Yandex Metrica
SON DAKİKA
Libya'ya ihracat bu yıl 3 kat artacak

Libya'ya ihracat bu yıl 3 kat artacak

Hızla normalleşen Libya'ya Türkiye'nin ihracatı katlanıyor. Ocak-Mayıs döneminde yüzde 67 artış gösteren ihracat yıl sonuna dek 3 katına çıkabilir.

Ekonomi

13.02.2024, 22:19

Türkiye'nin Trablus Hükümeti'ne desteğiyle savaş şartlarından giderek uzaklaşan Libya günden güne istikrar kazanıyor. Geçtiğimiz yıllara nazaran ülkede hüküm süren olumlu hava ticarete de yansıdı. 
Türkiye'nin Libya'ya ihracatı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yıla göre yüzde 67'lik artış göstererek 983 milyon ABD Doları'na ulaştı. Veriler, bu ülkeye ihracatın yıl sonuna kadar 3 katlık artış gösterebileceğine işaret ediyor. 

Haziran 2020'de silahların sustuğu, aynı yılın ekim ayında resmi ateşkesin imzalandığı Libya'da seçimle işbaşına gelen Abdülhamid Dıbeybe yönetimi, Türkiye ile ilişkileri askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik anlamda geliştiriyor. Trablus'a Türk ihracatındaki artışı yorumlayan Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, ihracat rakamının yıl sonuna kadar 3 milyar doları geçmesini beklediklerini söyledi. 

Libya'dan Orta Afrika'ya uzanacak otoyol projesinin tamamlanması halinde bu ülkenin tedarik zincirleri açısından Afrika'nın en önemli ülkelerinden biri haline dönüşeceğini ifade eden Karanfil, bunun da Türkiye'nin ihracatını olumlu etkileyeceğini kaydetti. 

Libya'ya ihracatın en fazla artış gösterdiği fındık ve ürünleri, mücevherat, yaş meyve ve sebze, kuru meyve ve ürünleri, tekstil ve hammaddeleri ile madencilik ürünleri ile Libya'ya ihracatın sürdürülebilir olduğunu söyleyen Karanfil, yatırımcıların Libya'ya ilgisinin devam ettiğini belirterek şunları söyledi: 

"Libya'da ekonominin mobilizasyonu ve istikrarın hızlanması eş zamanlı olarak devam ediyor. Bunu beş aylık ihracat rakamlarımızda görebiliyoruz. Libya her anlamda yatırıma ihtiyacı olan bir ülke. Misrata'da hayata geçirilecek lojistik üs, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmine önemli katkı sağlayacak. Planlanan bu üs ile birlikte Libya, Kuzey Afrika'da 100 milyon insanın ekonomik refah içinde yaşayabileceği bir ülke olabilir." 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading