Yandex Metrica

Merkez Bankası faiz kararına ekonomistlerden zehir zemberek yorumlar geldi! Altın ve dolar bu saatten sonra...

Merkez Bankası faiz kararına ekonomistlerden zehir zemberek yorumlar geldi! Altın ve dolar bu saatten sonra...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk faiz kararını açıkladı. Politika faizi yüzde 14'te sabit tutuldu. Peki, bu kararı ekonomistler nasıl yorumladı?

Ekonomi

23.01.2024, 18:40

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk faiz kararını açıkladı. Politika faizi yüzde 14'te sabit tutuldu. Peki, bu kararı ekonomistler nasıl yorumladı?

TCMB'nin faiz kararına yönelik ilk tepkiler, yüksek enflasyon beklentisinin kararı gölgeleyeceği yönünde.

İran-İsrail gerilimi en çok altına yaradı! Uzman isimden altın yorumu: Yıl sonu o rakamları rahat görür İran-İsrail gerilimi en çok altına yaradı! Uzman isimden altın yorumu:... Haberi Görüntüle

EKONOMİSTLERİN FAİZ KARARINA YÖNELİK YORUMLARI

Özlem Derici Şengül: Politika faizi değişmedi ancak sözlü yönlendirmeden 2022 yılı ilk çeyrek ifadesi kaldırıldı. Baz etkisine atıfta bulunarak desenflasyon sürecinin başlaması bekleniyor. Türk Lirasının önceliklendirilmesi ifadesine rağmen daha  güvercinleşmiş bir TCMB görüyoruz.

Emre Alkin: Merkez Bankası faizi değiştirmedi. İyi de yaptı. "Gelecek ay duruma bakarız" dedi. En azından sakinleştik azıcık.

Uğur Gürses: Enflasyonu patlatıyorsun, faizi enflasyonun üçte birinde tutup, sonra "enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir" diyorsun. Çok bekleriz. Bu kadar kötü bir metin okumamıştım...

Atilla Yeşilada: TCMB faiz kararı hakkında NİYE yorum yazmıyorum?  Çünkü ben ekonomi ve finans uzmanıyım. Vudu, 3 kağıt ve Saadet Zincirleri beni aşıyor.

Tüm emekliler için geçerli olacak! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı maaş hesaplama sistemi değişti Tüm emekliler için geçerli olacak! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı maaş... Haberi Görüntüle

BORSA İSTANBUL ESKİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI FAİZİ YORUMLADI

Borsa İstanbul'un eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ise Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararının etkisini şu şekilde yorumladı:

Birincisi, anlık piyasa tepkisi. Piyasada fiyatı oluşturan talebin ve arzın marjinal kısmıdır. Piyasada bazı katılımcılar, düşük bir olasılıkla da olsa bir faiz indirimini fiyatlamışsa, faizin sabit tutulmasının olumlu sürpriz etkisi olur. Kur üzerinde anlık ve hafif de olsa aşağı yönlü hareket gözlemlenebilir.

İkinci boyut daha orta ve uzun vadeli etkisi. Anketleri yanıtlarken politik davranılsa da önümüzdeki dönemde enflasyonun yüzde 50'nin üzerine çıkacağını biliyoruz. Dolayısıyla reel politika faizi muazzam ölçüde eksi tarafta. Yani faizin sabit tutulmasının pek bir anlamı olmayacak. 

Son olarak; olağan koşullarda Merkez Bankası politika faizinin finansal piyasalarda gösterge niteliği taşıması ve diğer faizleri etkilemesi esastır. TCMB politika faizi ise bu niteliğini yitirdi. Kredi faizleri ve Hazine borçlanma maliyeti ile ilişkisi koptu, etkisi azaldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading