Kripto dünyasında yeni düzenleme! Yatırım yapmadan önce dikkat edin: 2025 yılında zorunlu tutulacak
Kripto dünyasında yapılan transferlerde dolandırıcılıklara engel olmak için yeni kararlar alındı. Bu düzenlemelere bakıldığında, 15 bin lira ve üzerindeki işlemler için artık kimlik bilgilerinin alınması zorunlu tutulacak. Ayrıca, kayıt altına alınan bilgilerde doğrulanma aşamasından geçecek. Bilgilerin teyit aşamasında yeterli bilgi sağlanmazsa, kripto alım veya satım işlemi gerçekleşmeyecek. İşte düzenlenmenin detayları...
Kripto yatırımcılarını ilgilendiren transferlerde gerçekleşen düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandı. 25 Şubat 2025 itibarıyla yürürlülüğe girecek olan karara göre, suç gelirlerinin ortaya çıkması ve terörün finansmanının önlemesine yönelik tedbirler 15 bin lira ve üzerindeki kripto varlık transferlerinde işlem yapan kişilerin kişisel verileri zorunlu olarak alınacak.
KİŞİSEL VERİLER ZORUNLU TUTALACAK
Yeni açıklanan düzenlemeye göre isim, ticaret siciline kayıtlı kişiler için unvan, diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller için tam ad, cüzdan adresi gibi bilgilerin sağlanması zorunlu tutuluyor. Bu bilgiler sağlanamazsa eğer, bu durumlarda işlemle ilgili referans numarası, adres, doğum yeri, vatandaşlık numarası, müşteri numarası, pasaport numarası veya vergi kimlik numarası gibi göndereni belirleyici bilgilerden en az birinin olması şart tutulacak. Bu bilgilerin doğruluğu da ayrı olarak teyit edilecek.
KAYITSIZ CÜZDAN İŞLEMLERİNDE SONA GELİNİYOR
Eğer kripto varlık transferi, herhangi bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı nezdinde kayıtlı olmayan bir cüzdan adresine yapılacaksa veya böyle bir adresten alınacaksa, transfere taraf olan müşteriden yukarıdaki bilgilerden en az birine ilişkin beyan alınacak.
RİSKLİ İŞLEMLERDE YAPTIRIMLAR UYGULANACAK
15 bin liranın altında yapılan işlemler için söz konusu bilgilerin alınması şart koşulmasa da, risk temelli bir yaklaşımla transferin tarafları hakkında ilave bilgi ve belge istenecek. Yeterli bilgi sağlanamaması açısından transferin gerçekleştirilmemesi, işlemlerin sınırlandırılması veya iş ilişkisinin sonlandırılması gibi yaptırımlar devreye girececek.