Yandex Metrica
SON DAKİKA

Merkez Bankası'na 25 milyar dolar! Reuters o ülkeden gelen parayı duyurdu

Suudi Arabistan 5 milyar dolarlık mevduatın ardından Türkiye'de Merkez Bankası'na 6 milyar dolar daha yatırdı. Reuters'ın duyurduğu bilgiye göre TCMB'nin net uluslararası rezervleri 25 milyar dolara yükselmiş durumda.

Ekonomi

23.01.2024, 20:36

Suudi Arabistan'ın mart ayı başında 5 milyar dolarlık mevduatı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) tutma kararının ardından rezervlerde hareketliliğe yol açan çarpıcı bir gelişme daha yaşandı. 

Riyad'ın 6 milyar dolar parayı daha TCMB'de tutma kararı aldığı, böylelikle Merkez Bankası'ndaki uluslararası rezerv varlığının 25 milyar dolara çıktığı belirtiliyor. 

İngiliz haber ajansı Reuters tarafından duyurulan bilgiye göre TCMB'nin net uluslararası rezervleri Suudi Arabistan'dan hesaplara giren 5 milyar dolarlık mevduatın ardından bugün itibariyle 6 milyar dolar daha arttı. 

Promosyon başvuruları nasıl yapılır? Promosyon başvurusu ne zaman, başvurular başladı... Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI BRÜT REZERV NE KADAR?

Türk ekonomisinin kurlara karşı direncini güçlendiren son hamleyle birlikte net uluslararası rezerv 25 milyar dolar olurken Merkez Bankası'nın brüt rezervleri ise 126,5 milyar dolara ulaştı. 

Reuters'a bilgi veren kaynaklar, geçtiğimiz yaz aylarından buyana toparlanmakta olan rezervlerin 6 Şubat deprem felaketinin ardından yaklaşık 10 milyar dolarlık bir kayıp yaşadığını tahmin ediyor. 

Erken emekli olmak isteyenlere müjde! 10 yıllık sigorta yeterli olacak:... Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI'NIN DİKKATE DEĞER PERFORMANSI

Öte yandan Merkez Bankası'nın SWAP anlaşmalarıyla döviz pozisyonunu bir yıldır güçlendirmeye devam etmesi yurtdışında ekonomistlerin dikkatle izlemekte olduğu gelişmelerin başında geliyor. 

Council of Foreign Relations (CFR) finans uzmanlarından Brad Setser, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'dost ülkelerden' finansman temin edebilmesi gerçekten çok etkileyici. Kendileri tam olarak dost olmayan ülkeler bile TCMB'ye büyük meblağlarda borç verdiler" demişti. 

Katar'ın Türkiye'ye 15 milyar dolarlık desteği dışında bir takas hattı aracılığıyla 8-10 milyar daha transfer edeceğini yazan Setser, "Yalnız Katar Riyali ile değil ABD Doları ile de Türk Eurobond satın alacaklar. Katarlıların eylemi TCMB'ye Suudi Arabistan'ın desteğinden daha fazlasını içeriyor" demişti. 

Suud'un 5 milyar dolarlık transferiyle BAE ile yapılan 6 milyar dolar tutarında takas anlaşmasını hatırlatan ünlü ekonomist, şunları yazmıştı: 

"Türkiye'nın dış döviz yükümlülükleri, açıklanan likit döviz rezervlerinin yaklaşık yarısına eşit durumda -altın hariç-. 

TCMB'nin Türk bankalarıyla yaptığı takaslarda (bilanço dışı yabancı para yükümlülükleri) yaklaşık 50 milyar dolar ve yerli bankalara bilanço içi yükümlülüklerinde (bankaların zorunlu karşılıklarının bir parçası olarak dolar mevduatı vs...) 80 milyar doların üzerinde daha var." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading