Yandex Metrica
SON DAKİKA
Matrah düzenlemesi sonrası bazı model fiyatlarında rekor düşüş!

Matrah düzenlemesi sonrası bazı model fiyatlarında rekor düşüş!

Otomobil alacakların merakla beklediği matrah düzenlemesi sonrası bazı araçlarda 70-80 bin liralık düşüler yaşanırken bazı otomobillerde bu düşüş oldukça az seyretti. Öte yandan otomotivcilerden ÖTV için kritik bir öneri Ankara'da yetkili mercilere götürüldü.

Ekonomi

23.01.2024, 20:08

Otomotiv sektörünün merakla beklediği matrah düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, 1600 cc'ye kadar motor hacmine sahip olan otomobillerde matrah alt limiti 120 bin liradan 184 bin liraya yükseltildi. Matrah üst limiti ise 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarıldı. 

Dolar alacaklar dikkat! Dev bankadan flaş dolar tahmini: Beklenen seviyeyi... Haberi Görüntüle

PİYASADA SON DURUM

Milliyet'in aktardığı habere göre, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel piyasadaki son durumu şöyle aktardı:

Temmuz ayı sonrasında ÖTV konusunun sürekli gündemde olması neticesinde yapılacak matrah güncellemesi ile daha uygun rakamlara otomobil almak isteyen vatandaşlarımız, bu planlarını ertelemişlerdi. Elbette bu beklenti ortamı satış adetlerinin hem sıfır hem ikinci el otomobilde ciddi oranda düşmesine sebep oldu. ÖTV matrah güncellemesinin açıklanması ve yürürlüğe girmesinin ardından bu süreç son bulduğu için 2. el otomobilde geçmiş döneme göre nispeten biraz hareketlenmeden söz edebiliriz. Sıfır araçta ise indirim olan araçlarda bir miktar hareketlenme oldu.

SGK resmen duyurdu: Emeklinin hesabına 5 bin TL yatacak! Tek... Haberi Görüntüle

Fahiş fiyata ve stokçulara geçit yok! Ticaret Bakanlığı fırsatçılara ceza... Haberi Görüntüle

EN YÜKSEK İNDİRİMİN GERÇEKLEŞTİĞİ MODEL

Matrah oranlarının arttırılması en yüksek 595.000TL’ye kadar olan araçları kapsıyor. Bu araçlarda %5 ila 19% indirim söz konusu. Piyasada bulunan ve bulunmayan araçlar da göz önünde bulundurulduğunda bu oran %5 ila 16 arası kabul edilebilir. En ucuz sıfır otomobil 400.000 TL’den 355 Bin TL’ye düşerken en çok indirim gören otomobil ise 465 bin TL’den 388 bin TL ye düşmüş oldu. İki araçta C Segment aile otomobili kategorisinde satışa sunuluyor. (Fiat Egea)

Bu hatta sahip aboneler dikkat: 1500 TL’ye kadar nakit iade... Haberi Görüntüle

ŞİMDİ İKİNCİ EL ALMAK DOĞRU MU?

Global enflasyon neticesinde üretim ve tedarik maliyetleri küresel enflasyon sebebi ile her geçen gün artıyor. Ülkemizdeki kur baskısı nedeniyle sıfır araçta fiyatların yükselmesi kaçınılmaz oluyor. İkinci el otomobil fiyatları sıfır araçlardan referans alınıp belirlendiğinden, bu alanda yaşanacak fiyat artışları ikinci el otomobile de pek tabi yansıyacaktır. ÖTV beklentisinin ortadan kalkması, fiyatların bir süredir sabit olması otomobil almak isteyen vatandaşlarımız için bir avantaj. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız sıfır ya da ikinci el, düşündükleri otomobili bu süre içinde almaları mantıklı olacaktır.

Bu hatta sahip aboneler dikkat: 1500 TL’ye kadar nakit iade... Haberi Görüntüle

OTOMOTİVCİLERDEN KRİTİK ÖTV ÖNERİSİ

Katılımcı profilini genişleten, adını da “Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği” (ODMD) yapan otomotivcilerin çatı kuruluşu, ÖTV’nin uzun vadeli bir planla kaldırılması yönünde Ankara’da yetkili merciilere öneri götürdü.

ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Dünyada gelişen teknolojilerle şu anda kullandığımız ‘1.6 lt motor hacminin üstü lükstür, altı değildir’ noktasının dışına çıkıldı. Orta vade beklentimiz, kriterlerin gözden geçirilmesi” dedi. Derneğin hazırladığı ‘Türkiye Otomotiv Ekosistemi Gelişim Senaryoları’ ile ÖTV’nin devletin gelirlerini düşürmeden uzun dönemde kademeli kaldırılması yönünde öneriler belirlediklerini kaydeden Bozkurt, bunu Ankara’ya ilettiklerini vurguladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading