Yandex Metrica

Merkez Bankası müdahale miktarı ne kadar? Merkez Bankası dövizin hızını kesmek için piyasaya kaç milyar sürdü?

Merkez Bankası müdahale miktarı ne kadar? Merkez Bankası dövizin hızını kesmek için piyasaya kaç milyar sürdü?

Merkez Bankası döviz kurlarındaki orantısız yükselişi önlemek için dün öğlen saatlerinde piyasalara müdahale etti. En son bu eylemi 7 yıl önce yapan Merkez Bankası'nın piyasaya ne kadar miktarda müdahale ettiği merak konusu oldu.

Ekonomi

23.01.2024, 18:23

 TCMB'nın 2014 tarihinden bu zamana dek yaptığı ilk doğrudan Döviz müdahalesinde piyasada yapılan işlem tutarının ne kadar olduğu merak konusu oldu. Müdahalenin ardından döviz kurlarındaki ani düşüş dikkat çekti.

Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakıyor: 2024 Kurban fiyatları ne kadar? Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakıyor: 2024 Kurban fiyatları ne... Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI MÜDAHALE MİKTARI NE KADAR?

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, Merkez Bankası doğrudan müdahale ile piyasaya yaklaşık olarak 700 milyon dolarlık bir döviz satışı oldu. Öğlen yapılan ilk müdahale sırasında 500 milyon dolara yakın olan işlem büyüklüğü yer alırken, öğleden sonra piyasanın sakinleşmesinin ardından yaklaşık 200 milyon dolar daha müdahale devam etti.

Merkez Bankası aynı zamanda Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda da yaklaşık 340 milyon dolarlık bir işlem yapıldı. Bu miktar ile birlikte müdahale büyüklüğü yaklaşık 1 milyar doları buldu. Dolar/TL kotasyonlarında kademelerin zayıf olmasının, satış ihtiyacının sınırlı kalmasında etkili olduğu görüşü hakim oldu.

Müdahalenin likidite ve oynaklığı gözetilerek müdahale yapıldığı, amacın sağlıksız fiyat oluşmasının engellenmesi ve piyasayı kontrol altında tutmak olduğu söylendi.

Merkez Bankası döviz müdahalesi sonrasında ilk olarak 12.47’lere kadar inen dolar kuru, sonrasında yeniden yükselişe geçmiş ardından gelen müdahaleler ile 13.20’ler civarında kurda denge sağlanmıştı. Merkez Bankası’nın müdahalenin net büyüklüğünü açıklamak için 15 günlük yasal süresi var. Bankanın miktarı açıklama için bu yasal süreyi kullanacağı öğrenildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading