Yandex Metrica
SON DAKİKA
Lütfi Elvan'dan enflasyonla mücadele mesajı

Lütfi Elvan'dan enflasyonla mücadele mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ASO Meslek Komiteleri Ortak Komitesi'nde konuştu. Bakan Elvan, "Enflasyonla mücadeleyi bu ülkenin refahı için mutlaka kazanılması gereken bir savaş olarak görüyoruz" dedi.

Ekonomi

23.01.2024, 21:56

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ASO Meslek Komiteleri toplantısında konuştu. Bakan Elvan, küresel salgından sadece Türkiye'nin etkilenmediğini ifade etti. Bakan Elvan'ın açıklamaları şöyle;

"Hem yapısal hem de dönemsel risklerle karşı karşıyayız. Salgın tedarik süreçlerinde tek bir merkeze bağlı kalmanın sakıncalarını ortaya koydu. Küresel değer zincirlerinde yeniden şekillenmeye şahit oluyoruz. Bir yandan pandemi ile mücadele ederken ülkemizin ekonomi politikalarımızın temel rotasını belirledik. Erken harekete geçip fırsatını yaratanlar pandeminin kazananı olacak. Salgın desteğinin yıl sonunda 191 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyoruz. 9,5 milyon vatandaşımıza 55 milyar TL destek verildi. Kadın ve genç istihdamı başta olmak üzere istihdamı artırmak için önceliğimiz olacak.

ENFLASYONLA MÜCADELE
Fiyat istikrarı ve cari açık da ekonomi politikalarımızın odağında bulunuyor. Enflasyon sürdürülebilir ve nitelikli büyümenin önündeki en büyük engeldir. Bakanlık olarak enflasyon ataletini engellemek amacıyla yönetilen ve yönlendirilen ürün ve fiyat politikasını uyumlu şekilde uyguluyoruz. Son dönemde üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında artan makas bizleri çok rahatsız ediyor. Üretici fiyatlarının arıtşında döviz kuru geçişkenliği ve artan emtia fiyatları rol oynuyor.  Yapısal politikalara hız kazandıracağız. Kurulacak fiyat istikrarı komitesi enflasyon üzerinde risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerileri geliştirmeye yönelik olacaktır. Verimliliği odağımıza alalım, üretim yapısında kalıcı ve rekabetçi yapıyı hakim kılıp fiyat dalgalanmalarının önüne geçmeyi planlıyoruz. Geçen yıl gösterdiğimiz yüzde 1,8 büyümede imalat sanayinin katkısı yüzde 28 oldu. İlk 500'de yer alan sanayi kuruluşlarımızın ki bunların 37'si ASO üyesi, 2020 yılında faaliyet kârları yüzde 55, vergi öncesi dönem kârları yüzde 50, FAVÖK büyüklüğü yüzde 43 artış gösterdi. Pandemide hiçbir konuda arz sıkıntısı yaşamadıysak, bu sanayicilerin özverisiyle oldu. Türkiye'de reel sektörün borçluluk oranının hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülke ortalamalarının oldukça altında olduğunu gözlüyoruz. Reel sektör 2018 yılından bu yana döviz açık pozisyonunu azaltırken, kısa vadede ise fazla veriyor. Sanayimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına, finansman, beşeri sermaye, vergilendirme ve yatırım ortamını iyileştirilmesi konularında çok somut ve yapıcı politika gündemimiz var. Sanayicilerimizin yatırım iştahının artması ve ölçeğini artırabilmesi için uygun şartlara erişebilmesi bizim için önemli.

Ekonomik reform paketi ile reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırmış olacağız. Bankacılık sektörümüze kritik görevler düşüyor. Salgında zor duruma düşen sanayicilerin yeniden toparlanabilmesi için bankaların yol gösterici olması gerekiyor. Bankalarda firma rehabilitasyonları için yeniden yapılandırma teşvik ediyoruzSanayicilerimiz ara eleman bulma konusunda zorluklarla karşılaşıyor. Merkezi Eğitim ücretlerini karşılayarak yüklerini azaltacağız. Sektörel işgücü planlaması yapılmasını kolaylaştıracağız. Likitide sıkıntısı çeken firmalara istihdama kattıkları her bir kişi için destek vereceğiz. Sanayicilerimizi ve tüm mükelleflerimizi ilgilendiren yapılandırma kanunu ile kesinleşmiş, kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan alacakların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzenlenmesi anlamında tüm kesimlerin vergisel beklentisi karşılanıyor.

YATIRIM ORTAMLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ
Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda önemli adımlarımız olacak. Özel kesim yatırımlarını korumaya yönelik yeni bir sistem oluşturuyoruz. İmalat sanayimizin entegrasyonu için hedef ülkeler için ürünlere yönelik destek programları olacak. Yurtdışı lojistik firmalar açarak ihracatçıların erişimini hızlandıracağız. Elektronik ticaret ile ihracat yapmak isteyen firmalara lojistik merkezler kurarak ciddi kolaylıklar sağlayacağız. Türkiye'nin potansiyeline ve sanayicilerin yapabileceklerine büyük bir güven duyuyoruz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading