABD Doları yatırmasının da önünü açıyor. 

Hürriyet'e bilgi veren ekonomi bürokratları ise BAE ile Türkiye Merkez Bankaları arasındaki takas hattının en az 10 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirtiyor. Türkiye ağustos ayında da Güney Kore ile 2 milyar dolarlık swap anlaşması imzalamıştı. 


Loading